آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان

فتوشاپ برای عکاسان

در این مقاله تعدادی از نکات مهم و کلیدی ویژه آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان را بررسی خواهیم کرد.

ادیت عکس با فتوشاپ مدت زیادی است که به عنوان یک نرم‌افزار ویرایش عکس استاندارد مورد استفاده بسیاری از عکاسان قرار می‌گیرد. این برنامه جامع و قدرتمند است و علی‌رغم شهرت آن برای پیچیده بودن، به راحتی می‌تواند مورد استفاده عکاسانی با سطوح مختلف قرار گیرد.

مقاله پیشنهادی
معرفی چند لپ تاپ مناسب عکاسی برای حرفه‌ ای ها

امکانات فتوشاپ تقریبا بی پایان است. از تنظیمات اساسی گرفته تا قابلیت روتوش و ترکیب تصاویر؛ فتوشاپ توانایی انجام همه کاری را دارد. بنابراین اگر قصد دارید ویرایش عکس خود را در فتوشاپ انجام دهید، نکاتی که به شما خواهم گفت قطعا کمکتان خواهد کرد.

لایه‌های تنظیمات (Adjustment layers)

ادیت عکس
آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان

 

لایه‌های تنظیمات (Adjustment layers) بهترین روش برای اعمال ویرایش‌ها در تصویر شماست. لایه‌های تنظیمات در بالای لایه بک‌گراند (تصویر اصلی) قرار می‌گیرند. به این ترتیب می‌توانید بدون دستکاری عکس اصلی، بر روی آن تنظیمات و ویرایش‌های متعددی را اعمال کنید.

لایه تنظیمات با کلیک بر روی یک آیکون دایره‌ای شکل که نیم آن سیاه است و نیم دیگر آن سفید، در پایین پنل layer به دست می‌آید. اگر می‌خواهید در انتها فایل را با تنظیمات به صورت جدا ذخیره کنید، باید از فرمت‌های PSD یا TIFF استفاده کنید. چرا که فرمت JPG تنظیمات را با تصویر ادغام می‌کند.

 

نحوه ادیت عکس با فتوشاپ : تبدیل عکس به سیاه و سفید

ویرایش عکس در فتوشاپ
آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان

 

اگر قصد دارید عکس RAW خود را به سیاه و سفید تبدیل کنید، قطعا استفاده از نرم‌افزار Camera RAW یا لایت روم گزینه بهتری خواهد بود. با این حال اگر روی یک تصویر JPG کار می‌کنید، فتوشاپ گزینه‌ای قدرتمند را برای شما فراهم کرده است. شما می‌توانید از 12 تنظیم پیش‌فرضی که وجود دارد بهره بگیرید و یا تنظیمات را خودتان به صورت دستی اعمال کنید. یعنی تن خاکستری و میزان تیرگی و روشنی عکس را خودتان اعمال کنید.

مقاله پیشنهادی
آموزش هیستوگرام : همه چیز در رابطه با هیستوگرام در عکاسی

فتوشاپ عکس : فیلتر RAW

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ
آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان

 

فیلتر RAW به شما امکان دسترسی به تمام کنترل‌های موجود در Camera Raw Editor در سطح استاندارد فتوشاپ را می‌دهد. این یعنی اگر با فرمت JPG عکس گرفته‌اید یا قبلا یک عکس با فرمت خام را ویرایش کرده‌اید و حالا نیاز به اضافه کردن تنظیمات دارید، می‌توانید این کار را به سادگی و به سرعت انجام دهید.

بهترین راه برای دسترسی به این فیلتر این است که یک لایه کپی از بک‌گراند خود ایجاد کرده و مسیر Filter > Convert For Smart Filters را دنبال کنید. حالا به مسیر Filter > Camera RAW Filter بروید. اکنون می‌توانید تنظیمات مورد نظر را از طریق Camera RAW اعمال کنید.

