میکروفون: کامل‌ترین راهنمای اصطلاحات تخصصی

میکروفون

اگر این روزها به فکر خرید میکروفون برای ضبط فیلم یا تولید محتوا افتاده باشید، احتمالاً لیستی از واژه‌های تخصصی در رابطه با ویژگی‌های آنها، شما را هم گیج کرده است!

میکروفوناصطلاحات تخصصی میکروفون‌ها در نگاه اول سخت و پیچیده به نظر می‌رسد؛ تا جایی که ممکن است قید خرید میکروفون را بزنید! چرا که نمی‌دانید کدام مدل با کدام ویژگی‌ها دقیقاً همان چیزی است که نیاز دارید.

اما لازم نیست نگران باشید و خرید میکروفون را به تعویق بیندازید. چند دقیقه‌ای از زمان خود را در این مقاله همراه ما باشید تا تمام این اصطلاحات را به زبان ساده توضیح دهیم.

زمانی که معانی و مفهوم این واژه‌ها را بدانید، انتخاب از میان تنوع بالای میکروفون‌ها کار ساده‌ای خواهد بود. در ضمن از نتیجه انتخاب‌تان هم راضی‌تر هستید.

پس آماده ورود به دیکشنری میکروفون‌ها باشید!

برای یک انتخاب خوب، باید زبان میکروفون‌ها را بیاموزید!

همیشه گران قیمت‌‌ترین ‌میکروفون بازار، چیزی نیست که شما را به هدف‌تان برساند. بنابراین برای اینکه در انتخاب خود اشتباه نکنید، قدم اول این است: که تعیین کنید، میکروفون را دقیقاً برای چه کاری تهیه می‌کنید.

آیا می‌خواهید برای ضبط ویدیوهای آموزشی و تولید محتوا میکروفون یقه‌ای داشته باشید؟!

آیا برای ضبط صدای انواع آلات موسیقی به میکروفون نیاز دارید؟!

یا برای ضبط وکال و اجرای زنده نیاز به میکروفون پیدا کرده‌اید؟!

میکروفونهر یک از این اهداف، میکروفون مخصوص به خودشان را دارند، که برای انتخاب بهترین گزینه، باید زبان میکروفون‌ها را بیاموزید؛ زبانی از جنس بررسی کیفیت صدا با نمودارهای مختلف!

البته این نمودارها آنقدرها هم که تصور می‌کنید، پیچیده نیستند. کافی است، مطالب این بخش را به دقت بخوانید تا متوجه شوید کدام ویژگی‌ها در چه موقعیت‌هایی موجب بهترین عملکرد میکروفون می‌شوند.

در ادامه پارامترها و اصطلاحات مربوط به میکروفون‌ها را بررسی کنیم تا شما را در انتخاب‌تان همراهی کرده باشیم.

حتماً بخوانید: حرفه‌ای‌ترین راهنمای نحوه راه‌اندازی انواع میکروفون

پیکاپ پترن (pickup pattern)، الگوی برداشت یا الگوی قطبی در میکروفون‌ها

یکی از مهم‌‌ترین ‌ویژگی‌ها در میکروفون‌ها، الگوی قطبی در آنهاست. این الگو که معمولاً یک نمودار با شکل مشخصی است، نشان می‌دهد: ساختارهای به کار رفته در میکروفون، صدا را چگونه برای دریافت، هدایت می‌کنند. در واقع این نمودار به شما می‌گوید: که میکروفون نسبت به امواج صدای کدام ناحیه از اطراف خود، حساس‌تر ‌است و صدا بیشتر از کدام جهت به میکروفون می‌رسد.

میکروفوندر حالت طبیعی، یک میکروفون می‌تواند صدا را از تمام جهات دریافت کند؛ اما کمپانی‌های بزرگ تولید کننده تجهیزات صوتی، روش‌ها و متریال‌هایی را پیدا کردند که با به کار بردن آنها در میکروفون باعث می‌شوند، این محصول فقط از 1 جهت، 2 جهت یا جهات مختلف صدا را دریافت کند.

3 پیکاپ پترن کلی در میکروفون‌ها وجود دارد که هرکدام برای دنبال کردن هدف خاصی مناسب هستند.

