عکاسی خلاقانه با تکنیک لانگ اکسپوژر : با نوردهی 5 ثانیهای عکسهای متفاوتی را ثبت کنید !
تکنیک هادر این مقاله قصد دارم به شما یک تکنیک ویژه برای عکاسی خلاقانه با استفاده از نوردهی 5 ثانیهای را بگویم تا بتوانید تصاویری متفاوت و عالی ثبت کنید.
مجموعه عکسهای خود را بررسی کنید، من شرط میبندم که بیشتر آنها با سرعت شاتر 1/30 ثانیه یا سریعتر گرفته شدهاند. ما معمولاً میخواهیم هر عملی را فریز کنیم و برای اینکار سرعت شاتر را تا جایی که بشود بالا میبریم. با این حال، همیشه فریز شدن سوژه نمیتواند هدف اول ثبت یک تصویر باشد. گاهی شما میتوانید از نوردهی طولانی به کمک سرعت شاتر کم، از تکنیکهای خلاقانهی دیگری هم استفاده کنید.
حرکت ابریشمی و نرم آب، ابرهای دنباله دار و وهم آلود، امواج اقیانوسها که بیشتر شبیه به غبار هستند، اینها سوژههایی هستند که برای ثبتشان باید سرعت شاتر را تا چند ثانیه یا حتی چند دقیقه کاهش دهیم. اما اگر نخواهیم از نوردهی خیلی سریع یا خیلی کند استفاده کنیم، برای میانهی آنها هم ترفندی وجود دارد ؟ چطور میتوان تصویری فوقالعاده را با نوردهی 5 ثانیهای به دست آورد ؟ این نوع تصاویری چه ظاهری به شما خواهند داد ؟
پیشنهاد نویسنده : ایدههای عکاسی در خانه : تکنیک چاپ خورشیدی در تنها ۳۰ دقیقه !
برای مثالهای موجود در این مقاله، قرار است کمی انعطاف پذیر باشیم؛ بنابراین سعی میکنم از سرعت شاتر بین 4 تا 8 ثانیه استفاده کنم که سرعت شاتری میانه محسوب میشود.
خوشبختانه، در نرم افزار لایت روم شما قادر خواهید بود با استفاده از دادههای Exif هر تصویر، آنها را بر اساس سرعتهای شاترشان دسته بندی کنید. به همین صورت من توانستم از بین تمام 105.500 عکسی که ثبت کرده بودم، مواردی را که با سرعت شاتر میانه ثبت شده بودند پیدا کنم که چیزی در حدود 1.036 تای آنها یا 0.981 درصد از کل موارد بود.
بنابراین، در حالی که شاید سرعت شاتر در محدوده 5 ثانیهای اغلب برای عکاسی عمومی استفاده نشود، اما همانطور که خواهید دید، گاهی اوقات همین محدوده دقیقا مناسب سوژهای خواهد بود که قصد ثبت آن را دارید.
عکاسی روی سه پایه یا به صورت دستی ؟
قانون ” فاصله کانونی معکوس ” میگوید که برای جلوگیری از لرزش دوربین حین عکاسی با دوربینی که روی دستتان نگه داشتید، همیشه باید سعی کنید از فرمول ( 1 / فاصله کانونی لنز ) برای سرعت شاتر استفاده کنید. این یعنی برای مثال اگر برای عکاسی از یک لنز 70-200 میلی متری استفاده میکنید و فاصله کانونی را روی 70 میلی متر قرار دادهاید، سرعت شاتر شما باید حداقل 1/70 ثانیه یا سریعتر، یعنی چیزی در حدود 1/100 ثانیه باشد.
همچنین اگر بخواهید از فاصله کانونی 200 میلی متری استفاده کنید، برای اینکه تصویرتان هیچ لرزشی را نداشته باشد، سرعت شاتر دوربین را باید روی 1/200 یا 1/250 ثانیه قرار دهید.
این قوانین در اینجا نیز اعمال میشود. اگر قصد دارید از سوژههایی عکاسی کنید که به نوردهی 5 ثانیهای نیاز دارند، بی شک نگه داشتن دوربین روی دست باعث ثبت لرزش در تصویر نهایی خواهد شد و به منظور جلوگیری از این اتفاق، مطمئنا به یک سه پایهی مستحکم نیاز خواهید داشت. با این وجود، ممکن است باز هم شرایطی وجود داشته باشد که برای عکاسی با نوردهی 5 ثانیهای امکان استفاده از سه پایه را نداشته باشید :
- هدف خلاقانه شما نشان دادن تاری و حرکت دوربین است : یک عکس کشیده از عناصر طبیعی مثال خوبی برای این موضوع است.