 

فتوشاپ عکس : ابزار Healing Brush

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان

 

ابزار ترمیم یا Healing Brush ابزاری عالی برای انجام وظایف روتوش از جمله حذف گرد و غبار و اشیای بزرگ و کوچک و پیچیده است. برای استفاده از این ابزار، کلید Alt / Option را نگه دارید و نزدیک به ناحیه‌ای که می‌خواهید روتوش کنید کلیک کنید تا پیکسل‌های جایگزین برای تعمیر انتخاب شوند، سپس روی پیکسل‌های مورد نظر در منطقه‌ای که می‌خواهید اصلاح شود بکشید.

اگر از قسمتی از روتوش ناراضی بودید، با کلیدهای ترکیبی Ctrl + Z یک قدم به عقب برگردید. البته بهتر است براش را در منطقه‌های کوچک استفاده کنید تا در صورت خراب شدن جزء کوچکی از تصویر، تنها همان بخش به عقب بازگردد و مجبور نباشید تمام تصویر را دوباره براش بکشید.

این ابزار پیکسل‌های مورد نظر را جایگزین پیکسل‌های بخش خراب عکس کرده و به نوعی عمل clone کردن را انجام می‌دهد.

فضای کاری (workspace)

ویرایش عکس
آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان

 

فضای کاری پیش‌فرض فتوشاپ برای عکاسان صرفا طرح نشده، بلکه شامل تمام چیزهایی است که ادوبی فکر می‌کند به آنها نیاز خواهید داشت. با کشیدن پنل‌های سمت چپ و راست می‌توانید آنها را جا به جا کرده و یا حذف کنید و پنل‌های مورد نظر را از تب Windows باز کنید. حتی می‌توانید چندین پنل را کنار هم قرار دهید.

اما اگر نمی‌خواهید خودتان به صورت دستی آن را سفارشی کنید، ادوبی برای شما پنل‌های پیش‌فرضی متناسب با نوع کارتان طراحی کرده که از طریق مسیر Window > Workspace به آنها دسترسی خواهید داشت.

داج و برن (Dodge and burn)

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان

 

همانند تاریک‌خانه‌های قدیمی، شیوه داج و برن یک شیوه متداول برای تنظیم روشنی و تیرگی در قسمت‌های مختلف عکس است. برای استفاده از این ابزار در فتوشاپ بهتر است روی یک لایه کپی کار کنید، چرا که ممکن است اثر مخربی روی پیکسل‌های عکس اصلی شما بر جای بگذارد.

مقاله پیشنهادی
آموزش ساخت حرفه ای افکت وینیت (Vignette) در فتوشاپ

در فتوشاپ می‌توانید با ابزار Dodge قسمت‌های مد نظرتان را روشن و با ابزار burn آنها را تیره کنید. این ابزار را می‌شود فقط برای قسمت‌هایی مشخص مثل سایه‌ها یا هایلایت‌ها با تن تیرگی مشخص مورد استفاده قرار داد. به طوری که روی باقی قسمت‌ها تاثیری نگذارد. بهتر است آن را روی میزان 5 تا 10 درصد استفاده کنید و اگر نیاز به میزان بیشتر از این بود، مرحله به مرحله آن را افزایش دهید.

Contact Sheet

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان

 

زمانی که از فیلم‌های عکاسی استفاده می‌شد، Contact Sheet نقش مهمی در انتخاب تصاویر برای چاپ داشت. امروزه نرم‌افزارهایی مثل لایت‌روم و Capture One امکان ساخت یک Contact Sheet دیجیتالی را به شما می‌دهند. به این صورت می‌توانید تصاویر را به راحتی و با سرعت، مشاهده و انتخاب کنید.

اما هنوز هم ساخت یک Contact Sheet به شما در مشاهده و انتخاب عکس کمک خواهد کرد. برای ساخت آن کافی است عکس‌هایی که می‌خواهید را در یک پوشه ریخته و به مسیر File > Automate > Contact Sheet بروید و گزینه‌هایی مانند اندازه کاغذ، منابع تصویری و نوع چیدمان را پیکربندی کنید. هنگامی که همه چیز را تنظیم کنید، فتوشاپ یک Contact Sheet می‌سازد.