در ادامه این الگوها را می‌شناسیم.

میکروفون

میکروفون‌های همه جانبه یا Omnidirectional

میکروفوننمودار دریافت صدا در این میکروفون‌ها نشان می‌دهد که امواج صدایی را به شکل یکسان از تمام جهات دریافت می‌کنند. به عنوان مثال: زمانی که قصد ضبط صداهای محیطی را داشته باشید، این الگوی دریافت، بهترین گزینه است. میکروفن بویا مدل BY M1 BOYA یکی از این نمونه‌هاست، که از نوع یقه‌ای بوده و صدا را از محیط اطراف خود دریافت می‌کند. این میکروفون جنجالی، به‌سرعت در میان مشتریان محبوب شد و کارایی بالایی برای تولید محتوای تک‌نفری دارد. برای تهیه آسان، می‌توانید به صفحه این میکروفون بروید و بعد از بررسی مشخصات فنی و خرید در کوتاه‌ترین زمان میکروفون خود را تحویل بگیرید.

میکروفون‌های دو طرفه یا Bidirectional

میکروفونهمانطور که از نامش پیداست، پیکاپ پترن این میکروفون، صداها را از 2 جهت مقابل هم یعنی شمال و جنوب، یا شرق و غرب دریافت می‌کند. شاید این الگوی دریافت را با نام Figure-8 هم دیده باشید. از آنجایی که مثل عدد 8 انگلیسی صداها فقط از دو قطب دریافت می‌شود، این نام را روی پیکاپ پترن 2 جهته گذاشته‌اند. این الگوی قطبی برای ضبط گفتگوهای دو نفره و مصاحبه‌ها عملکرد خوبی دارد.

میکروفن Rode NTR یکی از بهترین نمونه‌های این دسته است، که برای سولوآرتیست‌ها یا ضبط‌های دو نفره در استودیو فوق‌العاده خواهد بود. این میکروفون با شعار: «بهترین میکروفن ریبون» طراحی و ساخته شده است. برای بررسی و خرید این میکروفون کافی‌ست به سایت فروشگاه دیدنگار سری بزنید.

میکروفون‌های تک جهته یا Unidirectional

این میکروفون‌ها صدا را از 1 جهت دریافت کرده و بخشی از صداهای طرفین خود را نادیده می‌گیرند. میکروفون‌های یونی دیرکشنال 3 نوع پیکاپ پترن دارند: کاردیوئید، سوپرکاردیوئید و ‌هایپرکاردیوئید. تفاوت این سه، در نحوه دریافت امواج صدایی است.

میکروفونکاردیوئیدها هدایت امواج صدایی را به شکل یک قلب در جلوی میکروفون انجام می‌دهند. در واقع کاردیو به زبان لاتین به معنای قلب بوده و الگوی دریافت صدا در این میکروفون‌ها هم به همین دلیل کاردیوئید نامگذاری شده است. این میکروفون‌ها برای اجراهای زنده و ضبط‌های استودیویی فوق‌العاده خواهند بود و تنوع بسیاری در انواع مدل‌های رومیزی، یقه‌ای و دستی دارند.

میکروفون‌های سوپرکاردیوئید و ‌هایپرکاردیوئید علاوه بر دریافت صدا از بخش جلویی، بخشی از صدای پشتی میکروفون را نیز پوشش می‌دهند. این پوشش صدایی در ‌هایپرکاردیوئید بیشتر است. به همین دلیل هم این میکروفون‌ها در اجراهای زنده، صدای فیدبک بهتری خواهند داشت.

به عنوان مثال یکی از میکروفون‌های‌ هایپرکاردیوئید آدیو تکنیکا Audio-Technica U873R است؛ که می‌تواند در اجراهای استودیویی و زنده به کارتان بیاید. در فروشگاه ما می‌توانید، به راحتی به مقایسه این میکروفون بپردازید.

