5 مورد اشتباهات رایج در عکاسی منظره که حتما باید بدانید❗​🏞️​📸​

اشتباهات رایج در عکاسی منظره

عکاسی یکی از هنرهای گسترده‌ای بوده که حوزه‌های متعددی را در برمی‌گیرد. یکی از پرطرفدارترین حوزه‌های عکاسی، عکاسی از مناظر می‌باشد که نظر خیل عظیمی از عکاسان را به خود جلب کرده است. عکاسی از مناظر شاید در ظاهر یکی از ساده‌ترین حوزه‌های عکاسی باشد، اما در همین حوزه اشتباهاتی وجود داشته که بسیاری از عکاسان حتی عکاسان حرفه‌ای نیز ممکن است مرتکب آن شوند. در این مقاله قصد داریم تا با تعدادی از اشتباهات رایج در عکاسی منظره و شیوه‌های برطرف کردن این اشتباهات آشنا شده و نمونه‌هایی از عکاسی مناظر را مورد بررسی قرار دهیم. پس اگر شما هم به عکاسی از طبیعت علاقه دارید، در این صفحه با ما همراه باشید.

1. عکاسی از زاویه بالا | اشتباهات رایج در عکاسی منظره

یکی از اشتباهات رایج در عکاسی منظره در هنگام عکاسی آن است که عکاس به اندازه کافی زاویه خود نسبت سوژه را کاهش نداده و از یک زاویه ایستاده برای عکاسی استفاده می‌کند. بسیاری از عکاسان می‌دانند که زمانی که دیافراگم بیش از اندازه بسته باشد، مقدار شکست نور یا همان پراش نور بیشتر می‌شود. البته باید به این نکته توجه کرد که بیش از آن که پراش نور سبب تار شدن مناظر در حین عکاسی شود، این کم بودن عمق میدان است که سبب تار شدن مناظر به ویژه در قسمت پیش زمینه تصاویر می‌شود.

عکاسی با f/5.6 و f/8 و در نتیجه تار شدن گوشه‌های تصاویر به ویژه در قسمت پیش زمینه نیز این نظریه را اثبات کرد. اگرچه این مقدار دیافراگم در بسیاری از موارد سبب ثبت تصاویری شارپ و بدون تاری می‌شود، با این حال در عکاسی از مناظر که طیف گسترده‌ای از نور و رنگ وجود دارد، باید از دیافراگم بسته‌تری استفاده شود تا به این ترتیب عمق میدان افزایش یافته و تصاویر در تمامی قسمت‌ها کاملا واضح باشند. بنابراین برای عکاسی از مناظر از استفاده از دیافراگم بسته و پراش نور نهراسید. به طور کلی می‌توان چنین بیان کرد که دیافراگم f/11 بهترین میزان دیافراگم برای عکاسی از مناظر می‌باشد. پس از آن نیز دیافراگم f/16 ایده‌آل است.

✅​دوربین عکاسی نیکون Nikon-D800E

برای ثبت تصاویر بالا از دوربین عکاسی نیکون Nikon-D800E استفاده شده است. لنز به کار رفته بر روی این دوربین در هنگام ثبت این مناظر یک لنز 70-200 میلی‌متر بوده است. تنظیمات دوربین در هنگام ثبت این تصاویر نیز شامل ایزو 100 و سرعت شاتر 6 ثانیه می‌باشد. دیافراگم نیز در حین ثبت تصاویر زیر به ترتیب معادل f/16 و f/22 بوده است.

✅​دوربین عکاسی سونی Sony Alpha a1 Mirrorless Body

از دوربین عکاسی سونی Sony Alpha a1 Mirrorless Body برای ثبت تصاویر بالا استفاده شده است. برای ثبت تصویر اول از یک لنز FE 70-200 mm F4 G OSS بر روی دوربین استفاده شده است. ایزوی دوربین بر روی 100 و دیافراگم نیز f/16 است.

✅​لنز سونی Sony FE 20mm F1.8 G Lens

برای ثبت عکس بالا از همان دوربین عکاسی سونی Sony Alpha a1 Mirrorless Body استفاده شده با این تفاوت که این بار لنز به کار رفته بر روی آن یک لنز لنز سونی Sony FE 20 mm F1.8 G Lens می‌باشد. در هنگام ثبت این تصویر نیز ایزو و دیافراگم به ترتیب معادل 100 و f/16 می‌باشد.

