معرفی و بررسی دقیق حالت های دوربین عکاسی

حالت های دوربین عکاسی، مدهای دوربین

منظور از حالت های دوربین یا همان مد های عکاسی ، همان پیچ تنظیمی است که با کمک آن می‌توانید بهترین عکس ها را به وسیله ی شخصی سازی تنظیمات دوربین با فضای مورد نظر خود، ثبت کنید؛ همه تنظیمات قبلا در این حالت ها ذخیره شده اند. در ادامه قصد داریم شما را با کاربرد مهم ترین حالت های دوربین عکاسی آشنا کنیم.

اکثر دوربین های عکاسی چند حالت اصلی دارند که هنگام استفاده از آنها شما می توانید در کمترین زمان بهترین عکس ها را داشته باشید؛ یعنی پس از انتخاب مد عکاسی مناسب، تنها کاری که باید انجام دهید، فشار دادن دکمه شاتر است. اگر شما مطمئن نیستید که چگونه یک عکس خاص بگیرید، این حالت های دوربین عکاسی می تواند نقطه خوبی برای شروع کارتان باشد. به یاد داشته باشید که هنگام استفاده از این مدها ، دوربین شما همه چیز را کنترل می کند از جمله: رنگ ، کنتراست ، وایت بالانس ، سرعت شاتر ، دیافراگم و ایزو .

 

حالت های دوربین عکاسی در یک نگاه:

حالت های دوربین عکاسی

1- حالت دستی ( M )

حالتی است که در آن تمام پارامترها توسط عکاس، به صورت دستی انجام می‌شود.

 

2- حالت های نیمه خودکار

 

الف- حالت تقدم دیافراگم ( AV | A ):

در این حالت، تمام پارامترها به جز “سرعت شاتر” توسط عکاس تنظیم می‌شود و دوربین به صورت خودکار طبق شرایط نوری محیط سرعت شاتر مورد‌‌نیاز را اعمال می‌کند.

ب- حالت تقدم سرعت شاتر ( TV | S ):

در این حالت، تمام پارامترها به جز “دیافراگم” توسط عکاس تنظیم می‌شود و دوربین به صورت خودکار طبق شرایط نوری محیط، عدد دیافراگم را اعمال می‌کند.

ج- حالت پروگرام ( P ):

در این حالت، مقدار حساسیت توسط عکاس تنظیم می‌شود و دوربین به‌صورت خودکار طبق شرایط نوری محیط عدد دیافراگم و سرعت شاتر مورد نیاز را اعمال می‌کند.

 

3- حالت‌های خوکار

 

حالت تمام اتوکاتیک  Auto :

در این حالت، دوربین به‌صورت خودکار تمامی تنظیمات از جمله سرعت شاتر، عدد دیافراگم، حساسیت، میزان نور فلش و … را اعمال می‌کند و عکاس هیچ‌گونه دخالتی در آن بببندارد.

حالت خودکار بدون فلش  Flash off :

در این حالت، دوربین امکان عدم استفاده از فلش را به عکاس می‌دهد. به نوعی می‌توان گفت “حالت خودکار بدون فلش

حالت CA – Creative Auto :

در این حالت، دوربین در حالت خودکار بوده و در عین حال، عکاس به برخی تنظیمات از قبیل کم یا زیاد کردن عمق میدان و استفاده از فلش دسترسی دارد.

حالت  Portrait :

در این حالت، دوربین با کاهش عدد دیافراگم و ایجاد عمق میدان کم، امکان گرفتن عکس پرتره با بک‌گراند محوشده را به عکاس می‌دهد.

حالت Landscape :

در این حالت، دوربین با افزایش عدد دیافراگم و ایجاد عمق میدان زیاد، امکان گرفتن عکس منظره مناسب را به عکاس می‌دهد، به‌طوری که بیشتر فضای عکس واضح باشد.

حالت Sport :

در این حالت، دوربین به‌صورت خودکار از سرعت شاتر بالا و عکاسی پیاپی به عکاس در ثبت تصویر از سوژه‌های متحرک با وضوح بیشتر کمک می‌کند.

حالت  Night Portrait :

در این حالت، دوربین به‌صورت خودکار و طبق شرایط نوری محیط، سرعت شاتر را کاهش داده، دهانه دیافراگم را تا حد امکان باز کرده و حساسیت را تا حد لازم بالا می‌برد. در این مُد، استفاده از سه پایه پیشنهاد می‌شود.

حالت ماکرو  Macro or Close up :

در این حالت، دوربین به‌صورت خودکار و طبق شرایط نوری محیط، دهانه دیافراگم را در بازترین حالت ممکن قرار داده تا عمق میدان کاهش یافته و درنتیجه، شاهد سوژه واضح و بک گراند محو شده باشیم.

