نورپردازی حرفه‌ای به کمک تجهیزات نورپردازی نیکون

تجهیزات نورپردازی نیکون

مقدمه : در دومین مقاله از کارگاه آموزش نورپردازی نیکون، به پیش نیازهای برگزاری این دوره توسط دیوید تجادا ( David Tejada ) خواهیم پرداخت. همان‌طور که در مقاله اول اشاره کردیم، این کارگاه آموزش نورپردازی عکاسی پرتره توسط کمپانی نیکون و با کمک تجهیزات نورپردازی این شرکت به‌ویژه اسپید لایت‌های نیکون برگزار شده است. در این مقاله دیوید تجادا یادداشتی کوتاه درباره‌ی شرایط نورسنجی حرفه‌ای در عکاسی پرتره دارد.

اولین گام‌ها در نورپردازی و نورسنجی حرفه‌ای به کمک تجهیزات نورپردازی نیکون

این یادداشت و شرایط نورسنجی معرفی شده در آن، اهمیت ویژه‌ای در درک 12 عنوان مقاله‌ی بعدی دارد. در هر کدام از 12 عکس این پرونده، دیوید تجادا از تجهیزات نورپردازی نیکون استفاده کرده و در این یادداشت کوتاه به معرفی اصول پایه و روش‌های کاری‌اش در هنگام نورپردازی عکاسی پرتره پرداخته است.

تنظیمات 3 فاکتور اصلی در نورسنجی عکاسی پرتره

در اولین گام می‌بایست دوربین را بر روی مود منوآل ( Manual ) تنظیم کرده و اف استاپی ( F-Stop ) را انتخاب کنیم که عمق میدان مورد نظر در عکاسی پرتره‌ی ما را فراهم کند. پس از این مرحله، نوبت به تنظیم سرعت شاتر می‌رسد ( که طبیعتا وابستگی کاملی با 3 فاکتور اصلی دیگر در نورسنجی دارد ). به‌طور مثال اگر در ثبت عکس، نورهای طبیعی وجود دارند، سرعت شاتر را می‌بایست تا حدی کاهش داد که بتوان این نور محدود را به تصویر کشید؛ و یا در نقطه‌ی مقابل اگر دوربین را بر روی دست نگاه می‌دارید، می‌بایست سرعت شاتر را تا حدی بالا ببرید که علاوه بر ثبت یک عکس فاقد نویز و لرزش، بتوانید نور مورد نظرتان را نیز دریافت کنید. در این بین نقش فاکتور مهم ایزو در عکس‌های پرتره‌ی دیوید، در نقش بالانس کننده‌ی فاکتورهای عمق میدان و سرعت شاتر است.

نورسنجی حرفه‌ای

یافتن توان مورد نیاز در نورسنجی عکاسی پرتره

پس از تنظیم این 3 فاکتور و قفل کردن این تنظیمات، حالا نوبت به کنترل حجم نوردهی به‌وسیله‌ی تجهیزات نورپردازی نیکون می‌رسد. در این مرحله از کارگاه آموزش نورپردازی او در ابتدا اسپید لایت را در حالت منوآل و با تمام قدرت خروجی به کار می‌گیرد، سپس همین فرآیند را با 1/2 ، 1/4 و 1/8 توان اسپید لایت نیکون ادامه داده تا در نهایت و با مشاهده‌ی عکس‌های خروجی، حجم نور مورد نظرش را بیابد. البته این بخش وابستگی کاملی به تجربه‌ی عکاسی و آشنایی شما با تجهیزات نورپردازی دارد. جایی‌که با مشاهده‌ی عکس‌های اولیه بتوانید بهترین حجم و توان مورد نیاز فلاش را بیابید. در این بخش نباید فراموش کرد که با هر میزان تجربه هم، بهتر است در ابتدا چند عکس با نورسنجی‌های مختلف به ثبت برسانید تا بتوانید بهترین تنظیمات را در هنگام عکاسی پرتره داشته باشید.

به‌علت کمبود تجربه‌ی کافی در بین ثبت‌نام‌کنندگان این دوره، بیشتر زمان دیوید در این کارگاه آموزش نورپردازی به نحوه‌ی صحیح چیدمان تجهیزات نورپردازی نیکون صرف شده است. دیوید در این بخش توصیه می‌کند که عکاسان آماتور در شروع کار بهتر است از تنظیمات اتوماتیک بهره گرفته و با گذشت زمان کم‌کم در عکس‌های خود، تنظیمات دستی فلاش را تجربه کنند.

