همه چیز درباره مثلث نوردهی در عکاسی
آموزش عکاسیدر این مطلب قصد داریم تا در رابطه با یکی از مهمترین اصطلاحاتی که در دنیای عکاسی کاربرد زیادی دارد و از یک عکاس مبتدی تا حرفهای انتظار میرود که آن را بلد باشد و مفهومش را بداند، صحبت کنیم. اول این نکته را گوشزد میکنیم که در دنیای فیزیکی خبری از مثلث واقعی نیست و اصطلاح مثلث نوردهی به نوعی فقط از مثلثی که در ذهن خودمان تشکیل میدهیم برگرفته شده است و قرار نیست با یک مثلث واقعی کار کنیم.
پس همانطور که متوجه شدهاید، صحبت از 3 مفهوم اساسی است که یک مثلث را تشکیل میدهند و به مثلث نوردهی آنها را میشناسیم. حالا چرا مثلث نوردهی؟ خب اگر نوری نباشد، تصویری هم برای ثبت با دوربین وجود ندارد، بنابراین عملکرد اصلی دوربین عکاسی بر اساس نور است. پیش از این که وارد مباحث تخصصی شویم، در همین حد بدانید که آموزش مثلث نوردهی از اهمیت بالایی برخوردار است. برای شناخت بیشتر این موضوع با ما همراه باشید.
تعریف مثلث نوردهی در عکاسی
به سادهترین زبان، مثلث نوردهی به ارتباط بین دیافراگم، شاتر و ISO در عکاسی گفته میشود. شما با دانستن این که چگونه یک توازن بین ایزو، دریچه دیافراگم و سرعت شاتر ایجاد کنید، که در واقع هر سه اینها سه راس اصلی مثلث نوردهی هستند، میتوانید عکسهای بهتری بگیرید. اگر شروع به عکاسی کردهاید و علاقمند هستید که این حرفه را به صورت حرفهای ادامه دهید، قطعاً لازم است مفهوم مثلث نوردهی را بلد باشید.
در دنیای عکاسی مثلث نوردهی را با عنوان گامهای نوری هم میشناسند و از آن به این اسم هم یاد میکنند. پس اگر جایی با گامهای نوری مواجه شدید، منظور همان مثلث نوردهی است.
ع
عکس مثلث نوردهی
تنظیم مثلث نوردهی
دیافراگم، سرعت شاتر و ایزو هر سه با هم نور مورد نیاز عکس را تشکیل میدهند. به نصف کردن یا دو برابر کردن گامهایی که نوردهی یک عکس را تشکیل میدهند، گام نوری گفته میشود. در واقع هر عکسی که در دوربین عکاسی گرفته میشود، میتوان با اضافه کردن نور به آن در یک محیط تاریک، عکس روشنتری را گرفت و برعکس اگر نور کمتر شود، تصویر تیرهتر خواهد شد.
برای تغییر نور عکس باید یکی از سه رکن اصلی مثلث نوردهی را تنظیم کنیم تا نور مناسب شود. در ادامه به طور کامل با هر سه ضلع آشنا میشویم تا مثلث نوردهی را به طور کامل درک کنیم.
شاتر
شاتر در واقع همان صفحهای است که جلوی سنسور اصلی دوربین شما قرار گرفته و به صورت لحظهای باز و بسته میشود. اگر به دوربینهای عکاسی و یا حتی تلفنهای هوشمندی که امروزه عکسهای باکیفیتی میگیرند، توجه کرده باشید، بعد از گرفتن هر شات از عکس، یک صدا از بلندگوی دوربین خارج میشود. این صدا نشان دهنده باز و بسته شدن شاتر است. در نظر بگیرید یک کرکره جلوی سنسور اصلی را گرفته و در کسری از ثانیه باز و بسته میشود.
اما کم و زیاد کردن سرعت شاتر چه کمکی به نوردهی عکس ما خواهد کرد؟ اگر سرعت شاتر را کم کنید، نوردهی بیشتر خواهد شد و عکس پرنورتری خواهید داشت و برعکس اگر سرعت شاتر زیاد شود عملیات باز و بست آن زودتر انجام شده و در واقع نور کمتری به سنسور دوربین خواهد رسید در نتیجه عکس تیرهتری خواهید داشت.
پس طبق توضیحاتی که داده شد، میتوان نتیجه گرفت که اگر در محیطی بودید که تاریک و کم نور بود بهتر است، سرعت شاتر را کمتر کنید و آن را به حدی برسانید که حس میکنید نور مناسبی به عکس شما میرسد و برعکس اگر در یک روز آفتابی و روشن یا در یک محیطی که نور کافی دارد عکاسی داشتید، سعی کنید تا سرعت شاتر را کمتر کرده و آن را به حدی برسانید یا تنظیم کنید که عکس شما بیش از حد روشن نشده و رو به سفیدی نرود.
تنظیم سرعت شاتر به امکانات دوربین شما بستگی دارد. اما به طور معمول سرعت شاترها را میتوان از 000.8 هزار ثانیه تا ۳۰ ثانیه بسته به چیزی که نیاز داری تغییر دهید. البته این نکته را هم مد نظر داشته باشید اگر دوربین شما مجهز به لرزشگیر نیست، بهتر است برای عکاسی از سه پایه استفاده کنید. چون زمان بالا برای باز و بسته شدن شاتر میتواند لرزشهای دست شما را نیز ثبت کند و عکس تاری را تحویل دهد.
