تعمیرات تجهیزات عکاسی
همانطور که میدانید دوربینهای عکاسی از قطعات مختلفی تشکیل شدهاند که وجود هر یک برای ثبت یک تصویر باکیفیت الزامی است. در صورتی که به هر یک از این قطعات آسیبی وارد شده و در عملکرد آنها اختلالی ایجاد شود، میتواند کل روند عکاسی را با مشکل مواجه کند. در برخی موارد نیز قطعات اصلی دوربین کاملاً سالم بوده و اختلال در روند عکاسی به واسطه بروز مشکل و خرابی در تجهیزات عکاسی میباشد. در این متن قصد داریم تا با برخی از تجهیزات عکاسی و مشکلات مربوط به آنها آشنا شده و راهکارهای تعمیر آنها را بشناسیم. البته پیش از آن بد نیست تا قطعات اصلی دوربین را بشناسیم و مشکلات رایجی که برای دوربینها به وجود میآید را بررسی کنیم. برای آشنایی بیشتر با تعمیرات تجهیزات عکاسی با ما همراه باشید.
قطعات اصلی دوربین
همانطور که میدانید یک دوربین از قطعات اصلی مختلفی تشکیل شده است و تعمیرات تجهیزات عکاسی شامل این قطعات نیز میشود. اگر بخواهیم این قطعات را نام ببریم باید با بدنه و شاسی دوربین شروع کنیم.
- بدنه دوربین وظیفه محافظت از قطعات داخلی دوربین را بر عهده داشته و میتواند از جنس پلاستیک و یا فلز باشد.
- قطعه بعدی اتاقک تاریک دوربین بوده که به عنوان قلب دوربین شناخته میشود و وظیفه دارد از فیلم عکاسی محافظت کند.
- قطعه دیگر لنز میباشد که شامل مجموعهای از عدسیها بوده و با وارد کردن نور به داخل اتاقک تاریک به تشکیل تصویر کمک میکند.
- بعد از آن نوبت به ویزور میرسد. ویزور دوربین قطعهای است که عکاس از درون آن به سوژه مورد نظر نگاه کرده و کادربندی را انجام میدهد.
- شاتر قطعه اصلی بعدی بوده که در حکم یک پرده میباشد و پس از فشردن دکمه شاتر برای لحظهای باز شده و سبب میشود تا نور از لنز به سنسور برسد.
- از دیگرقطعات مهم دوربین میتوان به دکمههای متعدد و اسکرولها اشاره کرد که دسترسی به قابلیتهای مختلف دوربین را برای عکاس فراهم میکند.
- صفحه نمایش یا LCD بخش مهم دیگری از دوربین بوده که در کادربندی بهتر، بررسی عکسهای ثبت شده و سهولت در کنترل تنظیمات دوربین کمککننده است.
- فلاش نیزاز قطعات مهم دوربین بوده که در برخی موارد به صورت داخلی تعبیه میشود و برای روشن شدن محیط در هنگام عکاسی در محیطهای تاریک مورد استفاده قرار میگیرد.
لازم به ذکر است که موارد ذکر شده تنها بخشی از قطعات مهم دوربین میباشد. اما در تعمیرات تجهیزات عکاسی نقش اساسی دارند.
مشکلات رایج دوربینهای عکاسی
استفاده مداوم از دوربین عکاسی و در برخی موارد استفاده نادرست از آن میتواند مشکلاتی را برای بخشهای مختلف دوربین به وجود آورده و عمل عکاسی را با اختلال مواجه کند. مشکلاتی که برای دوربینهای عکاسی به وجود میآید بسیار متعدد هستند که برخی از رایجترین آنها شامل موارد زیر میشود. البته پیش از پرداختن به این مشکلات باید توجه داشته باشید که تمامی موارد ذکر شده نیازمند بررسی تخصصی بوده و تعمیر یا تعویض قطعات باید در مراکز معتبر تعمیرات تجهیزات عکاسی و توسط تکنسینهای متخصص انجام شود.
عدم پخش تصویر در دوربین
در برخی موارد تصاویر در دوربین پخش نشده و یا دارای نویز هستند. این مشکل میتواند در اثر خرابی هد دوربین رخ داده و یا تنها به واسطه نفوذ گرد و غبار به آن صورت گرفته باشد. در چنین مواردی گردگیری هد دوربین و در صورت خرابی تعمیر و تعویض آن میتواند مشکل را برطرف سازد.
فریز شدن یا شطرنجی بودن تصویر | تعمیرات تجهیزات عکاسی
شطرنجی بودن تصویر میتواند ناشی از کثیف بودن هد دوربین باشد که با گردگیری آن مشکل برطرف میگردد. در غیر این صورت وجود مشکل در سایر قطعات میتواند منجر به فریز شدن یا شطرنجی شدن تصویر شده که در چنین مواردی بررسی و تعمیر دوربین باید توسط افراد متخصص انجام شود.
