تعمیرات تجهیزات نورپردازی
همانطور که میدانید جزء جداییناپذیر عکاسی نور است. این نور میتواند از یک منبع طبیعی یعنی خورشید دریافت شده و یا برای تامین آن از منبعهای نور مصنوعی استفاده شود. در استودیوهای عکاسی تجهیزات نورپردازی زیادی وجود داشته که شامل منبعهای نوری مختلف، انواع شکلدهندههای نور و لوازم جانبی مثل سه پایه نور میشود. هر یک از این تجهیزات حساسیتهای خاص خود را دارد. منظور از حساسیت این است که تمامی این تجهیزات مانند خود دوربین بسیار حساس بوده و باید با دقت و به درستی مورد استفاده قرار گیرند تا کمترین آسیب به آنها وارد شود. با این حال استفاده مداوم از تجهیزات نورپردازی میتواند سبب خرابی و آسیب دیدن این تجهیزات شده و عکاس را ناچار به تعمیرات تجهیزات نورپردازی می شوید .
در این متن قصد داریم تا به بررسی مشکلات مربوط به تعمیرات تخصصی تجهیزات نورپردازی و شیوههای تعمیر آنها بپردازیم. البته پیش از آن بهتر است با برخی از تجهیزات نورپردازی آشنا شویم. با ما همراه باشید.
انواع تجهیزات نورپردازی عکاسی
تجهیزات نورپردازی عکاسی شامل لوازم متعددی شده که هر یک به نحوی در بهبود کیفیت نورپردازی حین عکاسی کمککننده هستند. تجهیزات نورپردازی را میتوان به دو دسته کلی تقسیمبندی کرد. دسته اول شامل منبعهای نوری مختلفی بوده که از جمله آنها میتوان به انواع فلاش، انواع رینگ لایتها و انواع نورهای ثابت مثل پروژکتورها اشاره کرد. دسته دوم نیز لوازم جانبی نورپردازی بوده که انواع پایه و شکلدهندههای نور مثل سافت باکسها، شیدرهای عکاسی، رفلکتورها و… در آن جای میگیرند.
منبعهای نور | تعمیرات تخصصی تجهیزات نورپردازی
همانطور که گفته شد در حین عکاسی در محیط های کم نوری که نمیتوان از نور طبیعی استفاده کرد، باید به سراغ منبعهای نور مصنوعی رفت. در ادامه به بررسی برخی از این منابع نور مصنوعی میپردازیم.
انواع فلاش
از جمله مهمترین تجهیزات نورپردازی میتوان به انواع فلاش اشاره کرد. اهمیت فلاش به اندازهای بوده که بسیاری از دوربینها به فلاشهای داخلی مجهز شدهاند. فلاش ابزاری بوده که نور را به صورت لحظهای ساتع میکند و معمولاً برای جبران کمبود نور در محیطهایی که نورپردازی خوبی ندارد به کار میرود. از جمله شرایطی که فلاشها به کمک عکاسان میآیند میتوان به عکاسی در شب یا عکاسی در محیطهای بسته اشاره کرد. از طرفی نور ساطع شده از فلاشها میتواند تا حد زیادی تاری سوژه و لرزشهای مربوط به دوربین را کم کند. البته فلاشها تنها مخصوص محیطهای تاریک نبوده و در محیطهایی که نور پس زمینه زیادی وجود دارد نیز استفاده از آنها سبب میشود تا سوژه بیش از اندازه تاریک نباشد.
فلاشها خود شامل انواع مختلفی هستند؛ فلاشهای اکسترنال که به صورت جداگانه روی دوربین نصب میگردند. فلاشهای پرتابل که معمولاً شارژی بوده و با باتری کار میکنند و میتوان به راحتی آنها را حمل کرد و کیت فلاش که مجموعهای از فلاشها و تجهیزات جانبی را شامل میشود.
انواع رینگ لایت
در چند سال اخیر رینگ لایتها نقش مهمی را در عکاسیها بر عهده داشته و جزو پرکاربردترین تجهیزات نورپردازی عکاسی به شمار میآیند. رینگ لایت همانطور که از نام آن نیز مشخص است یک حلقه نوری بود که با فناوری LED کار میکند. رینگ لایتها برای عکاسی در محیطهای بسته بسیار کاربردی هستند. از آنجایی که استفاده از رینگ لایتها رواج پیدا کرده است، تولیدکنندگان این محصول را در نمونههای مختلفی به بازار ارائه کردهاند. برخی از رینگ لایتها که به عنوان رینگ لایت استودیویی یا عکاسی شناخته میشوند دارای ابعاد بزرگتری بوده و معمولاً بر روی سه پایه سوار میگردند. برخی از رینگ لایتها نیز دارای ابعاد کوچکی هستند و برای نصب روی دوربین گوشی طراحی شدهاند. این امر تولید محتوای باکیفیت را برای فضاهای مجازی آسانتر کرده است.