نورسنجی عکاسی پرتره

تنظیمات اولیه‌ی دوربین‌های DSLR در ثبت عکس‌های پرتره

در ابتدا دوربین DSLR خود را بر روی مود نورسنجی Aperture-Priority تنظیم کنید و به‌خاطر داشته باشید که انتخاب اف استاپ صحیح، مهمترین و اصلی‌ترین المان شکل دهنده به عکس پرتره نهایی شما است. در این بخش شما ممکن است برای دستیابی به افکت‌های بوکه و بلر کردن (Blur ) بخشی از بک گراند عکس، از اف استاپ‌هایی گشوده در حدود f/2.8 استفاده کنید و یا در نقطه‌ی مقابل و در جهت دستیابی به عمق میدانی غنی‌تر، تنظیمات f/8 یا f/16 را انتخاب کنید.

سپس به منظور بهره گرفتن از ترکیب نور طبیعی محیط و همین‌طور منابع نوری تجهیزات نورپردازی نیکون ، بهتر است تست‌های حالت نورسنجی ماتریکسی ( Matrix Metering ) را انجام دهید. در این مرحله از تست عکاسی پرتره می‌بایست از سوژه‌ی خود در هنگامی که جبران نورسنجی دوربین ( Exposure Compensation ) بر روی صفر است، چند عکس تستی بگیرید. اگر نتیجه‌ی این آزمایش اولیه مناسب بود، حالا زمان به کار گیری تجهیزات نورپردازی نیکون و آغاز کار با اسپید لایت‌ها است. در این هنگام از عکاسی اگر قصد داشته باشید تاثیر نور طبیعی محیط بر روی سوژه را کاهش و یا افزایش دهید، می‌توانید از گزینه‌ی جبران نورسنجی استفاده کنید.

نور در عکاسی

اولین گام‌ها در چیدمان تجهیزات نورپردازی نیکون

پس از طی کردن این 3 مرحله، حالا نوبت به چیدمان تجهیزات نورپردازی نیکون در کارگاه آموزش نورپردازی دیوید فرا می‌رسد. در این مرحله شما مشخصات اصلی نورپردازی را به‌دست آورده و وضعیت نور طبیعی عکس را نیز یافته‌اید. در این بخش اسپید لایت‌های خود را روشن کنید و ابتدا به‌سراغ نور مرجع خود بروید. در فلاش‌های دارای قابلیت TTL بخش عمده‌ای از کار شما به‌صورت اتوماتیک اتفاق خواهد اتفاد. در این مرحله هم می‌بایست میزان جبران نوردهی فلاش، به‌صورت دستی بر روی عدد صفر تنظیم شود تا عکس‌های تستی این مرحله نیز بتواند شما را در تعیین دقیق این عدد یاری دهد.

از مزایای مود TTL در تجهیزات نورپردازی نیکون می‌توان به آگاه شدن کامل فلاش به شرایط نورسنجی محل عکاسی اشاره کرد. فلاش‌ها به‌صورت هوشمند در این مود می‌دانند که نقطه‌ی فوکوس کجا است و تنظیمات دیافراگم دوربین چگونه بوده است. با تحلیل این مشخصات، فلاش دقیقا حجم نوری را تولید می‌کند که مکمل نور طبیعی فضای عکاسی شما است. مجددا عکس تستی خود را بررسی کنید و در صورتی که نور ایده‌آل‌تان را دریافت نکرده بودید، آهسته و گام به گام تغییرات در حجم و جهت نوردهی اسپید لایت خود ایجاد کنید. این تغییرات باید اندک بوده، زیرا در بسیاری از مواقع، یک جبران نورسنجی کوچک می‌تواند شما را به خواسته‌هایتان برساند. شما می‌توانید در هر گام چیزی در حدود 1.3 به توان فلاش خود بیافزایید و یا از آن بکاهید، تا به نورسنجی مورد نظرتان دست یابید.

نورسنجی حرفه ای در عکاسی

اگر قصد استفاده از چندین فلاش را داشته باشیم، تنظیمات ما چگونه خواهد بود.