عدم نمایش تصویر در LCD دوربین
همانطور که گفته شد LCD یکی از بخشهای اصلی دوربین بوده که در برخی موارد دچار مشکل شده و هیچ تصویری روی آن قابل مشاهده نیست. این امر میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. در برخی موارد باز و بسته شدنهای مکرر LCD میتواند به آن آسیب وارد کرده باشد. گاهی نیز وجود مشکل در برد دوربین سبب عدم نمایش تصویر در صفحه نمایش میشود. وجود مشکل در اتصالات LCD نیز میتواند از دیگر دلایل این اختلال باشد. بدیهی است که عیبیابی و برطرف کردن هر یک از این مشکلات و حتی تعویض کامل LCD باید توسط افراد متخصص انجام شود.
عدم نمایش تصویر در تلویزیون | تعمیرات تجهیزات عکاسی
در بسیاری از موارد عکاسان دوربین خود را از طریق کابلهای HDMI و USB به تلویزیون و مانیتور متصل میکنند. در برخی موارد تصویر دوربین روی نمایشگر نشان داده نمیشود که حاکی از وجود مشکل در دوربین و یا کابلهای اتصال است. در چنین مواردی باید از سلامت کابلها اطمینان حاصل کرده و در صورتی که مشکلی در کابلها وجود نداشت دوربین را برای عیبیابی به مراکز تخصصی تعمیر دوربین انتقال داد.
خرابی سنسور دوربین
یکی دیگر از مشکلات رایجی که برای دوربینهای عکاسی به وجود میآید، وجود مشکل در حسگر یا سنسور دوربین است. این مشکل میتواند در اثر عواملی مثل ضربخوردگی دوربین، نفوذ رطوبت به دوربین، قرارگیری در معرض حرارت، تغییرات دمایی شدید و عواملی از این دست صورت گیرد. این مشکلات بر سنسور حساس دوربین اثر گذاشته و عملکرد آن را مختل میکند. تعمیر و یا تعویض حسگر باید توسط افراد متخصص انجام شود. آنچه اهمیت دارد این است که رفع مشکل سنسور دوربین باید در اسرع وقت صورت گرفته تا به دیگر قطعات دوربین آسیبی وارد نشود.
خرابی دکمه شاتر | تعمیرات تجهیزات عکاسی
دکمه شاتر از دیگر قطعات مهم دوربین بوده که با فشردن آن پرده شاتر برای لحظهای کنار رفته و نور از لنز به سنسور منتقل میشود. در برخی موارد ممکن است دکمه شاتر شکسته و یا گیر کرده باشد که در چنین مواردی امکان تعمیر و یا تعویض دکمه دوربین وجود دارد. البته این امر با باز کردن دوربین همراه بوده که باید توسط افراد متخصص انجام شود.
عدم شارژدهی باتری دوربین
از جمله مشکلاتی که در گذر زمان برای بسیاری از دوربینها به وجود میآید، اختلال در عملکرد باتری آنها و تخلیه سریع شارژ باتری دوربین است. در بسیاری از موارد نیازی به تعویض باتری دوربین نبوده و رعایت برخی نکات میتواند مشکل عدم شارژدهی باتری دوربین را برطرف سازد.
از جمله این نکات میتوان به خاموش کردن اتصالات بیسیم دوربین، خاموش کردن تمیزکننده خودکار حسگر، غیرفعال کردن تثبیتکننده دوربین، کاهش روشنایی LCD دوربین، خاموش کردن دوربین در زمانی که از آن استفاده نمیشود، غیر فعال کردن حالت بازبینی عکس و… اشاره کرد. در صورتی که با رعایت این نکات همچنان دوربین با مشکل عدم شارژدهی باتری همراه باشد، ممکن است نیاز به تعمیر محل قرارگیری باتری، تعویض آداپتور و کابل شارژ و در نهایت تعویض باتری دوربین باشد.
تعمیرات تجهیزات عکاسی
همانطور که میدانید عکاسی حرفهای فنی است که نیازمند تجهیزاتی فراتر از دوربین است. از جمله این تجهیزات میتوان به تجهیزات نورپردازی، انواع سه پایه، انواع فیلترهای نور، کارت حافظه، لنزهای متعدد و مواردی از این دست اشاره کرد. هر یک از این تجهیزات نیز مانند قطعات اصلی دوربین بسیار حساس هستند و در اثر عوامل مختلفی میتوانند دچار آسیب و خرابی شوند. تعمیرات تجهیزات عکاسی نیز مانند تعمیر دوربین باید توسط افراد متخصص انجام شود. در ادامه قصد داریم تا به برخی از تجهیزات اساسی و مهم عکاسی اشاره کرده و مشکلاتی که ممکن است برای آنها به وجود آید را بررسی کنیم. همچنین به برخی از روشهای تعمیر این تجهیزات نیز اشاره میشود.