ترکیب حالت‌ها (Blending modes)

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان

 

یکی از مهمترین قسمت‌های فتوشاپ Blending modes می‌باشد. Blending modes به صورت پیش‌فرض از 6 قسمت تشکیل شده که هر کدام کاربرد خاصی دارند. این تنظیمات کار را بسیار ساده می‌کند. به طوری که تغییراتی که باید ساعت‌ها برایش زمان می‌گذاشتیم، با چند کلیک اعمال می‌شوند.

نحوه کار با Blending modes به این صورت است که ابتدا با فشردن کلید ترکیبی CTRL + J یک کپی از لایه اصلی خود درست می‌کنید. سپس از طریق پنل Layers تنظیمات Blending modes را تغییر می‌دهید.

ابزار Quick Mask برای انتخاب

نحوه ادیت عکس در فتوشاپ
آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان

 

یکی از ابزارهای دقیقی که برای انتخاب یک ناحیه خاص وجود دارد، ابزار ماسک است. ابزار ماسک برای انتخاب قسمت‌های سخت طراحی شده. به این صورت که همانند یک قلم روی قسمت مد نظر را نقاشی می‌کنید.

برای دسترسی سریع به این ابزار می‌توانید از کلید Q در کیبورد استفاده کنید. ابتدا یک قلم در اختیار خواهید داشت که می‌توانید آن را تغییر دهید. سپس روی قسمت‌های مورد نظر را می‌کشید تا انتخاب شوند.

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ: برش زدن

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان

 

بریدن یک قسمت از عکس در فتوشاپ کار بسیار ساده‌‌ای است . اما شما به عنوان یک عکاس باید دسترسی به ویژگی‌هایی همچون نسبت‌های تصویری یا قوانین ترکیب‌بندی داشته باشید. مثل قانون یک سوم یا نقطه طلایی یا ترکیب حلزونی.

مقالات پیشنهادی
چگونه از خطوط هدایتگر در عکاسی استفاده کنیم؟
قوانین طلایی ترکیب بندی در عکاسی

در نوار بالای پنل کاربری، یکسری تنظیمات در اختیار شما قرار می‌گیرد. می‌توانید به صورت دستی عکس را کراپ کنید و یا از پیش‌فرض‌های فتوشاپ استفاده کنید. برای دسترسی به ترکیب‌بندی‌های خاص کافی است بر روی نماد ترکیب‌بندی کنار چرخ‌دنده کلیک کنید تا تعدادی از آنها برای شما نشان داده شود.

مهم ترین نکته ای که باید در ادیت عکس با فتوشاپ در نظر بگیرید این است که حتما فایل عکس خود را با فرمت PSD به صورت لایه باز ذخیره کنید تا در صورت نیاز بتوانید ویرایش های لازم را روی فایل انجام دهید.چون حجم فایل های PSD بالاست می توانید برای ذخیره سازی آن ها از یک هارد اکسترنال یا دیگر حافظه های ذخیره سازی استفاده کنید.

تنظیمات Curves

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ

عکاسان برای تغییر حالت کلی تصویر که عمدتا بر روی رنگ تصویر اثر گذاشته و سبب نوستالژیک به نظر رسیدن تصویر می‌گردد، می‌توانند از تنظیمات Curves استفاده کنند. با استفاده از ابزار Curves می‌توان مقدار هر کانال رنگی را به صورت جداگانه تغییر داد. به عنوان مثال با استفاده از تصمیمات Curves می‌توان رنگ‌های موجود در تصویر را به سمت سردی یا گرمی تغییر داده و به این ترتیب علیرغم اعمال تغییر بر روی تصویر، کنتراست را افزایش داد. برای استفاده از این تنظیمات کافیست تا هر کانال رنگی قرمز، سبز و آبی برای عکس‌های RGB و کانال‌های چهارگانه‌ رنگی در فرمت CMYK را به مقدار دلخواه زیاد کنید تا به این ترتیب لحن تصویر تغییر کند.