- در محلی که قصد عکاسی از آن را دارید، استفاده از سه پایه مجاز نیست : مکانهای شلوغ ، رویدادهای ورزشی، مکانهای سرپوشیده یا مکانهای دیگر ممکن است به شما اجازه ندهد از یک سه پایه برای عکاسی استفاده کنید. شما میتوانید از چند ترفند برای این مکانها استفاده کنید، برای مثال میتوانید دوربینتان را روی یک چیز محکم مثل یک نیمکت قرار دهید، برای این حالت بهتر است از یک تایمر 2 ثانیهای استفاده کنید. همچنین میتوانید جلیقههای عکاسی مخصوصی را بخرید که پایهای برای ثابت نگه داشتن عکس دارند. البته اگر استفاده از سه پایههای کوچک مشکلی نباشد میتوانید از چیزی مانند گوریلا پادها هم استفاده کنید.
- لرزشگیر لنز یا دوربین برای شما کافی به نظر میرسد.
نوردهی
آیا شما با ” مثلث نوردهی ” آشنا هستید ؟ این یکی از مهمترین مطالب در عکاسی به حساب میآید و دانستن آن برای هر عکاس حرفهای یا مبتدی لازم است. به طور خلاصه، همه چیز در مورد نوردهی در عکاسی در سه عنصر خلاصه میشود، در واقع همه چیز توسط همین سه مورد کنترل میشود :
- سرعت شاتر ( نشان میدهد که سنسور چه مدت در معرض تابش نور قرار بگیرد )،
- دیافراگم ( اندازهی سوراخی که از طریق آن نور وارد سنسور میشود )،
- ایزو ( حساسیت سنسور به نور ).
این که آیا شما در حالت خودکار عکاسی میکنید یا دستی، به طور کلی تفاوتی ندارد و همه چیز در نهایت با همین سه عنصر کنترل میشود. خب ما از قبل میدانیم که سرعت شاترمان قرار است که 5 ثانیه باشد، پس فقط میماند دو مورد دیگر که باید برای نوردهی درست عکس، آنها را به درستی تنظیم کنیم.
پیشنهاد نویسنده : اشکال، الگوها، بافتها و خطوط در عکاسی : با کمی صبر و تمرین تصاویر بی نظیری را ثبت کنید !
ایزو و دیافراگم، کدام یک مهم است ؟
به احتمال زیاد هنگام تمرین نوردهی 5 ثانیهای میخواهید، باید یکی از این دو حالت را انتخاب کنید : تماما دستی ( که به شما امکان کنترل کامل بر تمام تنظیمات دوربین را میدهد )، یا اولویت شاتر ( حالت TV روی دوربینهای کانن و پنتاکس و S روی دوربینهای نیکون و سونی ).
حالت اولویت شاتر به شما امکان میدهد کنترل کاملی بر سرعت شاتر داشته باشید و آن را روی مقداری که میخواهید قفل کنید، سپس دوربین به صورت خودکار میزان دیافراگم و ایزو را برای دستیابی به نوردهی صحیح تنظیم میکند ( در صورتی که دوربینتان از قابلیت ایزوی خودکار بهره ببرد ). اگر اینگونه نباشد، ISO نیز روی هر آن چیزی که شما تنظیم کنید قفل میشود.
حال شما سرعت شاتر خود را روی 5 ثانیه قفل کردهاید، آیا باید دیافراگم، ایزو و شاید هم هر دو را تنظیم کنید تا به یک نوردهی درست برای عکستان برسید ؟ مانند بسیاری از موارد دیگر در عکاسی، جواب این است : ” بستگی دارد “.
بیایید ابتدا در مورد ایزو صحبت کنیم. ما در حال تلاش برای دستیابی به نوردهی 5 ثانیهای هستیم. انجام این کار باعث میشود نور بسیار زیادی به دوربین وارد شود. برای اینکه نوردهی عکستان بیش از حد نبوده و تصویر اوراکسپوز نشود، باید میزان ایزو را کاهش دهید. در بسیاری از دوربینهای دیجیتال، مقدار ایزوی پایه 100 است. برخی دوربینهای پیشرفتهتر نیز میتوانند به ایزوی 50 یا پایینتر برسند. مزیت مقدار ایزوی پایین، ثبت نویز کمتر در تصویر است. بنابراین، آیا لازم است که تنظیمات دوربینتان را روی پایینتر ایزوی ممکن قرار دهید ؟ بله ؟ مطمئنا، اما این به خودی خود ممکن است شما را به نتیجهای که میخواهید نرساند، و ملاحظات دیگری نیز وجود دارد.
بیایید دیافراگم را هم در نظر بگیریم.
