سه تکنیک بی‌نظیر حالت اولویت دیافراگم ( AV ) در دوربین !

اولویت دیافراگم

در این مقاله قصد دارم سه تکنیک بی نظیر برای عکاسی با حالت اولویت دیافراگم یا AV را برایتان بگویم.

بسیاری از عکاسان جدید از همه‌ی تنظیمات دوربین خود خبر نداشته و آن‌ها را کشف نکرده‌اند. اما اگر قرار بود تمام تنظیمات دوربین عکاسی را نادیده گرفته و آن‌ها را به هوش مصنوعی بسپارید، و در عوض خودتان کنترل تنها یک المان را به عهده بگیرید، کدام یک را انتخاب می‌کردید ؟

من پیشنهاد می‌کنم با آزمایش دیافراگم در حالت‌های مختلف شروع کنید، چرا که این عنصر در عکس‌های شما تأثیر بسیار زیادی دارد.

پس از فهمیدن مواردی که در حالت دیافراگم ( یا اولویت دیافراگم – AV ) برای شما نیاز است، می‌توانید از امکانات مختلف این بخش استفاده کرده و خلاقیت خود را افزایش دهید، همچنین تنظیم دوربین برای شما بسیار ساده‌تر می‌شود.

این ساده‌تر شدن در واقع سرعت شما را در اعمال تنظیمات بیشتر کرده و باعث می‌شود در شرایطی که می‌خواهید از یک سوژه سریع عکاسی کنید، بتوانید زودتر آماده فشار دادن شاتر شوید؛ برای مثال در عکاسی ورزشی یا عکاسی خبری.

در این مقاله سه تکنیک در مورد استفاده خلاقانه‌تر از حالت اولویت دیافراگم یا AV را برایتان خواهم گفت؛ پس همراه من باشید…

شاید مطالعه این مقاله نیز برای شما جالب باشد
دوربین ToF یا مدت پرواز چیست و چه کاربردی دارد ؟

اما در مرحله اول، چگونه دوربین را بر روی مود اولویت دیافراگم قرار دهیم ؟

در مورد بیشتر دوربین‌ها، برای اینکه دوربین خود را بر روی حالت اولویت دیافراگم قرار دهید، لازم است تا کنترل چرخان بالای دوربین را بر روی حالت A بگذارید و یا اگر دوربینتان این کنترل را ندارد، می‎بایست از منوی داخل دوربین مود A را انتخاب کنید ( این حالت در دوربین‌های کانن AV شناخته می‌شود ).

 

حالت اولویت دیافراگم در دوربین‌های نیکون

این شیوه نامگذاری حالت‌های مختلف عکاسی برای دوربین‌های نیکون است، در دوربین‌های کانن حالت اولویت دیافراگم با AV نمایش داده می‌شود.

زمانیکه به صفحه دوربین خود نگاه می‌کنید، یک عدد با F در کنار آن مشاهده خواهید کرد. این مقدار دیافراگم شماست. برای تغییر این عدد از جوی استیک یا دکمه‌های روی بدنه دوربینتان استفاده کنید ( اگر صفحه نمایش دوربین شما لمسی است، می‌توانید آن را با استفاده از نمایشگر تغییر دهید ).

آزمایش کنید و ببینید که کم و زیاد شدن این عدد چه تغییری در عکس‌های شما ایجاد می‌کند.

 

تنظیمات دوربین در حالت اولویت دیافراگم
زمانیکه دیافراگم بر روی عدد کوچکتری تنظیم شده ( 1.8، 3.5، 5.6 )، اپرچر بازتر است.
تنظیمات دوربین در حالت اولویت دیافراگم
زمانیکه دیافراگم بر روی عدد بزرگتری تنظیم شده ( 11، 16، 22 )، اپرچر بسته‌تر است.

با مرور نکات، خواهید دید که چگونه باز یا بسته شدن دیافراگم بر روی عکس شما تأثیر می‌گذارد. وقتی دیافراگم دوربینتان را تغییر می‌دهید، عکس‌های شما به شدت تغییر می‌کنند.

1) نحوه ایجاد تاری یا کم کردن میزان آن در پس زمینه

بیایید در ابتدا از زاویه‌ای دیگر به این قضیه نگاه کنیم.

به طور معمول، هنگامی که از چهره یک نفر عکس پرتره ثبت می‌کنیم، فقط می‌خواهیم که خود فرد مورد توجه قرار گیرد. اما وقتی از یک منظره عکس می‌گیریم، می‌خواهیم تمام عکس در کانون توجه قرار داشته و شارپ شود.

