آیا فیلمبرداری با دوربین عکاسی ضرر دارد؟ 1401
دنیای دوربیندوربینهای عکاسی دیجیتال امروزه آنقدر توانا شدهاند که به کاربران امکانِ فیلمبرداری هم میدهند. سوالی که ممکن است برای برخی مطرح شود این است که آیا فیلمبرداری با دوربین عکاسی ضرر دارد؟ یعنی آیا این کار به دستگاهِ ما آسیبی میزند؟ در این متن سعی میکنیم به این سوال پاسخ دهیم و بگوییم که تحت چه شرایطی این کار بدونِ ضرر است.
فیلمبرداری با دوربین عکاسی به خاطر استفاده بدون وقفه از سنسور و پردازشگر و داغ شدن دستگاه گاهاً به یک چالش برای کاربر بدل میشود. خاموش شدن خودکار دوربینِ عکاسی بعد از رسیدن به محدودیتِ زمانی میانگین، رخدادی است که تنشزا است. کاربر ممکن است نگران شود که شاید با این کار دارد به دستگاه آسیب میزند. در دیدنگار با این متن به این موضوع خواهیم پرداخت تا شما با خیالی راحتتر از امکانِ فیلمبرداری با دوربینِ عکاسی بهرهمند باشید و از زیر و بم این قضیه سر در بیاورید.
فیلمبرداری با دوربین عکاسی دیجیتال
امروزه حتی ارزانقیمتترین دوربینهای عکاسیِ دیجیتال هم به کاربر امکانِ فیلمبرداری میدهند. البته این قضیه بالعکس هم هست. برای مثال دوربین فیلمبرداری حرفهای SONY FX3 به کاربر امکانِ عکاسی با رزولوشن 10 مگاپیکسل را میدهد.
عملکرد دوربین هنگام تصویربرداری
خب برای آگاهی از این موضوع بهتر است تفکیکی بین فیلمبرداری و عکاسی قائل نشویم. بگذارید هر دو را در یک حوزه یعنی تصویربرداری بررسی کنیم. امروزه دوربینهای عکاسی و فیلمبرداریِ دیجیتال، نور را از طریقِ یک سنسور حساس به نور دریافت میکنند و با استفاده از تراشه مرکزی آن را به دیتا data بدل میکنند.
در این صورت وقتی قرار است کاربر یک شات بزند، دست خود را روی شاتر قرار میدهد، دیافراگم به مدت و حد مشخصی باز میشود، نور وارد میشود و دیافراگم بسته میشود. سنسور نور را دریافت و در کسرِ کوچکی از زمان پردازش انجام میشود. تصویر مد نظر شما روی کارت حافظه ذخیره به صورتِ اطلاعاتِ دیجیتالی ذخیره میشود.
اگر قرار باشد عکاسی پی در پی بکنید بسته به تواناییهای دوربین عکاسی، سنسور و تراشه به طور مداوم در یک بازه زمانی فعالیت میکنند. فیلمبرداری هم چنین مکانیزمی دارد.
وقتی از فیلمبرداری با نرخ 30 فریم در ثانیه حرف میزنیم، در واقع میتوانیم از فرایند عکاسی بگوییم که در حال ثبتِ 30 فریم یا قطعه تصویر در یک ثانیه است و این 30 فریم وقتی کنار هم قرار میگیرند حسی از حرکت به بیننده منتقل میشود و به آن یک ویدیو میگوییم. با این مقدمه شاید به این سوال که آیا فیلمبرداری با دوربینهای عکاسی برای آنها ضرر دارد یا خیر، تا حدودی آگاه شده باشیم.
محدودیت زمانی و خاموش شدن دوربینهای عکاسی
اکثر دوربینهای عکاسی DSLR و Mirrorless قابلیتِ فیلمبرداری را با محدودیتِ زمانی به کاربر ارائه میکنند. این به خاطر طراحیِ دستگاه است. دستگاه برای عکاسی است و سنسور در کنار تراشه قابلیتِ ثبتِ این همه تصویر را برای مدت طولانی ندارد. معمولاً دستگاه نزدیک به آن حد زمانی time limit داغ میکند overheat و خاموش میشود. این حد زمانی معین شده، ولی بسته به شرایط مختلف در یک محدوده متغیر است.
دوربینهای عکاسی حرفهای اکثراً محدوده زمانی در حد نیم ساعت دارند. هر چند دوربینهای سیستمِ بدونِ آینه به خاطر استفاده از فناوریهای روز تواناییهای بالاتری از این حیث دارند. به عنوان مثال دوربین بدون آینه سونی a7S III تا 13 ساعت به کاربر امکانِ فیلمبرداری بدون وقفه میدهد؛ البته به شرطی که یک کارت حافظه مناسب با ظرفیتِ و سرعت بالا در دوربین موجود باشد.
فیلمبرداری با دوربین عکاسی تا چه حد آسیبزا است؟
پس اگر بخواهیم در مورد آسیبی که فیلمبرداری میتواند به سنسور یا تراشه دوربین عکاسی وارد کند حرف بزنیم، باید از یک محدوده ریسک بگوییم. در واقع ما با فیلمبرداری، دوربینِ عکاسی را در معرضِ استهلاکِ بیشتر قرار میدهیم. در هر صورت قطعاتِ الکترونیکی مثل سنسور و تراشه نسبت به قطعات متحرک و مکانیکی مثل شاتر، دیرتر دچار ایراد فنی میشوند.