در تنظیم دیافراگم شما در واقع کنترل خواهید کرد که چه میزان از فوتونهای نوری از لنز عبور کرده و به سنسور برسند. با بستن دیافراگم شما میتوانید از اوراکسپوز شدن یک تصویر با نوردهی 5 ثانیهای، تا حد قابل توجهی جلوگیری کنید.
البته تغییر دیافراگم روی عمق میدان نیز تأثیر میگذارد. اگر از دیافراگمهای خیلی بسته، مثل f/11 به بعد استفاده کنید، جزئیات تصویر کاهش مییابد که به آن پدیدهی ” diffraction ” گفته میشود.
نوردهی صحیح در یک عکس به طور مستقیم به کنترل دستی تمام سه ضلع مثلث نوردهی ارتباط دارد. اگر هنوز هم یک عکاس تازه کار هستید که همیشه از تنظیمات نوردهی اتوماتیک استفاده کرده است، ممکن است این مرحله برایتان کمی دشوار باشد. اگر چنین است، من پیشنهاد میکنم با موارد و اصطلاحات زیر آشنا شوید :
- دیافراگم
- سرعت شاتر
- ایزو
- مثلث نوردهی
- عمق میدان
- Lens Diffraction
نور را کاهش دهید
بنابراین، میتوانیم برای اینکه نوردهی درستی را با سرعت شاتر 5 ثانیهای داشته باشیم، ایزو را روی پایه، یعنی 50 و دیافراگم را روی f/22 قرار خواهیم داد. من این مورد را بررسی کردم تا ببینم که آیا همیشه جواب خواهد داد یا خیر. حالا چی ؟ خب، ممکن است شما قصد عکاسی در یک روز آفتابی و خیلی روشن را داشته باشید، از صحنهای که درست نور خورشید روی آن میتابد. در این شرایط حتی اگر از تمام پتانسیل ایزو و دیافراگم هم استفاده کنید، باز هم تصویری به شدت روشن خواهید داشت.
پس باید از ترفند دیگری استفاده کنیم. همانطور که در یک روز آفتابی برای اینکه چشمهایتان اذیت نشود از عینکهای آفتابی استفاده میکنید، در عکاسی نیز باید از یک فیلتر استفاده کنیم که نور را کاهش دهد. این فیلتر را کاهندهی نور یا ND مینامند.
این نوع فیلترها درجه بندیهای مختلفی دارند که با واحد استاپ مشخص میشوند. در واقع این سیستم رتبه بندی نشان میدهد که نور تا چند استاپ کاهش پیدا خواهد کرد. هر 0.3 افزایش ضریب فیلتر ND باعث کاهش 1 استاپ نور میشود. بنابراین یک فیلتر ND با ضریب 1.8 استاپ، نور را تا 6 استاپ کاهش خواهد داد.
پیشنهاد نویسنده : فیلتر لنز ND چیست و چرا به آن نیاز داریم ؟
این بدان معناست که اگر در یک صحنهی عادی از یک فیلتر ND با ضریب 1.8 استاپ استفاده کنید، قادر خواهید بود به همان میزان تنظیمات نوردهی را تا 6 استاپ افزایش بدهید.
اگر تمام این موارد برای شما گنگ هستند یا نمیتوانید محاسبات را به سرعت و در ذهنتان انجام دهید، پیشنهاد میکنم حتما از نرم افزار رایگان ماشین حساب ND ( اندروید / ios ) استفاده کنید.
فیلترهای Lee ( که نوعی از فیلترهای ND هستند که ضریب 6 استاپی آنها به نام ” Stopper Little ” و ضریب 10 استاپی آنها به نام ” Big Stopper ” خوانده میشوند ) نیز نتیجهای عالی برای کار شما خواهند داشت. به عنوان یک مثال، اگر مجبور باشیم در طول روز عکاسی کنیم و طولانیترین سرعت شاتری که امکان ثبت یک عکس با نوردهی درست را به ما میداد 1/200 ثانیه بود، با استفاده از یک فیلتر با ضریب 10 استاپ، قادر خواهید بود سرعت شاتر را در همان شرایط نوردهی تا 5 ثانیه کاهش دهید.
گزینهی دیگر فیلترهای ND متغیر هستند. این فیلترها دو لایهی قطبی دارند که به هنگام چرخش، امکان تاریک شدن تدریجی را فراهم میکنند. آنها نیز میتوانند خوب باشند، اما گاهی اوقات اثرات مصنوعی عجیب و غریبی را در تصویر نهایی به وجود میآورند. این اثرات میتواند شامل نویزهای رنگی در تصاویر روشن یا نویزهای فراوان رنگی و سیاه و سفید در تصاویر تاریکتر و به خصوص در حین استفاده از فواصل کانونی واید باشد. قبل از تصمیم به خرید یکی از این موارد، سعی کنید تحقیقات لازم را انجام بدهید تا در نهایت چیزی را بخرید که دقیقا مناسب کارتان باشد.