شاید مطالعه این مقاله نیز برای شما جالب باشد
مقایسه لرزشگیر اپتیکال و دیجیتال : کدام یک برای فیلم‌برداری بهتر است ؟

من به شما نشان خواهم داد که چگونه می‌توانید از دیافراگم برای ایجاد تاری در پس زمینه در عکاسی پرتره استفاده کنید. همچنین برعکس آن را نیز برایتان خواهم گفت؛ یعنی همان شارپ نگاه داشتن پس‌زمینه و پیش‌زمینه در عکاسی از منظره.

قانون آن بسیار ساده است، برای عکاسی پرتره آن را باز کرده و برای عکاسی منظره و لنداسکیپ آن را ببندید.

عکاسی پرتره
به یاد داشته باشید که باید دیافراگم خود را باز کنید تا پس‌زمینه محوتری برای عکس‌های پرتره‌تان داشته باشید. باز کردن دیافراگم به معنای تنظیم آن بر روی کمترین عدد ممکن ( احتمالا 1.8، 3.5 یا 5.6 ) است. در این تصویر دیافراگم را بر روی F/2.5 تنظیم کردم تا پرتره بهتری داشته باشم.
عکاسی پرتره
دیافراگم f/1.2، لنز 56 میلی‌متری پرایم فوجی فیلم
عکاسی لنداسکیپ
به یاد داشته باشید که برای عکاسی از مناظر وسیع، دیافراگم خود را ببندید تا تمام صحنه در کانون توجه قرار داشته و شارپ باشد. بستن دیافراگم به معنای قرار دادن آن بر روی عدد بیشتری مانند 11، 16 یا 22 است. دیافراگم را برای این عکس بر روی F/11 تنظیم کرده‌ام.
عکاسی لنداسکیپ
استفاده از دیافراگم F/11 برای عکاسی منظره و لنداسکیپ

نحوه دستیابی به بوکه بهتر ( تاری بیشتر پس‌زمینه )

اولین چیزی که در مورد ایجاد بوکه‌های بهتر باید به شما بگویم این است که دیافراگم خود را بر روی بازترین حالت ممکن قرار دهید. این بدان معناست که شما باید آن را بر روی کمترین عدد ممکن F قرار دهید. بسته به لنز دوربین شما ممکن است این عدد f/5.6 ،f/3.5 یا حتی f/1.8 باشد.

با این حال، باز کردن دیافراگم همیشه برای دستیابی به تاری بیشتر پس‌زمینه و بوکه‌های جذاب‌تر کافی نیست. بنابراین من یک فرمول برای به دست آوردن بوکه‌های جذاب و حرفه‌ای به شما نشان خواهم داد.

هدف من این است که در تصاویر زیر بتمن را شارپ نگاه داشته و پس‌زمینه آن را هر چه بیشتر تار کنم تا بوکه‌های زیباتری داشته باشم.

چهار مرحله ساده وجود دارد؛ بیایید یک بار به آنها نگاه کنیم…

1) دیافراگم را باز کنید

بتمن
دیافراگم f/3.5

در اینجا من دیافراگم را بر روی بازترین حالت ممکن قرار دادم، اما همانطور که می‌توانید ببینید، ساختمان کاملا تار نشده و هنوز هم در کانون توجه است. قسمت پشتی ساختمان فوکوس نشده است، اما قسمت‌های جلویی که پشت بتمن هستند، هنوز هم کاملاً واضح به نظر می‌رسند.

بزرگترین مشکل این است که او خیلی به پس‌زمینه نزدیک است، بنابراین در مرحله‌ی دوم او را دورتر می‌کنم تا نتیجه بهتری داشته باشم.

شاید مطالعه این مقاله نیز برای شما جالب باشد
عکاسی با هزینه کم : ترفندهایی برای کاهش هزینه‌های سنگین عکاسی !

2) بتمن را از پس‌زمینه دور کنید

بتمن
در اینجا بتمن را از پس‌زمینه دور کردم.

اکنون ساختمان تقریبا از کانون توجه خارج شده و تار است، اما باز هم می‌خواهم میزان تاری آن بیشتر شود. پس باید کار دیگری را انجام دهم.