معمولاً پیشنهاد میشود که برای فیلمبرداری سراغِ دوربینهایی بروید که برای این کار ساخته و طراحی شدهاند. هر چند برندهای مختلف، به خاطر رقابتی که در بازار وجود دارد، مدام در حال ارتقای تواناییِ دوربین عکاسی برای فیلمبرداری هستند و همانطور که گفتیم به موفقیتهای چشمگیری در حد 12 ساعت فیلمبرداری بدون داغ شدن دستگاه هم دست یافتهاند.
فیلمبرداری با دوربین عکاسی در پروژههای کوچک
پس همه چیز به شرایطِ کاری، حد و اندازههای پروژه و تواناییهای دوربینِ عکاسی بستگی دارد. پاسخِ این پرسش که آیا فیلمبرداری به دوربین عکاسی ضرری میرساند، در یک کلام بله است. فیلمبرداری به خاطر استفاده مداوم و تغییراتِ دمایی میتواند به سنسور آسیب وارد کند. البته این موضوع در استفادههای مکرر و طولانیمدت بروز دارند و شما میتوانید با خیالِ آسوده از قابلیتِ فیلمبرداری دوربینِ عکاسی حرفهای خود بهرهمند شوید.
دوربینهای عکاسی از فرایند کات آف cut-off در صورت داغ شدن بیش از حد برخوردار هستند. این به آن معنی است که به هر حال فیلمبرداری میتواند پردازشگر و سنسور را بیش از حد داغ کند و احتمالِ آسیب افزایش مییابد و استهلاک سرعت میگیرد.
بالاخره با دوربین عکاسی فیلمبرداری کنم یا نه؟
همانطور که گفتیم دوربینهای امروزی به کاربر اجازه میدهند که ویدیوهای با کیفیتی ضبط کند. این امکان در کنار قابلیتِ تعویض لنز و جمع و جور بودن دوربین عکاسی باعث میشود که برخی اصلاً به داشتن یک دوربین فیلمبرداری برای تولید محتوا فکر نکنند.
اولین موضوع این است که در صورتی که به صورتِ جدی قرار است فیلمبرداری شود و این کار قرار است مکرر در طول پروژههای مختلف رخ دهد، قطعاً دوربین عکاسی برای فیلمبرداری مناسب نیست.
برای مثال اگر فردی از یک لپ تاپ برای کارهایی مثل تایپ یا وب گردی استفاده کند تا کسی که از آن برای کارهای سنگین مثل ادیت در نرمافزارهایی مثل افترافکت یا پریمیر استفاده میکند، استهلاک قطعات بالاتر میرود.
پیشنهاد دیدنگار
- برای فیلمبرداری از دوربین عکاسی استفاده نکنید.
- از دوربین عکاسی میتوانید برای فیلمبرداری استفاده کنید.
این دو جمله در کنار هم معنی پیدا میکنند. هدف اصلی خودتان را مشخص کنید: کدام یک در کار شما مهمتر است؟ عکاسی یا فیلمبرداری؟ اگه قرار است فیلمبرداری کنید در چه حد و برای چه هدفی است؟ با در نظر گرفتن این مسائل میتوانید از دوربین عکاسی خود برای فیلمبرداری در حد معقول استفاده کنید.
اما این حد معقول را چه کسی تعیین میکند؟ اجازه ندهید دوربین عکاسی به مرحله خاموش شدن برسد. حتماً محدودیت زمانی را که برند سازنده کاربر را از آن مطلع میکند آگاهی داشته باشید و معمولاً در حد 70 درصد و کمتر از محدودیت استفاده کنید. مثلاً اگر 30 دقیقه حداکثر زمان است، شما تا 20 دقیقه و کمتر با آن کار کنید. پیشنهاد میکنیم اگر به طور مکرر فیلمبرداری میکنید، به صفحه دوربین فیلمبرداری در سایت دیدنگار بروید و متناسب با پروژههایتان یک مدل را خریداری کنید.
پاسخ نهایی
پس پاسخ به این سوال چیست؟ آیا فیلمبرداری با دوربین عکاسی، ضرری برای دستگاه دارد؟ بله باعث کاهش طولِ عمر سنسور و پردازشگر میشود. اما از آن جایی که این قطعات الکترونیکی هستند در نسبت با سایر قطعات مکانیکی دوربینِ عکاسی عمرِ بالاتری دارند. پس با خیالِ راحت از این قابلیت استفاده کنید، اما زیادهروی نکنید.
آیا شما تجربه ناخوشایندی در این زمینه داشتهاید؟ تا چه دوربین خود را قربانی فیلمبرداریهای طولانی مدت کردهاید و پایتان به تعمیرگاه باز شده است؟ به نظرتان فیلمبرداری با دوربین عکاسی تا چه حد ارزش به خطر انداختن سلامت دوربینتان را دارد؟ اگر این مقاله برای شما مفید بود، خوشحال میشویم آن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
درود
من canon eos R دارم و میخوام فعالیت تو یوتوب رو شروع کنم. خواستم بدونم ، با ماهی ۱۵۰ الی ۲۰۰ دقیقه ، آسیب ب دوربین زیاد میرسه ؟
در صورتی ک هر هفت دقیقه کات بخوره و بزارم و دوربین سرد شه.
ممنون میشم پاسخ بدید?
سلام وقت بخیر
بهتر هست که مداوم و پشت سرهم فیلم برداری نشود.
هر ۲۵الی ۳۰ دقیقه دوربین به مدت ۱۵ دقیقه استراحت کند.
سلام وقت بخیر
بهتر هست به صورت مداوم فیلم برداری نشود و هر ۳۰الی ۴۰ دقیقه فیلم بردای ۱۵ دقیقه دوربین استراحت کند.