بهره‌مندی از وینیت برای ایجاد فوکوس

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ

با استفاده از ابزار وینیت می‌توان تمرکز را بر روی سوژه‌ اصلی افزایش داده و به این ترتیب مرز سوژه را با محیط اطراف آن مشخص کرد. با استفاده از وینیت به همراه تنظیمات Curves نیز می‌توان به تصویر حالت نوستالژیک اضافه نمود. برای استفاده از وینیت کافی‌ست تا کلیدهای Command+Shift+N را به شکل همزمان استفاده کرده و با انتخاب گزینه‌ Enter/Return یک لایه‌ جدید به تصویر بیفزایید. سپس در منوی Edit، گزینه‌ Fill را انتخاب کرده و به گزینه‌ Black وارد شوید. پس از آن با انتخاب گزینه‌ Add Layer Mask می‌توان یک لایه‌ ماسک بسازید. توجه کنید که در این مرحله لایه‌ ماسک باید سفید باشد. با استفاده از کلید B می‌توان ابزار Brush را انتخاب نموده و سایز آن را تنظیم کرد. سپس باید hardness افزایش یابد تا لبه‌های نرم ایجاد نشود. پس از آن کافیست رنگ سیاه به عنوان رنگ قلمو انتخاب شده و در وسط تصویر کلیک شود تا تصویر اصلی مشخص گردد. این عمل می‌تواند چندین بار تکرار شود تا پوشش لازم به دست آید. با استفاده از Opacity نیز می‌توان میزان شفافیت لایه‌ ماسک را تنظیم نمود.

تنظیمات نور

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ

منوی Adjustment Layer که در بالا به آن اشاره شد یکی از مهم‌ترین ابزارهای فضای فوتوشاپ بوده که بسیاری از اصلاحات از طریق آن صورت می‌گیرد. به عنوان مثال برای اعمال تغییراتی بر روی نور تصاویر می‌توان از منوی Adjustment استفاده کرد. برای این امر کافی‌ست وارد گزینه‌ Image شده و ابزار Adjustment layers را انتخاب نمایید. سپس با انتخاب گزینه‌ Brightness / Contrast می‌توانید نسبت به اعمال تغییرات بر روی روشنایی تصاویر اقدام کنید. البته برای تنظیمات حرفه‌ای‌تر باید نحوه‌ ساخت هیستوگرام جهت ویرایش جزئی‌تر تصاویر را بیاموزید.

تنظیمات رنگ

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ

در صورتی که تنظیمات تراز سفیدی دوربین به درستی تنظیم شده باشد نیازی به اصلاح رنگ تصویر وجود ندارد. اما اگر تراز سفیدی به درستی انتخاب نشود، می‌تواند سبب پخش رنگ‌ها شده و به این ترتیب کنتراست تصویر تحت تاثیر قرار گیرد. برای تنظیم رنگ تصاویر می‌توان از ابزار Color balance استفاده نمود. با استفاده از این ابزار می‌توان سایه‌ها، هایلایت‌ها و سایر رنگ‌ها را تنظیم کرد. همچنین با استفاده از ابزار Selective Color می‌توان یک رنگ خاص را انتخاب نموده و تغییرات مورد نظر را تنها بر روی آن رنگ اعمال نمود. برای تغییرات رنگی تصویر نیز باید از گزینه‌ Adjustment Layers استفاده نمود.

در فضای Adjustment layers گزینه‌ Color Balance را انتخاب نموده و رنگ مورد نظر برای اعمال تغییرات را انتخاب کنید. سپس گزینه‌ Preserve Luminosity را علامت زده و جهت مشاهده‌ تنظیمات خود کادر Preview را نیز انتخاب نمایید. سپس با حرکت نوارهای لغزنده می‌توان تنظیمات رنگ را به میزان دلخواه تغییر داد. برای استفاده از Selective Color نیز کافیست به منوی Adjustment Layers و گزینه Selective Color رفته و کادر preview را علامت بزنید. سپس گزینه‌ Relative یا Absolute را انتخاب نموده و رنگ مورد نظر برای تغییر را انتخاب کنید. پس از آن با افزایش و کاهش نوارهای لغزنده می‌توانید تغییرات مورد نظر را اعمال نمایید. در ضمن با استفاده از گزینه‌های Vibrance، Hue and Saturation و Channel Mixer نیز می‌توانید به اصلاح رنگ تصویر بپردازید.