نورهای ثابت
نورهای ثابت منبعهای نوری هستند که در استودیوها تعبیه شدهاند و به صورت مداوم نورپردازی دارند. از جمله نورهای ثابت استودیویی میتوان به پروژکتورها، نورهای باتومی، فلاتهای LED و نورهای SMD اشاره کرد. تمامی این نورهای ثابت دارای مدلهای مختلفی بوده که از لحاظ شدت نور و ابعاد با یکدیگر متفاوت هستند. همچنین شکل نوردهی این تجهیزات نیز با یکدیگر متفاوت است.
لوازم جانبی نورپردازی | تعمیرات تخصصی تجهیزات نورپردازی
همانطور که گفته شد تجهیزات نورپردازی عکاسی تنها شامل منبعهای نوری نشده و لوازم جانبی مختلفی را نیز در بر میگیرد. شکلدهندههای نور از جمله مهمترین تجهیزات جانبی نورپردازی بوده که در متمرکز کردن نور، محو کردن نور، ایجاد کنتراستهای مختلف، خلق سایه روشنهای خلاقانه و… مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع شکلدهنده نور
از جمله پرکاربردترین شکلدهندههای نور میتوان به سافت باکسها اشاره کرد که سبب میشوند تا نور ساطع شده از منبع نوری، نرم و ملایم شود و به این ترتیب سایههای خشن بر روی سوژه ایجاد نشود. سافت باکسها خود متناسب با نیاز عکاسان در نمونههای مختلفی ساخته شدهاند. از دیگر شکلدهندههای نور میتوان به رفلکتورها، دیفیوزرها، شیدرهای عکاسی، فیلترهای رنگی، اسنوتها، چترهای عکاسی، بیوتیدیشها و… اشاره کرد که همگی در خلق تصاویر مختلف به عکاس کمک میکنند.
سه پایه نور
بدیهی است که تمامی تجهیزات نورپردازی باید روی سه پایه مخصوص قرار داده شوند تا به راحتی قابلیت تنظیم و جابهجایی داشته باشند و از طرفی در یک جا ثابت قرار گیرند. در حرفه عکاسی سه پایه را میتوان جزو لوازم بسیار پرکاربرد به شمار آورد که هم برای ثابت نگه داشتن تجهیزات نورپردازی مورد استفاده قرار گرفته و هم برای تنظیم دوربین به کار میرود. سه پایههای عکاسی متناسب با کاربرد مورد نیاز عکاس شامل انواع مختلفی میشود.
تعمیرات تخصصی تجهیزات نورپردازی
طبق آنچه در ابتدای مبحث گفته شد تجهیزات نورپردازی عکاسی نیز مثل سایر تجهیزات عکاسی بسیار حساس بوده و استفاده نادرست از آنها میتواند آسیبهایی را به آنها وارد کند. عوامل مختلفی میتواند سبب آسیب دیدن تجهیزات نورپردازی شود که از جمله آنها میتوان به ضربه خوردن، وارد شدن فشار، قرارگیری در معرض رطوبت، نوسانات برق و… اشاره کرد. در ادامه به بررسی برخی از آسیبهایی که میتواند به تجهیزات نوری وارد شود پرداخته و راههای جلوگیری از آسیب دیدن تجهیزات و شیوههای تعمیرات تخصصی تجهیزات نورپردازی را بیان میکنیم.
تعمیر فلاش اکسترنال | تعمیرات تخصصی تجهیزات نورپردازی
فلاش اکسترنال یکی از اساسیترین تجهیزات نوری بوده که در اثر عوامل مختلفی دچار آسیب میشود. از جمله روشهایی که میتواند تا حد امکان از خرابی فلاشهای اکسترنال جلوگیری کند، میتوان موارد زیر را نام برد.
- خشک نگه داشتن فلاش
- عدم استفاده از فلاش در شرایطبارانی یا هوای مرطوب
- عدماستفاده از فلاش در دمای بالاتر از 50 درجه
- شارژ کردن باتریفلاش به مدت 4 ساعت
- قرار دادن فلاش در کیفمحافظ برای جلوگیری از وارد شدن ضربه و فشار به آن
در صورتی که پس از رعایت تمامی این موارد، به واسطه استفاده مکرر از فلاش یا دیگر عوامل این دستگاه دچار آسیب شود به هیچ عنوان خود اقدام به تعمیر آن نکنید و تعمیر آن را به یک فرد متخصص بسپارید. همچنین توجه داشته باشید که در صورتی که قطعات داخلی فلاش آسیب دیده باشد، احتمال وجود شوک الکتریکی در آن وجود دارد. پس قبل از بررسی، عیبیابی و تعمیر آن توسط افراد متخصص فلاش را مورد استفاده قرار ندهید. پیشنهاد میکنیم در این شرایط به مراکز تعمیرات تخصصی تجهیزات نورپردازی مراجعه کنید.