حالت های دوربین عکاسی

آموزش کامل مودهای دوربین عکاسی

اگر شما برای خرید یک دوربین چندین میلیون تومان و یا حتی چند صد میلیون تومان هزینه کرده باشید اما طرز صحیح استفاده از امکانات دوربین را ندانید عکسی که ثبت می‌کنید با عکسی که یک دوربین موبایل هوشمند ثبت می‌کند هیچ تفاوتی ندارد. سنسورهای مخصوص، چیپست هوشمند و تنظیمات که به عنوان آپشن روی یک دوربین DSLR اضافه می‌شود، آن را با یک دوربین موبایل متمایز می‌کند. پس کاربر آن هم باید بتواند از این امکانات اضافه کند.

اگر بخواهیم چند دهه به عقب‌تر برگردیم، دوربین‌های عکاسی امکانات و یا بهتر بگوییم دکمه خاصی برای تنظیمات دوربین نداشتند و همه چیز باید توسط عکاس به صورت دستی انجام می‌شد. برای مثال مقدار دیافراگم، سرعت شاتر، مقدار نور محیط و حتی فیلمی که برای عکاسی با آن دوربین مناسب بود و همه این موارد باید توسط عکاس انجام می‌شد. اما بعد از تولد دوربین‌های اس ال آر که به نوعی نور وارد شده به داخل لنز را با معیارهایی اندازه می‌گرفتند و آن را در اختیار عکاس می‌گذاشتند، کمی کار آسان‌تر شد.

اگر بخواهیم به طور کلی عکس مناسب و با کیفیتی بگیریم ‌مهم‌ترین نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشیم، مقدار نور تصویر است. البته نه صرفا این که فقط نور در یک عکس اهمیت دارد، بلکه نور آنجایی مهم می‌شود که به طور کاملا محسوسی روی وضعیت عکس و تنظیماتی که باید در دوربین انجام دهید دقت کنید. یعنی با توجه به مقدار نور محیط شما باید سرعت شاتر، اندازه دیافراگم و موارد مختلف دیگر را تنظیم کنید. البته این موارد در دوربین‌های مجهز امروزه تا حد زیادی به طور اتوماتیک نیز انجام می‌شود.

اما مودهای دوربین عکاسی یا حالت‌های دوربین عکاسی که توسط یک چرخانک یا دیال تنظیم می‌شوند چه کاربردی دارند؟

حالت پروگرام

همانطور که می‌دانید مهم‌ترین مواردی که روی کیفیت یک عکس تاثیر می‌گذارد سرعت شاتر و اندازه دیافراگم دوربین است. در حالت پروگرم شما وظیفه تنظیم کردن این دو عنصر را به عهده خود دوربین می‌گذارید و به نحوی به آن می‌سپارید. با توجه به نوری که وارد لنز می‌شود این دو مقدار را تغییر دهد و آن را به یک وضعیت تقریباً ایده‌آل برساند. نمی‌توان از دوربین و یا بهتر بگوییم هوش مصنوعی آن توقع بی‌نقص رفتار کردن را داشت. اما واقعیت این است که افراد زیادی ترجیح می‌دهند همین هوش مصنوعی را انتخاب و از زحمت دادن به خودشان برای تنظیم دستی شاتر و دیافگرام صرف نظر می‌کنند.

اگر محیط شما محیطی روشن باشد اندازه دیافراگم دوربین بیشتر شده و سرعت شاتر نیز بیشتر خواهد شد و بالعکس در محیط‌هایی که نور کمتری دارد و عکاسی در تاریکی محسوب می‌شود، اندازه دیافراگم کمتر و اندازه سرعت شاتر نیز نسبتاً متناسب با مقدار نور ورودی است. البته صرفاً همین دو حالت صفر و صدی وجود ندارد، بلکه خود سیستم دوربین آن قدر این دو عدد را تغییر می‌دهد تا سریعاً به یک وضعیت ایده آل برسد. تنها کاری که شما لازم است انجام دهید، دکمه شاتر را بزنید.

حالت اولویت شاتر

این حالت بر روی دکمه چرخان با نماد TV یا حرف S نمایش داده می‌شود. این حالت به نوعی نیمه اتوماتیک محسوب می‌شود. به این صورت که شما سرعت شاتر را دستی انتخاب کرده و نسبت به آن، دوربین اندازه دیافراگم را بر اساس نوری که از لنز عبور می‌کند تطبیق خواهد داد. این حالت برای عکاسی از اجسام در حال حرکت و تصاویری که محو شدگی نیاز دارند، مناسب است. در این وضعیت شما سرعت شاتر را تنظیم می‌کنید و کنترل آن را از دوربین می‌گیرید.

تنها چیزی که دوربین می‌تواند روی آن تغییرات اعمال کند اندازه دیافراگم است که آن را نسبت به نور ورودی به لنز تنظیم خواهد کرد. این نکته را هم مد نظر داشته باشید که در این حالت شما کنترلی روی عمق تصویر نخواهید داشت و این موضوع با دوربین خواهد بود. استفاده از این حالت عکاسی کمی نیاز به تجربه و تخصص دارد، زیرا یک عکاس تازه کار و مبتدی نمی‌تواند سرعت شاتر را متناسب با محیطی که می‌خواهد عکس بگیرد تنظیم کند. البته با تکرار و تمرین می‌توانید به تسلط مناسبی در این حالت برسید.