تعمیر سه پایه عکاسی | تعمیرات تجهیزات عکاسی
سه پایه دوربین را میتوان یکی از مهمترین تجهیزات عکاسی در نظر گرفت. سه پایهها متناسب با بیشترین وزنی که میتوانند تحمل کنند و همچنین متناسب با مواد اولیهای که در ساخت آنها استفاده شده، دارای نمونههای مختلفی هستند. بدیهی است که متناسب با تنوع سه پایهها شیوه تعمیر و رفع مشکلات آنها نیز متفاوت باشد. یک سه پایه از بخشهای مختلفی تشکیل شده که ممکن است هر یک از آنها دچار خرابی شده و نیاز به تعمیر و یا تعویض داشته باشد.
خرابی سر سه پایه
یکی از قطعههای مهم سه پایه، سر سه پایه بوده که دوربین روی آن قرار میگیرد. در بسیاری از موارد این سر سه پایهها با گذر زمان لغزنده شده و استحکام خود را از دست میدهند و در چنین شرایطی قرار دادن دوربین روی آنها بسیار خطرناک است. این سر سه پایهها باید تعمیر و در صورت غیر قابل تعمیر بودن باید تعویض شوند.
خرابی کفشک سه پایه
کفشک سه پایه امکان اتصال انواع تجهیزات نوری و یا اتصال مانیتور، میکروفون، فلاش و… را بر روی سه پایه فراهم میکند. در برخی موارد این کفشکها دچار شیارهای نامتعادلی شده که اتصال قطعات نام برده را با مشکل مواجه میکند. در چنین شرایطی استفاده از سنگ فرز میتواند به تعمیر این شیارها کمک کند.
خرابی تبدیل کننده سه پایه
در صورتی که تبدیلکننده سه پایه دچار ساییدگی و یا لغزندگی شده باشد، مانع از قرارگیری ثابت دوربین روی سه پایه شده و منجر به ثبت تصاویر بیکیفیتی میشود. این قطعه قابلیت تعمیر داشته و در صورتی که امکان تعمیر آن وجود نداشته باشد، باید تعویض گردد.
خرابی مبدل اتصال سه پایه
مبدل اتصال روی سه پایه نصب شده و تنظیم آن سبب قرارگیری دوربین در جای ثابتی میشود. تنظیم این مبدل با استفاده از آچارهای مخصوص سه پایه انجام میشود که البته در صورت وارد شدن فشار بیش از اندازه به آن میتواند به بدنه سهپایه آسیب وارد کند. در صورت خرابی مبدل نیز لازم به تعویض آن است. البته در برخی موارد استفاده از چسبهای صنعتی نیز میتواند در تعمیر بخشهای مختلف سه پایه موثر باشد.
تعمیر لنزهای دوربین | تعمیرات تجهیزات عکاسی
همانطور که گفته شد یکی از بخشهای اصلی دوربینها لنز آنهاست. دوربینها به جز لنزهایی که از ابتدا بر روی آنها سوار شده است، دارای لنزهای مجزایی نیز هستند که هر یک به گرفتن عکسهای مختلفی کمک میکند. از جمله لنزهای پرکاربرد میتوان به لنز تله فوتو، لنز ماکرو، لنز واید، لنزهای معمولی و… اشاره کرد. لنزها نیز مانند دیگر قطعات اصلی دوربین بسیار حساس بوده و عوامل مختلفی از جمله ضربه، نور شدید خورشید، تغییرات دمایی، گرد و غبار و… میتواند به آنها آسیب وارد کند. آسیب وارد شدن به لنز دوربین نیز سبب افت کیفیت تصاویر ثبت شده میشود. از جمله مشکلاتی که میتواند برای لنزها به وجود بیاید میتوان به تغییر تنظیمات لنز، ورود گرد و غبار به آنها، کامل نبودن تصویر و عواملی از این دست اشاره کرد. گاهی نیز ورود شن ریزه و یا ضربه خوردن به دوربین میتواند سبب گیر کردن لنز دوربین و یا به سختی باز و بسته شدن آن شود. در تمامی این موارد لنز باید توسط فرد متخصص بررسی و عیبیابی شده و مورد تعمیر قرار گیرد.
رفع مشکل کارت حافظه دوربین | تعمیرات تجهیزات عکاسی
دوربینهای عکاسی معمولاً فاقد حافظه داخلی بوده و یا حافظه داخلی آنها از ظرفیت بسیار اندکی برخوردار است که همین امر سبب میشود تا عکاسان از کارت حافظه در دوربینهای خود استفاده کنند. از جمله مشکلات رایجی که ممکن است برای تجهیزات جانبی عکاسی به وجود آید میتوان به مشکل نخواندن و یا نشناختن کارت حافظه توسط دوربین اشاره کرد. این امر ممکن است به دلایل مختلفی صورت گیرد.