موضوع دیگر این است که تغییر ناگهانی و زیاد سرعت شاتر میتواند روی دو ضلع دیگر مثلث نوردهی تاثیرگذار باشد. پس نباید به طور ناگهانی و زیاد از حد سرعت شاتر را دستکاری کرد و هر سه ضلع مثلث باید با هم متناسب باشند. پس ادامه مطلب را مطالعه کنید تا بتوانید به طور متناسب هر سه این سه ضلع را نسبت به همدیگر تنظیم کنید.
ایزو یا ISO
اما ایزو که یکی دیگر از اضلاع مثلث نوردهی است چه کاربردی دارد و به چه معنی میباشد؟ در بسیاری از منابع این موضوع مطرح شده است که این ایزو مخفف International Organization for Standardization به معنای سازمان بینالمللی استانداردسازی است.
اما به طور کلی مفهوم آن حساسیت سنسور دوربین است و هر چقدر عدد آن بیشتر شود، یعنی سنسور دوربین شما به نور حساستر است و در نتیجه عکس روشنتری را در خروجی خواهید داشت. برخلاف سرعت شاتر که با ثانیه اندازهگیری میشود. ایزو واحد اندازهگیری خاصی ندارد و صرفاً با یک عدد نمایش داده میشود. در دوربینهای استاندارد به طور معمول عدد ایزو از صد شروع میشود و تا ۱۲ هزار ادامه دارد. البته با توجه به دوربین شما که میتواند دوربین معمولی یا یک دوربین حرفهای باشد، این عدد تا سه میلیون نیز بالا میرود و عکسهای به شدت پرنوری را برای شما ایجاد میکند.
حواستان باشد که صرفاً بالا آوردن عدد ایزو کیفیت عکس را بالا نخواهد برد و بلکه در بسیاری از مواقع نویزهایی در عکس ایجاد میکند که عکس بیکیفیتی در خروجی خواهید دید. به طور معمول در دنیای عکاسی پیشنهاد میکنند ایزو دوربینهای دی اس ال آر را بیشتر از ۶۰۰۰ نبرید. پس تا اینجا یاد گرفتیم که بعد از سرعت شاتر، ایزو دومین فاکتوری است که روی میزان نوردهی عکاسی شما تاثیر خواهد گذاشت.
اما یکی دیگر از اضلاع مثلث نوردهی را نیز در ادامه یاد خواهیم گرفت و متوجه میشویم که چه اثری در نور تصویر خواهد داشت.
دریچه دیافراگم
سومین فاکتور برای تنظیم نور عکس دریچه دیافراگم میباشد. اما دریچه دیافراگم دقیقاً کجاست و چگونه باید آن را تنظیم کنیم؟ دریچه دیافراگم در لنز دوربین شما قرار گرفته و به نوعی یکی از اجزای یک لنز دوربین عکاسی است. یک دریچه دایرهای شکل که این قابلیت را دارد تا قطر خودش را تغییر دهد. هر چه دریچه دیافراگم بازتر شود، نور بیشتری وارد دوربین خواهد شد و در نتیجه عکس روشنتری خواهیم داشت.
میزان باز شدن دریچه دیافراگم لنز را با حرف f نشان میدهند و هر چه عدد کنار اف کوچکتر باشد، به این معنی است که دیافراگم بازتر است و نور بیشتری را از خود عبور میدهد. جالب است بدانید لنزهایی که قابلیت باز شدن بیشتر دریچه دیافراگم را دارند، قیمتهای بالاتری نیز خواهند داشت.
اگر بخواهیم به طور خلاصه موضوع مثلث نوردهی را خلاصه کنیم باید این موضوع را توضیح دهیم که سرعت شاتر کمتر، ایزو بیشتر و دیافراگم بازتر همگی نور عکس را بیشتر میکنند و همین طور برعکس هر کدام نور عکس را کاهش خواهد داد.
آموزش مثلث نوردهی در عکاسی
به طور کلی روش یا اصل خاصی برای این موضوع وجود ندارد که بتوان در یک کلام آن را توضیح داد؛ چراکه شرایط نوری سوژه و صحته عکاسی تعیین کننده تنظیمات مثلث نوردهی است. اما تکنیکهای مختلفی در منابع زیادی در این حوزه منتشر شده و روشهای مختلفی برای تنظیم مثلث نوردهی را آموزش داده است. اما پیشنهاد میکنیم تا با تمرین و تکرار مداوم در عکاسی از محیطهای مختلف، اشیا و طبیعت خودتان به این موضوع مسلط شوید و مهارت لازم را کسب کنید.
آموزش مثلث نوردهی در عکاسی نیازمند یادگیری از مدرسان مسلط به دوربین و ثبت عکس است. حضور در فضای حرفهای آموزشی کمک میکند تا شما به سرعت بر این موضوع مهارت پیدا کنید و به درآمد برسید. فوت و فنهای حرفه عکاسی با تمرین و آموزش بدست میآیند و همواره به یاد داشته باشید حضور بهترین آموزشگاه عکاسی تهران برای رسیدن به موفقیت هموارترین مسیر پیشرفت است.
شما چطور بر مثلث نوردهی مسلط شدهاید؟ آیا در شروع راه عکاسی هستید یا به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد این موضوع هستید؟ به نظرتان بهترین روش برای یادگیری مثلث نوردهی چیست؟ خوشحال میشویم داستانها و تجربیات شما را بشنویم و در این راه همراهیتان کنیم. اگر این مقاله آموزشی برای شما مفید بود آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
من میخوام تازه عکاسی رو شروع کنم دوست داشتم نظرتون و راجع ب این حرفه بدونم
و راهنماییم کنید اگه چنانچه بخوام حرفه ای آموزش ببینم کجا برم
درود داخل مجله دیدنگار مقاله های خوبی هست داخل یوتیوب هم هست