حالت اولویت با دیافراگم

در این حالت دقیقاً برعکس حالت قبلی شما اندازه دیافراگم را در دست دارید و سرعت شاتر را به دوربین می‌سپارید. عمق تصویری که در حالت قبلی روی آن تسلط نداشتید، در این حالت کاملاً قابل تنظیم است. می‌توانید سوژه را بولد کرده و پس زمینه را محو کنید. در این حالت اگر نور محیط زیاد باشد، دوربین سرعت شاتر را بیشتر و اگر کمی نور را در محیط احساس کند، سرعت شاتر را کمتر می‌کند تا نوری که مناسب ثبت یک شات از عکس است به لنز وارد شود. در این حالت می‌توان گفت که عکاسی راحت‌تری امکان‌پذیر است. زیرا سرعت شاتر در دست دوربین است و آن نور حداقلی که باید یک تصویر داشته باشد تامین خواهد شد.

حالت دستی

همانطور که از نام آن قابل حدس در این حالت دو عنصر اصلی تاثیرگذار روی کیفیت عکس یعنی سرعت شاتر و اندازه دیافراگم به طور کامل به دست عکاس تنظیم می‌شود و دوربین هیچ اختیاری در تغییر این دو مقدار نخواهد داشت. قطعاً برای استفاده از این حالت یک عکاس مبتدی به مشکل برخواهد خورد و نمی‌تواند به خوبی از دوربین استفاده کند. اما برای مواقع خاصی که یا دوربین شما قابلیت تشخیص نور محیط را ندارد و نور را کم و زیاد می‌کند یا برای مثال چند شات مختلف از یک محیط می‌خواهید که مد نظر دارید در تمام شات‌ها نور دقیقاً یکسان باشد و موارد مختلف دیگری که یک عکاس متخصص می‌تواند آنها را تشخیص دهد این حالت مناسب است.

اما حالت‌های مختلف دیگری که روی دکمه دیال یک دوربین وجود دارد بیشتر از این‌ها است. پس چرا ما به آن موارد اشاره نکردیم؟ اگر واقعیت موضوع را بخواهید مهمترین حالت‌های عکاسی در یک دوربین استاندارد همین موارد هستند و بقیه حالت‌هایی که در دکمه دیال یا چرخان دوربین مشاهده می‌کنید، ترکیبی از این حالت‌ها با یک یا چند نوع تنظیمات خاص دیگر است. اگر شما به طور کامل به این چهار حالت مسلط شوید، استفاده از حالات دیگر خیلی برای شما پیچیده نخواهد بود.

به طور کلی پیشنهاد می‌کنیم که اگر می‌خواهید یک عکاس حرفه‌ای شوید در اکثر مواقع سعی کنید تا با توجه به محیط خودتان حالت دوربین را تنظیم کنید و از حالت اتو یا خودکار دوربین استفاده نکنید تا هم خود را به چالش کشیده باشید و هم استفاده از موارد مختلف دوربین را یاد بگیرید. سعی کنید صرفاً به یک عکاس که فقط دکمه شاتر را فشار می‌دهد تبدیل نشوید!

دوره جامع عکاسی دیجیتال

همانطور که تا اینجا متوجه شدید ما تلاشمان را کردیم تا مهمترین موارد را در این مقاله به شما آموزش دهیم. اما در نظر داشته باشید که حضور در بهترین آموزشگاه عکاسی تهران و یادگیری زیر نظر متخصصین همیشه یکی از موفقیت‌آمیزترین روش‌ها برای آموزش مفید است. پیشنهاد می‌کنیم اگر قصد دارید با دوربین عکاسی و عملکرد و نحوه عکاسی آشنا شوید و به کار با این ابزار دوست‌داشتنی تسلط پیدا کنید، حتماً در کلاس‌های آموزشی شرکت کنید.

شما معمولاً از چه تنظیماتی برای عکاسی استفاده می‌کنید؟ آیا خود را در شرایط نوری مختلف با تنظیمات متغییر به چالش می‌کشید؟ به نظر شما سریع‌ترین راه یادگیری و شناخت مودهای عکاسی چیست؟ اگر هنگام استفاده از حالت‌های دوربین عکاسی تجربه جالبی دارید در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید. همچنین این مقاله را برای دوستانتان بفرستید تا آنها هم نهایت بهره را از این آموزش ببرند.

 

خریدانواع دوربین عکاسی

دیدگاهی در مورد “معرفی و بررسی دقیق حالت های دوربین عکاسی

  1. Artjst گفت:

    ممنون از مطالب آموزنده ومفیدتون ک ب اشتراک میزارید

  2. امیر گفت:

    خیلی مفید و عالی

  3. غزل گفت:

    سلام ممنون از مطالبتون.

  4. جاسم مقدسی گفت:

    سلام یکً دوربین دی۹۰نیکون دارم میخوام ریست کارخانه ای انجام بدم چجوریه

    1. امیر علی آقایی گفت:

      سلام وقت بخیر
      تلفن : ۷۷۶۱۶۴۳۸-۰۲۱
      داخلی ۱۱۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.