2. قرار دادن تمامی سوژه‌ها در مرکز توجه | اشتباهات رایج در عکاسی منظره

اگرچه در قسمت پیشین ذکر شد که با استفاده از دیافراگم بسته‌تر می‌توان عمق میدان را افزایش داده و به این ترتیب تصویری کاملا واضح در تمام قسمت‌ها را به ثبت رساند، اما این تکنیک برای تمامی مناظر کاربردی نیست. گاهی نیاز است تا در عین این که سوژه‌ها همگی کاملا واضح هستند، قسمتی از منظره توجه بیشتری را به خود اختصاص دهد. بر همین اساس باید توجه شود که دیافراگم متناسب با نوع عکاسی و نوع سوژه انتخاب شود.

✅​دوربین عکاسی حرفه‌ای نیکون D7000

برای ثبت تصویر بالا از دوربین عکاسی حرفه‌ای نیکون D7000 و یک لنز 24 mm f/1.4 استفاده شده است. اگر به تصویر دقت کنید متوجه می‌شوید که صدف موجود در تصویر در مرکز توجه بوده و سایر بخش‌های منظره تار هستند. علت این امر آن است که برای ثبت این تصویر از ایزوی 100 و دیافراگم f/2.8 استفاده شده است.

✅​دوربین عکاسی نیکون Nikon D810 Body

در مناظر بالا نیز می‌توان مفهوم استفاده از دیافراگم باز برای ثبت تصویر برخی از منظره‌ها را مشاهده کرد. در ثبت تصاویر زیر از دوربین عکاسی نیکون Nikon D810 Body به همراه یک لنز 58 mm f/1.2 استفاده شده است. ایزوی دوربین بر روی 64 و دیافراگم نیز بر روی f/1.2 تنظیم شده است. تنها مقدار سرعت شاتر با یک‌دیگر متفاوت است.

✅​دوربین بدون آینه نیکون Nikon Z7 Mirrorless Body بدنه بدون لنز

اگر به تصاویر بالا توجه کنید شاید در نگاه اول اینطور به نظر برسد که تمامی عناصر موجود در تصویر کاملا شارپ و در مرکز توجه هستند، اما زمانی که دقیق‌تر به تصاویر نگاه کرده و تصاویر را کاوش کنید می‌توانید به این نتیجه برسید که سوژه‌های موجود در پس زمینه و پیش زمینه قدری خارج از فوکوس بوده و اندکی در تاریکی محو شده‌اند و این قسمت میانی تصویر بوده که در مرکز فوکوس قرار دارد. در صورتی که این تصاویر با دیافراگم بسته‌تر ثبت می‌شد، شاید تمامی قسمت‌های تصویر به یک اندازه در مرکز توجه قرار می‌گرفت، اما حال که با دیافراگم بازتر از منظره عکسبرداری شده است مقداری حالت Blur و تاری در پس زمینه و پیش زمینه ایجاد شده که به زیباتر شدن هر چه بیشتر تصویر کمک کرده است. تصاویر زیر با استفاده از دوربین بدون آینه نیکون Nikon Z7 Mirrorless Body و لنز NIKKOR Z 24-120mm f/4 S به ثبت رسیده است. در ثبت این تصاویر ایزو به ترتیب بر روی 400 و 64 تنظیم شده و از دیافراگم f/4 نیز استفاده شده است.

ژست عکاسی در طبیعت

3. انجام ادیت‌های مخرب پس از تصویربرداری | اشتباهات رایج در عکاسی منظره

شاید بارها پیش آمده باشد که تصویری از یک منظره را به ثبت رسانده‌اید که از برخی جهات مانند مقدار Saturation یا مقدار نور و رنگ از آن راضی نیستید. در چنین شرایطی می‌توان با استفاده از نرم‌ افزارهای ادیت میزان نور، رنگ، Saturation، Sharpness و دیگر بخش‌هایی از تصویر که از آن راضی نیستید را ادیت کرد. اما در برخی مواقع اشتباهاتی رخ می‌دهد که امکان تصحیح آن‌ها وجود ندارد. یکی از رایج‌ترین این اشتباهات که پس از ثبت تصویر و در هنگام ادیت عکس‌ها صورت می‌گیرد این است که در هنگام ادیت تصاویر با استفاده از نرم‌ افزارهایی مانند فتوشاپ، به جای آن که تصاویر با استفاده از گزینه‌ Save as ذخیره شوند با حالت Save ذخیره شده و به این ترتیب فایل اولیه‌ تصویر به طور کلی از بین می‌رود و به عبارتی تغییرات انجام شده بر روی تصویر برای همیشه ماندگار می‌شود.