میکروفونالبته برخی از میکروفون‌ها با تکنولوژی‌های جدیدتری هم طراحی شده‌اند، که به شما اجازه می‌دهند، بین چند پیکاپ پترن مختلف با زدن یک دکمه سوییچ کنید. اگر میکروفون را برای اهداف مختلفی می‌خواهید، خرید این دسته از میکروفون‌ها، هوشمندانه و به‌صرفه‌تر ‌خواهد بود. میکروفن Rode NT2-A یکی از نمونه‌هاست که ساخته کمپانی روود Rode بوده و نیاز شما را برای تولید محتواهای صوتی مختلف، برطرف می‌کند. برای تماشای ویدیو نقد و بررسی این محصول می‌توانید به صفحه اختصاصی آن بروید.

حتماً بخوانید: میکروفون‌های بی‌سیم، سیم‌دار و رومیزی: حرفه‌ای‌ترین بررسی تفاوت + کاربرد

Ferequency Response یا پاسخ فرکانسی میکروفون

فرکانس پاسخگویی اصطلاح دیگری است که در زمان بررسی ویژگی‌های میکروفون‌ها، حتماً با آن برخورد کرده‌اید. این پارامتر که معمولاً با واحد هرتز بیان می‌شود، محدوده‌ای را نشان می‌دهد که در آن میکروفون بهترین عملکرد را دارد.

میکروفونحتماً می‌دانید که صداهای مختلف، چه صدای انسان و چه صدای انواع آلات موسیقی، هر کدام فرکانس مخصوص به خود را دارد؛ پس برای خرید میکروفون باید توجه کنید که آیا انتخاب شما از محدوده فرکانسی که در نظر دارید پشتیبانی می‌کند؟!

به عنوان مثال: برای ضبط صدای پیانو به میکروفونی نیاز دارید که پاسخ فرکانسی آن بین 40 هرتز تا 12 کیلوهرتز باشد. در حالی که این محدوده برای ضبط وکال مناسب نیست!

محدوده فرکانسی هر یک از میکروفون‌ها معمولاً با یک منحنی به نام منحنی پاسخگویی نشان داده می‌شود. بهتر است برای بررسی فرکانس میکروفون، این منحنی را بررسی کنید؛ چراکه فقط داشتن محدوده فرکانسی گسترده، نمی‌تواند یک میکروفون را تبدیل به آن چیزی کند که شما نیاز دارید.

منحنی فرکانسی به شما می‌گوید: که در چه محدوده‌های فرکانسی، میکروفون عملکرد بهتری دارد. این کار را با فلت یا تخت بودن منحنی در محدوده مورد نظر خود باید بررسی کنید.

اگر می‌خواهید در این زمینه اطلاعات دقیق‌تری پیدا کنید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله جامع‌ترین بررسی فرکانس‌های پاسخگویی را مطالعه کنید تا جواب تمام پرسش‌هایتان را بگیرید.

SPL (Sound Pressure Level) یا حداکثر فشار صوتی

این پارامتر به شما نشان می‌دهد میکروفون تا کجا می‌تواند بدون اختلال، صداها را به خوبی دریافت کند. SPL حجم صدا را اندازه می‌گیرد؛ که واحد آن دسی‌بل است. این مقدار بالاترین حجم صدا را نشان می‌دهد که در آن میکروفون بدون ایجاد دیستورشن و اعوجاج، همچنان صدا را با کیفیت بالا ضبط می‌کند.

میکروفونباز هم بستگی به هدف شما از خرید میکروفون دارد که مقدار SPL چقدر باشد. به عنوان مثال: برای ضبط سازهای درامز که حجم صدای بالایی دارند، باید SPL بیشتری را در نظر بگیرید. معمولاً حداکثر فشار صوتی در میکروفون‌های مختلف بین 100 تا 130 دسی‌بل است و در زمان ضبط صداهای مختلف دردسرساز نمی‌شود.

میکروفون

حساسیت صدا یا Sensitivity در میکروفون

حساسیت یکی از اصطلاحاتی است که برای پیدا کردن مقدار مناسب آن به کمی تجربه نیاز خواهید داشت. این پارامتر حساسیت میکروفون به صدا را نشان می‌دهد، و مشخص می‌کند: چقدر از امواج صوتی دریافت شده با کیفیت بالا به امواج الکتریکی تبدیل می‌شوند.