دیوید توصیه‌ای جالب و کاربردی برای شاگردانش در کارگاه آموزش نورپردازی با تجهیزات نیکون دارد. او به آن‌ها توصیه می‌کند که دقیقا همین مراحل را در هنگام استفاده از یک گروه فلاش نیز طی کنند. البته بهتر است در ابتدا هر کدام از این فلاش‌ها به‌صورت جداگانه تست کرده و از تاثیراتشان بر روی عکاسی پرتره آگاه شوید.

در برخی از عکاسی‌های استودیویی، عکاس نمی‌خواهد که هیچ نشانی از نور طبیعی محیط در عکس نهایی جای داشته باشد. در نتیجه و به کمک چند منبع نور، تمامی این نورهای طبیعی را بی‌اثر می‌کند. در صورتی که شما نیز هدفی مشابه دارید، چاره‌ای به‌جز تست تک به تک و ترکیبی فلاش‌ها وجود ندارد؛ اما در صورتی که تاثیری اندک از نور محیط بر روی سوژه‌ی شما اهمیت نداشته باشد، مرحله‌ی قبلی از تست را کنار گذاشته و دوربین خود را بر روی همان حالت جبران نوردهی خنثی قرار دهید.

نوردهی و نورسنجی در عکاسی پرتره، فرآیندی تقریبا زمان‌گیر است، البته به شرطی که قصد به ثبت رساند عکسی استاندارد، باکیفیت و چشم‌نواز را داشته باشید. تنها تفاوت یک عکاس حرفه‌ای و مبتدی در این بخش، مدت زمان اجرا و دستیابی به نتیجه‌ی مطلوب است. پس تمامی مراحل تست را با حوصله و با صرف زمان کافی طی کنید.

نور در صحنه عکاسی

در کارگاه آموزش نورپردازی ، دیوید به شاگردانش این قول را می‌دهد که پس از گذشت زمان و کسب تجربه، آن‌ها هم می‌توانند به‌راحتی از دنیای گسترده‌ی تنظیمات دستی فلاش و دوربینشان استفاده کنند و در آن هنگام آن‌ها قادر خواهند بود در زمانی کوتاه به چیدمان نورپردازی و تنظیمات آن دست یابند. پس از آشنایی شما با قابلیت‌های تنظیم دستی تجهیزات نورپردازی، می‌توانید پیش از ثبت عکس، تصویر ذهنی دقیقی نسبت به نتیجه‌ی نهایی داشته باشید که این امر می‌تواند از شما عکاسی حرفه‌ای‌تر بسازد.

عکاسی پرتره در استودیو

چند نکته‌ی مهم در استفاده‌ی ترکیبی از تجهیزات نورپردازی نیکون

در ابتدا باید دوربین را بر روی مود منوآل (دستی) قرار داده و همچون استفاده از یک فلاش، عمق میدان مورد نظرتان را با تعیین دقیق اف استاپ به‌دست آورید. تنظیم سرعت شاتر اما به چند فاکتور مختلف وابستگی دارد. به‌طور مثال اگر در عکس شما نور طبیعی وجود دارد، می‌بایست سرعت را تا حدی کاهش داد که دوربین قادر به ثبت آن‌ها باشد. در هنگام عکاسی پرتره، بدون استفاده از سه پایه دوربین نیز با بالا بردن سرعت شاتر، از لرزه‌های نابه‌هنگام جلوگیری کرد یا این‌که تنظیمات ایزو را به‌گونه‌ای انتخاب کرد که بتواند بالانسی قابل قبول بین فاکتورهای اصلی ایجاد کند.

همان‌طور که گفتیم گام‌های بعدی در استفاده از چندین منبع نور، تفاوت زیادی با استفاده از یک منبع نخواهد داشت. در این بخش هم شما می‌بایست گام به گام توان فلاش خود را از حالت Full Power کاهش داده تا درنهایت حجم نور مورد نظرتان را بیابید. با چند بار تکرار این فرآیند، به‌خوبی درخواهید یافت که تنظیمات نورپردازی در عکاسی پرتره و با چند منبع نور، به آن پیچیدگی که فکر می‌کردید هم نیست و تنها به کسب تجربه و آگاهی شما به کارکردهای تجهیزات نورپردازی وابستگی کامل دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.