حذف نقاط ناخواسته

در بسیاری از موارد پیش می‌آید که در تصاویر ثبت شده نقاط و لکه‌هایی وجود دارد که تمایلی به وجود آن‌ها در خروجی تصویر ندارید. برای این امر می‌توانید از روش‌های مختلف حذف نقاط ناخواسته از تصویر استفاده نمایید. یکی از روش‌های حذف جزئیات ناخواسته‌ تصویر استفاده از ابزار Healing brush بوده که در بالا به آن اشاره شد. از دیگر روش‌های اصلاح این نقاط ناخواسته استفاده از ابزارهای Spot Healing brush، Patch Tools، Clone Stamp و Content-Aware Fill می‌باشد. در ادامه نحوه‌ استفاده از هر یک از این ابزارها را آموزش می‌دهیم.

🔹​استفاده از ابزار Spot Healing brush

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ

برای استفاده از ابزار Spot Healing Brush کافی‌ست این ابزار را از جعبه ابزار انتخاب نموده و با استفاده از منوی کشویی گوشه‌ سمت راست بالای تصویر اندازه قلم را انتخاب کنید. سپس باید نوع عملکرد ابزار را از میان Proximity Match و Content-Aware انتخاب نموده تا با کلیک بر روی گزینه مورد نظر اصلاح صورت گیرد.

🔹​استفاده از ابزار Patch Tool

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ

ابزار Patch Tool نیز در جعبه ابزار و در همان منوی ابزار Spot Healing Brush قرار دارد. پس از انتخاب این ابزار منبع که در زیر نوار وظیفه قرار دارد را انتخاب کرده و سپس از مکان‌نما برای انتخاب نقطه‌ مورد نظر استفاده کنید. سپس کافی‌ست یک نقطه‌ مورد نظر که از لحاظ رنگ و ظاهر شبیه لکه موجود روی تصویر است را انتخاب کنید تا فرآیند شبیه‌سازی انجام شود.

🔹​استفاده از ابزار Clone Stamp

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ

ابزار Clone Stamp نیز در جعبه ابزار قرار دارد. پس از انتخاب آن باید اندازه‌ قلمو را تنظیم کرده و در حالی که کلید Alt را فشرده‌اید، بر روی نقطه‌ تمیزی از تصویر که می‌خواهید به جای لکه مورد نظر قرار گیرد کلیک کنید. پس از آن می‌توانید با استفاده از گزینه‌ Opacity میزان شفافیت نقطه‌ انتخابی را تنظیم نمایید. با استفاده از مکان‌نما نیز می‌توان اطراف لکه را نیز انتخاب کرده تا شبیه‌سازی بهتری صورت گیرد.

🔹​استفاده از Content-Aware Fill

آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ

آخرین روش حذف جزئیات تصویر استفاده از Content-Aware Fill می‌باشد. با استفاده از این ابزار می‌توان اشیا ناخواسته را نیز از تصویر حذف کرد. برای استفاده از این ابزار باید ناحیه‌ مورد نظر انتخاب شود. سپس از گزینه‌ Edit ابزار Content-Aware Fill را باز کنید. با استفاده از Lasso و Sampling Brush می‌توان ناحیه‌ نمونه‌برداری را تغییر داد. سپس باید با ایجاد یک لایه‌ جدید خروجی کار را نهایی کرد.