فیلترهای قطبی دایرهای استاندارد میتوانند تا حدی کار کنند، چرا که به طور معمول حداکثر ضریب آنها بین 1.5 تا 2.5 استاپ است. البته علاوه بر تمامی این موارد باید در نظر داشته باشید که اثرات به وجود آمده در تصویر نیز از دستاوردهای اینگونه فیلترها خواهد بود، همچنین خطر گیر کردن آنها روی لنز بسیار زیاد است و این به خاطر مکانیزم بسته شدن و چرخش این نوع فیلترها است. این اتفاق میتواند به سادگی فیلتر یا لنز شما را خراب کند، پس سعی کنید اگر از فیلترهای ND و به طور کلی هر فیلتر دیگری در عکاسی استفاده میکنید، حتما و حتما یک آچار فیلتر هم همیشه همراه خود داشته باشید.
صحنههای مناسب برای عکاسی خلاقانه با تکنیک لانگ اکسپوژر
خب، دیگر وقت آن رسیده که با مسائل فنی خداحافظی کنیم. بیایید برویم سر اصل ماجرا، چه زمانی و در چه مکانی ممکن است بخواهید از نوردهی 5 ثانیهای برای عکاسی استفاده کنید ؟ اجازه دهید چند نمونه از این موارد را با هم بررسی کنیم. سعی کردم برایتان چندین عکس را برای هر بخش انتخاب کنم.
آبهای جاری
آبهای آرام و مه غلیظ
پیشنهاد نویسنده : چرا استفاده از مقیاس در عکاسی طبیعت بسیار مهم است ؟
جلوههای ویژه
آتش بازی
زوم در حین نوردهی ( زوم انفجاری )
پیشنهاد نویسنده : چگونه عکسهایی با تکنیک زوم انفجاری بگیریم ؟
فلاش را با کارتان ترکیب کنید
عکاسی در نور کم و در شب
نقاشی با نور
رعد و برق
حالا بریم برای تکنیک پنج ثانیهای …
بنابراین، در نهایت این سوال در ذهن ما ایجاد خواهد شد که اصلا سرعت شاتر مناسب چیست ؟ در واقع شما هیچ محدودیتی ندارید، حتی استفاده از سرعتهای شاتر بسیار کم، مثل تکنیک نوردهی 5 ثانیهای هم برای ثبت تصاویر خلاقانه، در بسیاری از موارد کار خواهد کرد.
پیشنهاد نویسنده : ترفندهایی برای عکاسی خلاقانه در خانه که هر کسی باید بلد باشد !
سعی کنید از سرعت شاتر به شکلی استفاده کنید که بهترین جلوه را به تصویر شما القا کند. همچنین لازم است بیاموزید که دیافراگم و ایزو را چگونه تنظیم کرده و در چه حالتی با سرعت شاتر به تعادل برسید تا تصویری با نوردهی عالی داشته باشید. ضمنا شیوهی استفاده از فیلترهای ND را هم فراموش نکنید. این دسته از فیلترها در عکاسی از طبیعت کاربردهای فراوانی دارند. همچنین نکتهی اصلی دیگر، کنترل دوربین شماست. سعی کنید به دوربین و تمامی منوهای آن آشنایی کامل داشته باشید تا در حین عکاسی و تغییر تنظیمات، به مشکل نخورید.
همانطور که یک نقاش حرفهای میداند که برای چه منظرهای باید از چه قلمو و چه نوع ترکیب رنگی استفاده کند تا به بهترین نتیجه برسد، شما نیز به عنوان یک عکاس باید بدانید که چگونه یک هارمونی مناسب بین تنظیمات مختلف دوربینتان ایجاد کنید تا تصویری که در ذهنتان ساختهاید را بتوانید ثبت کنید. اگه تا به امروز از سرعت شاتر 5 ثانیهای استفاده نکرده بودید، امیدوارم این مقاله الهام بخش شما برای این حرکت باشد. پس حالا وقت شماست، آمادهاید ؟ بروید و از نوردهی 5 ثانیهای در کارهایتان استفاده کنید…
امیدوارم مقالهی ” عکاسی خلاقانه با تکنیک لانگ اکسپوژر : با نوردهی 5 ثانیهای عکسهای متفاوتی را ثبت کنید ! “ برایتان مفید بوده باشد. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. همچنین اگر پرسشی وجود داشت، آن را در بخش نظرات همین پست مطرح کنید تا پاسخ دهم. موفق باشید !