البته در برخی از نرم‌ افزارهای ادیت مانند Capture One و Lightroom امکان ذخیره کردن تصاویر به صورت Save وجود نداشته و همواره نسخه‌ اولیه‌ تصویر دست نخورده باقی می‌ماند. بنابراین در هنگام ادیت تصاویر با استفاده از نرم‌ افزارهایی مانند فتوشاپ حتما به این نکته توجه کنید که برای ذخیره‌ تغییرات اعمال شده به سراغ گزینه‌ Save as از بروید تا نسخه‌ اصلی و اولیه‌ فایل‌ها بدون تغییر باقی بماند.

✅​دوربین عکاسی حرفه‌ای نیکون D5100

به تصویر بالا دقت کنید. بدیهی‌ست که این تصویر از ابتدا به شکل سیاه و سفید نبوده و در ادیت‌های بعدی به این صورت درآمده است که البته به واسطه‌ این اشتباه رایج و حذف شدن نسخه‌ اولیه‌، این ادیت و تغییر رنگ تا ابد بر روی این تصویر ماندگار شده است. تصویر بالا با استفاده از دوربین عکاسی حرفه‌ای نیکون D5100 و لنز 18-55 mm f/3.5-5.6 گرفته شده است. در هنگام ثبت این تصویر ایزو بر روی 100 و دیافراگم بر روی f/16 تنظیم شده است.

4. عدم توجه به ترکیب‌بندی | اشتباهات رایج در عکاسی منظره

عدم توجه به ترکیب‌بندی یکی از مشکلات رایج عکاسان بوده که نه تنها در عکاسی مناظر بلکه در بسیاری از حوزه‌های عکاسی وجود دارد. در مواقعی که زمان کافی برای ترکیب‌بندی تصویر وجود دارد باید از آن به درستی استفاده شود. برای ترکیب‌بندی تصویر مناظر یکی از اشتباهات رایج آن است که همواره از قانون‌های از پیش تعیین شده مانند قانون یک سوم یا قانون نسبت طلایی استفاده شود. اگرچه این قانون‌ها می‌توانند در بسیاری از موارد به خلق یک تصویر زیبا کمک کند اما همواره یک ترکیب‌بندی مناسب را در اختیار شما قرار نمی‌دهد. استفاده‌ مداوم از این قوانین از پیش تعیین شده سبب می‌شود تا ترکیب‌بندی شما در تمامی تصاویر مناظر حتی در مواقعی که سوژه تغییر در ترکیب‌بندی را می‌طلبد نیز یکسان باشد. برای ترکیب‌بندی مناسب باید مواردی مانند پیام‌های احساسی تصویر، بالانس تصاویر، فضای تنفس، سادگی ترکیب و… مد نظر قرار گیرد. برای فهم بهتر موضوع به تصاویر زیر توجه کنید.

هر دو تصویر بالا از یک لوکیشن واحد و با استفاده از یک دوربین NIKON D800E و لنز 20 mm f/1.8 به ثبت رسیده است. اگر قدری به تصاویر ثبت شده دقت کنید متوجه می‌شوید که تصویر اول یک تصویر معمول مانند سایر تصاویر مناظر بوده، در حالی که تصویر دوم از یک ترکیب‌بندی منحصربه‌فرد و فکر شده برخوردار است. آن‌چه سبب شده تصویر دوم حس و حال بهتری داشته باشد، ترکیب‌بندی مناسب و فکر شده‌ آن است. در تصویر دوم ترکیب‌بندی کاملا بالانس می‌باشد. اگر به تصویر دقت کنید متوجه می‌شوید که برای ماه یک فضای تنفس مناسب در نظر گرفته شده است. همچنین به واسطه‌ کادربندی درست انعکاس کامل کوه‌ها در آب نمایان است. در حالی که در تصویر اول به واسطه‌ ترکیب‌بندی نامناسب عناصر موجود در پیش‌زمینه انعکاس کوه‌ها در آب را محو کرده‌اند. همچنین ماه در تصویر اول هیچ فضای تنفسی نداشته و به نوعی از تصویر جدا افتاده است. بنابراین در هنگام عکاسی از مناظر به این نکته توجه داشته باشید که ترکیب‌بندی مناسب به ندرت به صورت تصادفی اتفاق می‌افتد و همواره نیازمند تلاش و فکر می‌باشد.