قفل شدن کارت حافظه
در برخی موارد علت نخواندن و یا نشناختن کارت حافظه توسط دوربین قفل شدن کارت حافظه است. روی کارت حافظه یک قفل کوچک تعبیه شده که در برخی موارد ممکن است کارت حافظه در حالت قفل باشد و به همین علت دوربین نتواند آن را شناسایی کند. در چنین موردی تنها کافیست تا قفل تعبیه شده روی کارت را به سمت مخالف تغییر داده و دوباره کارت را داخل دوربین قرار داد.
عدم دسترسی دوربین به کارت حافظه
یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است برای کارت حافظه دوربین به وجود آید این است که دوربین کارت حافظه را شناسایی میکند اما نمیتواند به آن دسترسی پیدا کند. برای حل این مشکل میتوان دوربین را خاموش کرده و کارت حافظه را از آن خارج کرد و پس از مدتی دوباره کارت را وارد دوربین کرده و آن را روشن کرد. در بسیاری از موارد مشکل عدم دسترسی دوربین به کارت حافظه برطرف میگردد. اگر مشکل حل نشد، فرمت کردن کارت حافظه میتواند مشکل را برطرف سازد.
اختلال در اسلات کارت حافظه دوربین
گاهی ممکن است کارت حافظه روی سایر دوربینها و روی کامپیوتر به درستی کار کرده اما زمانی که آن را در دوربین خود قرار میدهید دوربین نتواند آن را شناسایی کند. در چنین مواردی ممکن است مشکل ناشی از اسلات کارت حافظه دوربین باشد. گاهی اوقات وارد شدن گرد و غبار به اسلات دوربین میتواند سبب بروز این مشکل گردد که تمیز کردن کامل آن میتواند مشکل را برطرف سازد. گاهی نیز ممکن است اسلات دوربین نیاز به تعمیر و یا تعویض داشته باشد که در چنین مواردی مراجعه به افراد متخصص الزامی است.
تعمیر رینگ لایت و تجهیزات نوری | تعمیرات تجهیزات عکاسی
نورپردازی از جمله بخشهای مهم عکاسی بود که در بسیاری از موارد به وسیله منبعهای مختلف نور مصنوعی از جمله پروژکتورها، چراغهای LED، رینگ لایتها و… صورت میگیرد. این تجهیزات نورپردازی نیز مانند دیگر تجهیزات عکاسی بسیار حساس بوده و جابهجاییهای مکرر و استفاده مداوم از آنها میتواند سبب بروز اختلال در عملکرد آنها شود.
رینگ لایتها و دیگر تجهیزات نورپردازی میتوانند با گذر زمان دچار افت شدت نور و یا واضح و یکدست نبودن نور شده و در برخی موارد نیز امکان شارژ کردن آنها وجود ندارد. گاهی نیز ممکن است رینگ لایت به طورکلی روشن نشود. در برخی موارد نیز آسیبها به پایه نگهدارنده این تجهیزات نورپردازی وارد میشود. در بسیاری از موارد امکان تعمیر رینگ لایتها و دیگر تجهیزات نورپردازی وجود داشته که برای این امر باید به مراکز تخصصی تعمیر لوازم الکترونیکی مراجعه شود. از جمله تعمیرات صورت گرفته بر روی رینگ لایتها و دیگر تجهیزات نوری میتوان به تعمیر برد رینگ لایت، تعمیر LEDهای سوخته، تعویض سوکتهای رینگ لایت، تعمیر یا تعویض پایه نگهدارنده، تعمیر ریموت کنترل، تعویض باتریها، رفع مشکل شدت نور، رفع مشکلات مربوط به نمایشگر، تعمیرات آداپتور و… اشاره کرد.
تعمیر فلاش اکسترنال دوربین | تعمیرات تجهیزات عکاسی
فلاشهای دوربین شامل دو مدل داخلی و خارجی بوده که انواع اکسترنال یا خارجی آن در حکم تجهیزات جانبی عکاسی به حساب میآید. عوامل مختلفی میتواند سبب آسیب دیدن این فلاشهای خارجی شود که از جمله این عوامل میتوان به ضربه دیدن، شکستگی، نفوذ آب، قرارگیری در معرض حرارت زیاد، وارد شدن فشار و… اشاره کرد. متخصصان فعال در زمینه تعمیرات دوربین میتوانند فلاشهای آسیب را عیبیابی کرده و در بسیاری از موارد آنها را تعمیر کنند. گاهی نیز ممکن است آسیب وارد شده به قدری باشد که امکان تعمیر وجود نداشته و نیاز به تعویض فلاش باشد.