رتوش تصاویر

رتوش تصاویر با هدف رفع عیوب موجود در تصویر صورت گرفته و عموما برای عکس‌های تصاویر پرتره کاربردی است. با استفاده از تکنیک رتوش تصاویر می‌توان چین و چروک‌های صورت یا لکه‌های موجود روی پوست را برطرف کرده و نسبت به مرتب کردن موها و ابروها اقدام کرد. همچنین با استفاده از این تکنیک می‌توان چشم‌ها را هایلایت کرده یا کریستالی نمود. برای تنظیم ژست‌های نامتعادل، تنظیم شانه‌ها، سفید کردن دندان‌ها، مرتب کردن دندان‌ها، برطرف کردن اشکالات موجود در میکاپ، متعادل کردن اجزای صورت و… نیز می‌توان از رتوش استفاده کرد. به طور کلی روتوش صورت برای برجسته ساختن زیبایی‌های تصویر و کاهش عیوب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

🔸برای روتوش تصاویر پس از گرفتن یک کپی از تصویر اصلی باید ابزار Spot healing brush که در بالا به آن اشاره شد استفاده گردد. مطمئن شوید که در هنگام استفاده از این ابزار گزینه‌ Content-Aware فعال باشد.

🔸پس از این امر می‌توان طبق آنچه در بالا در رابطه با استفاده از این ابزار گفته شد فرآیند حذف لکه‌های پوستی، جوش‌ها و چین و چروک‌ها انجام شود.

🔸پس از این فرآیند باید از عکسی که روتوش بر روی آن انجام شده است یک کپی دیگر گرفته شود.

🔸پس از آن باید گزینه‌ High pass از Menu Bar گزینه‌ Other انتخاب شده تا تصویر خروجی تمیزتر باشد. در واقع با استفاده از این ابزار می‌خواهیم لبه‌های تصویر را شناسایی کرده و به غیر از لبه‌ها سایر قسمت‌های تصویر را صاف و یکدست کنیم.

🔸زمانی که پنجره‌ High Pass باز شد باید گزینه‌ Options انتخاب شده تا میزان شارپ کردن لبه‌ها تنظیم شود.

🔸سپس باید از منوی Radius استفاده شده و مقدار بالایی در حدود 24 پیکسل به آن داده شود تا علاوه بر صاف کردن مشکلات تصویر، جزئیات مهم از بین نرود.

🔸پس از اتمام این فرآیند باید از منوی Layer panel، Blending Mode تصویر به حالت Linear layer تغییر کند.

🔸پس از این امر باید از گزینه‌ menu Bar، گزینه‌ Image سپس گزینه‌ Adjustment و در آخر گزینه‌ Invert انتخاب شود تا لایه‌ای که تغییرات بر روی آن اعمال شده است معکوس گردد.

🔸در این شرایط تصویر بسیار شارپ قبلی به یک تصویر مبهم تبدیل می‌شود.

🔸پس از این امر باید از قسمت Layer panel گزینه‌ Layer Style و سپس گزینه‌ Blending options انتخاب شده تا میزان هاله‌های موجود در تصویر کاهش یابد.

🔸با استفاده از کم و زیاد کردن نوارهای لغزنده می‌توان نسبت به تیره و روشن کردن مناطق اقدام نمود.

🔸در نهایت باید یک لایه‌ ماسک به تصویر اضافه شده تا اثر روتوش از پوست پنهان گردد.

🔸در نهایت باید با ابزار براش انتخاب شده روی پوست رنگ شود تا به این ترتیب تغییرات بر روی لایه‌ ماسک انجام شده و یک تصویر طبیعی ایجاد گردد.

🔸با استفاده از Opacity نیز می‌توان مقدار اعمال تغییرات را تا 40 یا 60 درصد کاهش داده تا به این ترتیب نتیجه کار کاملا طبیعی به نظر برسد.


با مجله دیدنگار همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالاتتان را دریافت کنید

مقاله آموزش ویرایش عکس در فتوشاپ برای عکاسان برای شما مفید بود؟

اگر در زمینه عکاسی فعالیت می‌کنید، تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید

اگر مایل هستید به صورت کامل همه مهارت های ادیت عکس را یاد بگیرید می توانید در دوره آموزش ادیت عکس با فتوشاپ آموزشگاه دیدنگار شرکت کنید .

⭐️ مشاهده فروشگاه اینترنتی دوربین و لوازم عکاسی دیدنگار ⭐️

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.