میکروفوناین جا چالشی برای انتخاب میزان حساسیت مقابل شما قرار می‌گیرد. از آنجایی که مقدار حساسیت با منفی دسی‌بل در ویژگی میکروفون‌ها ذکر می‌شود، بسیاری از افراد می‌گویند: هرچه عدد مربوطه کمتر باشد، کیفیت دریافت صدا و حساسیت میکروفون بهتر خواهد بود.

اما انتخاب میکروفون‌هایی با حساسیت بالا، باعث ایجاد اعوجاج در برابر منابع صوتی قوی می‌شود؛ در حالی که حساسیت پایین در میکروفون نیز شما را به استفاده از آمپلی‌فایرها یا سایر تقویت‌کننده‌های صدایی مجبور می‌کند.

پس اگر در این زمینه اطلاعات دقیقی ندارید، برای انتخاب بهترین میزان حساسیت با توجه به هدف خود، از افراد باتجربه‌تر کمک بگیرید. این پارامتر نقش پررنگی در کیفیت صدای ضبط شده شما دارد که بهتر است آن را نادیده نگیرید. مشاوران متخصص و باتجربه ما در هر زمان آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند، تا بهترین را انتخاب کنید.

حتماً بخوانید: کدام میکروفون ضبط صدا؟ معرفی ۳ میکروفون فیلمبرداری عالی!

اثر همجواری در میکروفون‌ها

اثر همجواری یکی دیگر از اصطلاحات مربوط به میکروفون‌هاست، که حتماً تا به حال آن را تجربه کرده‌اید! این اثر، همان ویژگی است که باعث می‌شود: فرکانس‌های بم در صورت نزدیکی یا همجواری با میکروفون، شدیدتر شده و بیشتر به چشم آیند.

میکروفونخوانندگان معمولاً از این اثر برای بم‌تر ‌کردن صدای خود استفاده می‌کنند. اگر میکروفون را بیش از اندازه به دهان خود نزدیک کنید، اثر همجواری را به شکل تجربی درک خواهید کرد!

در میان انواع میکروفون‌ها، مدل‌های خازنی (کاندنسر) نسبت به داینامیک‌ها، اثر همجواری بیشتری تولید می‌کنند. این موضوع زمانی اهمیت دارد که بخواهید صدای بم بهتری از ساز خود دریافت کنید.

خب مطمئن هستیم، تا اینجا با اصطلاحاتی که شاید اولین بار بود می‌شنیدید آشنا شدید. حالا راه برای انتخاب هموار است.

بهترین میکروفون خود را پیدا کردید؟!

در این بخش سعی کردیم به زبانی ساده تمام اصطلاحات تخصصی مربوط به میکروفون‌ها را کنار یکدیگر مرور کنیم. انواع الگوی برداشت صدا، پاسخ فرکانسی، حداکثر فشار صوتی، حساسیت صدا و اثر همجواری را برای شما توضیح دادیم.

میکروفونهرچند گاهی ویژگی‌های ثبت شده روی محصول با چیزی که انتظار دارید، مطابقت ندارد. در این شرایط پیشنهاد ما خرید از برندهای معتبری است که نام خود را در بازار تجهیزات صوتی اثبات کرده‌اند. برندهایی همچون بویا، روود، بوئنز، سنهایزر و سایر نام‌هایی که خودتان بهتر می‌دانید. پس اگر یک میکروفون چینی بی‌نام و نشان با ویژگی‌های فوق‌العاده، قیمت کمی دارد، خوشحال نشوید! کمپانی‌های نامعتبر معمولاً ویژگی‌های واقعی محصولات خود را اعلام نمی‌کنند.

چه اصطلاحات دیگری در دنیای میکروفون‌ها وجود دارد که با آن آشنا نیستید و شما را دچار چالش خرید کرده‌اند؟! اگر اصطلاحی مانده که ما به آن اشاره نکردیم حتماً به ما بگویید! آیا به کمک این مقاله توانستید بهترین میکروفون را با توجه به هدف خود انتخاب کنید؟! در بخش دیدگاه‌ها منتظر شما هستیم. خوشحال می‌شویم این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بکذارید.

پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را هم بخوانید

راهنمای خرید میکروفون دوربین

 

خریدانواع میکروفون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.