3) زوم کنید

تا این لحظه در تمام عکس‌ها لنزم را بر روی وسیع‌ترین زاویه دید آن، یعنی فاصله کانونی 18 میلی‌متر تنظیم کرده‌ام. لنزی که برای ثبت این تصاویر استفاده می‌کنم یک لنز زوم با فاصله کانونی 55-18 میلی‌متر است. زمانیکه آن را تا فاصله کانونی 55 میلی‌متری زوم می‌کنم، پس‌زمینه بیش از قبل از کانون توجه خارج می‌شود.

بتمن
با زوم کردن، کمترین عدد دیافراگم من به f/5.6 تغییر کرد، این اتفاق در بیشتر لنزهای زوم می‌افتد.

زوم کردن علاوه بر افزایش میزان تاری پس زمینه، پرسپکتیو را کم عمق‌تر کرده و عناصر را فشرده‌تر نشان می‌دهد. این نوع پرسپکتیو برای عکاسی پرتره و عکاسی صنعتی و تبلیغاتی مناسب‌تر است.

آیا دوست دارید پس‌زمینه باز هم محوتر شود ؟ به نظرتان این کار ممکن است ؟ بیایید با هم ببینیم !

4) نزدیکتر شوید

بله، راه حل همین است !

هرچه به بتمن نزدیکتر می‌شوید، پس زمینه بیشتر از کانون توجه خارج شده و محوتر می‌شود.

بتمن
برای ثبت این تصویر از دوربین Olympus Tough TG-6 استفاده کردم که به من اجازه می‌داد به سوژه تا حد زیادی نزدیک شوم. در اینجا دیافراگم بر روی عدد f/6.3 تنظیم شده است.

پس یادتان باشد که برای دستیابی به بوکه‌های بیشتر و بهتر و همچنین تاری بیشتر پس‌زمینه، نیاز است تا چهار مورد را به خاطر بسپارید :

  • دیافراگم لنز خود را باز کنید؛
  • فاصله سوژه تا پس‌زمینه را بیشتر کنید؛
  • زوم کنید؛
  • سوژه را به خود نزدیک‌تر کنید.

کنترل میزان تار شدن پس‌زمینه شما تنها یکی از مواردی است که حالت اولویت دیافراگم برای تنظیم آن مناسب است. حالا ببینیم که این حالت چه کاربردهای دیگری دارد.

شاید مطالعه این مقاله نیز برای شما جالب باشد
افزایش عمر دوربین : 8 روش برای اینکه یک دهه بیشتر از دوربینتان استفاده کنید !

2) ایجاد اثر درخشش ستاره‌ای ( Starburst effect )

اثر درخشش ستاره‌ای باعث جذابیت بیشتر عکس‌های شما می‌شود، چرا که این شگفتی معمولا با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیست.

برای دستیابی به اثر درخشش ستاره‌ای، می‌بایست تنها دیافراگم خود را ببندیم.

اثر درخشش ستاره‌ای
برای ثبت این تصویر از دیافراگم F/8 استفاده کردم.
عکاسی در شب
برای ثبت این تصویر دیافراگم را بر روی F/8 تنظیم کرده‌ام. من فکر می‌کردم که این پل با ایجاد اثر درخشش ستاره‌ای جذاب‌تر خواهد شد. اما بعد از ثبت تصویر نا امید شدم، چرا که زاویه‌ای که انتخاب کردم خیلی جالب نبود، منتظرم تا رودخانه یخ بزند تا دوباره برای عکاسی به آنجا بروم. من این عکس را مثل یک نمونه اولیه یا یک اسکیس می‌دانم که قرار است بعدا دوباره به آن مراجعه کرده و کامل‌ترش کنم.

اثر درخشش ستاره‌ای یکی دیگر از موارد خلاقانه‌ای است که حالت اولویت دیافراگم برای دستیابی به آن مناسب است. اکنون بیایید یکی از بزرگترین مشکلاتی که حالت دیافراگم به حل آن کمک می‌کند را با هم بررسی کنیم.

3) عکاسی در نور کم

یکی از بزرگترین مشکلات، عکاسی در نور کم این است که عکس‌های شما به دلیل حرکت دوربین تار می‌شوند؛ در واقع شما مجبورید سرعت شاتر را کم کنید تا نور بهتری داشته باشید و در نتیجه لرزش‌های بیشتری در تصاویرتان ثبت می‌شوند.

سرعت شاتر کم
عکس تار شده معمولا ناشی از سرعت کم شاتر و نور کم محیط است.