عکاسی از طبیعت با موبایل

5. استفاده‌ همیشگی از یک فاصله‌ کانونی معین و از پیش تعیین شده | اشتباهات رایج در عکاسی منظره

در گذشته برای عکاسی مناظر همواره از لنزهای اولترا واید استفاده می‌شده است. اما در دنیای امروز عکاسان به این نتیجه رسیده‌اند که لنز‌های تله‌ فوتو نیز برای عکاسی مناظر بسیار فوق‌العاده عمل می‌کنند. لنز‌های تله‌ فوتو به شما این اجازه را می‌دهد که بر روی جذاب‌ترین بخش منظره فوکوس کرده و به این ترتیب جزئیات بیشتری را به تصویر بکشید. به عنوان مثال تصویر زیر با استفاده از یک دوربین NIKON Z 7 و یک لنز TAMRON 70-300 mm F/4.5-6.3 به ثبت رسیده است. برای ثبت این تصویر ایزو بر روی 64 و دیافراگم بر روی f/6.5 تنظیم گشته است.

به تصاویر زیر دقت کنید تا متوجه مفهوم استفاده از لنزهای تله‌ فوتو و فاصله کانونی‌های مختلف بشوید.

✅​دوربین عکاسی نیکون Nikon Z 7II

تصویر بالا با استفاده از دوربین عکاسی نیکون Nikon Z 7II و لنز NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S به ثبت رسیده ‌است. ایزوی دوربین در حین ثبت این تصویر 160 و دیافراگم آن f/5.6 می‌باشد. سرعت شاتر نیز بر روی 1/400 تنظیم شده است.

✅​دوربین بدون آینه نیکون Nikon Z8 Mirrorless Body

یکی از منحصربه‌فردترین تصاویر ثبت شده از مناظر که اخیرا به ثبت رسیده است تصویر زیر می‌باشد. این تصویر با استفاده از دوربین بدون آینه نیکون Nikon Z8 Mirrorless Body و لنز NIKKOR Z 800mm f/6.3 VR S به ثبت رسیده است. ایزوی دوربین بر روی 250، سرعت شاتر بر روی 1/1600 و دیافراگم بر روی f/6.3 تنظیم شده است. همانطور که گفته شد در ثبت این تصویر از لنز تله‌ فوتو 800 میلی‌متری استفاده شده است و در ثبت آن از یک فاصله‌ کانونی غیر رایج استفاده شده است. بنابراین در حین عکاسی از مناظر همواره به دنبال لنزها و فاصله کانونی‌های از پیش تعیین شده نباشید.

خطوط در عکاسی طبیعت

شما چقدر به عکاسی منظره علاقه دارید؟

عکاسی از مناظر یکی از جذاب‌ترین و پرطرفدارترین حوزه‌های عکاسی بوده که علیرغم باور بسیاری از افراد که آن را یکی از ساده‌ترین حوزه‌های عکاسی می‌دانند با چالش‌های زیادی همراه است. در هنگام عکاسی از مناظر بسیاری از عکاسان حتی عکاسان حرفه‌ای اشتباهاتی را انجام می‌دهند که ممکن است بر کیفیت تصویر آنان تاثیرگذار باشد. در بالا به 5 اشتباه رایج عکاسان در هنگام عکاسی از مناظر اشاره شد.

به نظر شما رایج‌ترین اشتباهات هنگام عکاسی از طبیعت چیست؟ آیا تا به حال شما هم به اشتباهاتی که به آنها اشاره کردیم عمل کرده‌اید؟ برای عکاسی طبیعت چه دوربین، لنز، فیلتر و تنظیماتی را پیشنهاد می‌کنید؟ به نظرتان عکاسان حرفه‌ای هم دچار چنین اشتباهاتی می‌شوند؟ اگر اطلاعاتی در این زمینه دارید حتما برای ما بنویسید. خوشحال می‌شویم این مقاله از دیدنگار را برای دوستداران عکاسی منظره بفرستید.

پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را بخوانید

عکاسی طبیعت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.