تعمیر رینگ لایت | تعمیرات تخصصی تجهیزات نورپردازی
رینگ لایتها نیز به واسطه استفاده زیاد ممکن است پس از مدتی دچار آسیبهایی شوند که در عملکرد آنها اختلال ایجاد میکند. از جمله مشکلاتی که ممکن است برای رینگ لایتهای عکاسی به وجود آید میتوان به واضح و یکدست نبودن نور رینگ لایت، روشن نشدن رینگ لایت، کاهش شدت نور رینگ لایت، شارژ نشدن رینگ لایت، جدا شدن سوکت USB، ایجاد شکستگی در پایه و… اشاره کرد. بدیهی است که تعمیر رینگ لایت نیز مانند سایر تجهیزات عکاسی باید توسط افراد متخصص انجام شود. یک تعمیرکار متخصص میتواند بخشهای مختلف رینگ لایت را بررسی کرده و تا جای ممکن با تعمیر قطعات داخلی آن، عکاس را از خرید یک رینگ لایت جدید بینیاز کند. از جمله تعمیراتی که میتواند روی رینگ لایتها صورت گیرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تعمیرمدار رینگ لایت
- رفع مشکلات نمایشگررینگ لایت
- تعمیرریموت کنترل رینگ لایت
- تعمیرLED های سوخته
- برطرف کردن مشکل شارژ نشدن رینگ لایت
- تعویض باتری
- رفع مشکل شدت نور رینگ لایت
- تعویض یا تعمیر پایه رینگ لایت
- تعمیرآداپتور
- تعویض سوکتهای USB
تعمیر پروژکتور LED | تعمیرات تخصصی تجهیزات نورپردازی
پروژکتورهای LED نیز از دیگر تجهیزات نورپردازی پرکاربرد در استودیوهای عکاسی بوده که شامل انواع دارای درایو و بدون درایو میشود. از آنجایی که عملکرد این دو مدل پروژکتور با یکدیگر متفاوت است، در صورت آسیب دیدن و ایجاد خرابی در آنها، تعمیر آنها نیز با یکدیگر متفاوت خواهد بود. هنگام تعمیر پروژکتورهای LED ابتدا چراغهای LED باید بررسی شوند. برای تست کردن چراغهای LED باید پروژکتور به منبع تغذیه DC 30 ولت متصل شده تا در صورت وجود لامپهای سوخته یا نیم سوز تعمیر یا تعویض آنها صورت گیرد. اگر چراغ سالم بود و آسیب و ایراد ظاهری در آن وجود نداشت، باید تعمیر یا تعویض درایو پروژکتور پس از عیبیابی انجام شود. البته در بسیاری از موارد مشکل مربوط به چراغهای پروژکتور بوده و نیازی به تعمیر و تعویض درایوها وجود ندارد.
از آنجایی که تعمیر پروژکتورهای LED میتواند با خطر برق گرفتگی همراه باشد، تعمیر یا تعویض قطعات آنها باید توسط افراد متخصص و با استفاده از تجهیزات تخصصی در مراکز تعمیرات تخصصی تجهیزات نورپردازی صورت گیرد.
تعمیر سه پایه نور
از دیگر تجهیزات جانبی نورپردازی که بسیار در معرض آسیبهای مختلف قرار میگیرد میتوان به سه پایه نور اشاره کرد. سه پایههای نورپردازی دارای قسمتهای مختلفی هستند که وجود اشکال در هر یک از این قسمتها میتواند عملکرد کلی سه پایه را مختل کند. سه پایهها مجهز به یک سر سه پایه هستند که منبع نوری روی آنها قرار میگیرد. این سر سه پایهها معمولا ًقابلیت چرخش 360 درجه دارند. در گذر زمان این سر سه پایه لغزنده شده و استحکام خود را از دست میدهد که در این صورت امکان قرارگیری منبع نوری روی آن وجود ندارد. در چنین شرایطی سر سه پایه باید تعمیر یا تعویض شود.
از بخشهای دیگر سه پایه میتوان به کفشک آن اشاره کرد که در گذر زمان شیارهای نامتعادلی در آن ایجاد میشود. این شیارها با تراشکاری کفشک و یا استفاده از سنگ فرز برطرف میگردد. از دیگر بخشهای سه پایه میتوان به تبدیلکننده آن اشاره کرد که در گذر زمان دچار ساییدگی شده و نمیتواند منبع نور را به صورت ثابت نگه دارد. تعمیر یا تعویض این قطعه باید به سرعت صورت گرفته تا از آسیب دیدن منبع نوری و خود سه پایه جلوگیری شود. مبدل اتصال سه پایه نیز از دیگر بخشهایی بوده که در گذر زمان دچار آسیب میشود. البته تعمیر این قطعه میتواند توسط خود عکاس و با استفاده از آچارهای مخصوص سه پایه انجام شود. منتها عکاس باید توجه داشته باشد که این کار را با صبر و حوصله انجام دهد تا به بدنه سه پایه آسیبی وارد نشود.