با این اتفاق عکس‌ها مبهم می‌شوند، چرا که نور کافی وجود ندارد و شاتر زمان بیشتری برای ثبت عکس باز می‌ماند.

نکته مهمی که باید بدانید این است که در مواقعی که نور کمتر است، باید نور بیشتری به دوربین وارد شود تا عکس‌ها روشن ثبت شوند. با باز کردن دیافراگم و قرار دادن آن بر روی کمترین عدد ممکن، می‌توانید نور بیشتری را به دست آورید.

شاید مطالعه این مقاله نیز برای شما جالب باشد
آموزش استفاده از لایت روم موبایل : چگونه سریع‌تر ادیت کنیم ؟

همچنین باید ایزوی خود را بالاتر ( 1600، 3200 یا 6400 ) ببرید.

سرعت شاتر شما ممکن است کمی آهسته باشد، که می‌تواند منجر به تار شدن عکس شما شود. اما اگر سعی کنید هم خودتان و هم سوژه ثابت بمانید، نتیجه کاملا واضح و فوق‌العاده‌ای را به دست خواهید آورد.

عکاسی پرتره در نور کم
من این عکس پرتره را که با نور شمع روشن شده، با تنظیمات دیافراگم F/2.0، ایزوی 4000 و سرعت شاتر 1/60 ثانیه ثبت کرده‌ام.
عکاسی پرتره
دیافراگم F/2.0، ایزوی 2500 و سرعت شاتر 1/60 ثانیه
عکاسی پرتره در نور کم
عکاسی در نور بسیار کم با تنظیمات دیافراگم F/2.0، ایزوی 5000 و سرعت شاتر 1/15 ثانیه

گاهی اوقات شما چاره‌ای جز کاهش سرعت شاتر دوربین خود ندارید. اما چرا از همین اتفاق، یعنی کم کردن سرعت شاتر، به صورت خلاقانه استفاده نمی‌کنید ؟ سعی کنید تکنیک‌هایی مثل نقاشی با نور را یاد بگیرید تا سرعت کم شاتر برای شما یک اتفاق عالی باشد !

شاید مطالعه این مقاله نیز برای شما جالب باشد
چگونه عکاسی را شروع کنیم ؟ : راهنمای جامع شروع عکاسی حرفه‌ای

شما مهارت‌های خود را به عنوان یک عکاس افزایش داده‌اید !

در این مقاله با چند تکنیک کلی در مورد حالت اولویت دیافراگم  آشنا شدید و دانستید که می‌توان از آن برای ثبت تصاویر خلاقانه‌تری استفاده کرد. این جلوه‌های خلاقانه با باز کردن یا بستن دیافراگم شما حاصل می‌شوند :

  • می‌توانید پس‌زمینه را تار کرده و بوکه‌های جذابی به دست آورید؛
  • با بستن دیافراگم، منظره‌ی بیشتری در کانون توجه قرار می‌گیرد که برای عکاسی لنداسکیپ مناسب‌تر است؛
  • با بستن دیافراگم می‌توانید تصاویر تاریک‌تری داشته باشید و از نور شدید صحنه کم کنید؛
  • با باز کردن دیافراگم، در نور کم راحت‌تر و با کیفیت بیشتری عکاسی کنید.

تمرکز بر روی این موارد در بهبود عکاسی و ساده و سریع‌تر کردن اعمال تنظیمات دوربین به شما کمک خواهد کرد.

امیدوارم مقاله ” سه تکنیک بی‌نظیر حالت اولویت دیافراگم ( AV ) در دوربین ! “ برای شما مفید بوده باشد. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. همچنین اگر پرسشی داشتید، آن را در بخش نظرات همین پست مطرح کنید تا پاسخ دهم.

دیدگاهی در مورد “سه تکنیک بی‌نظیر حالت اولویت دیافراگم ( AV ) در دوربین !

  1. مریم گفت:

    احسنت عالی بود.همین اولویت دیافراگم را دیروز برای بچه ها میگفتم.که حالا با خواندن این مقاله لذت بردم

    1. مهدی داوودی گفت:

      سلام خوشحالیم که از مقالات استفاده میکنید و براتون مفید هستش

  2. نازنین م. گفت:

    ممنونم واقعا مقاله ی عالی بود

    1. امیرمحمد مشهدی فراهانی گفت:

      ممنون از توجهتون ?✌

  3. علی سرخانی گفت:

    بسیار عالی بود.متشکرم

  4. روح الله گفت:

    سلام
    عالی بود
    بسیار استفاده کردم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.