جشنواره عکس 5 | 5 photo award
اخبارجشنواره عکس 5 یک مسابقه ایرانی اما بینالمللی! یکی از پرطرفدارترین حوزههای هنری که در چند سال اخیر علاقهمندان زیادی را به خود اختصاص داده است، هنر عکاسی میباشد. هنر عکاسی نیز مانند دیگر هنرها گروه سنی مشخصی نداشته و تمامی علاقهمندان میتوانند با هر میزان تجهیزاتی به این حوزه وارد شده و پیشرفت کنند. بدیهی است که هر چه تجربه و تخصص فرد در این هنر بالاتر رفته و کیفیت خروجی کار وی افزایش یابد، میتواند مخاطبان بیشتری را نسبت به هنر و حرفه خود جذب کند. اهمیت هنر عکاسی و پیشرفت در آن به اندازهای بوده که هر ساله نمایشگاههای عکاسی بزرگی برپا شده و مسابقات و جشنوارههای مختلفی در این زمینه برگزار میگردد.
از جمله معتبرترین جشنوارههای عکاسی که در جهان برگزار میشود میتوان به جشنواره International Photography Awards، Sony World Photography Awards، National Geographic Travel Photo Contest ،The Pulitzer Prize for Photography و… اشاره کرد. در میان تمامی جشنوارهها و مسابقات مطرح عکاسی یکی از معتبرترین جشنوارهها که ریشهای ایرانی داشته جشنواره عکس 5 میباشد. در این مقاله قصد داریم تا اطلاعاتی را در رابطه با این جشنواره بینالمللی-ایرانی عکاسی در اختیار شما قرار دهیم. پس اگر به فکر شرکت در یک جشنواره معتبر و رقابت با عکاسان حرفهای هستید، حتما این متن در مورد جشنواره عکس پنج را بخوانید.
تاریخچه جشنواره عکس 5
یکی از رویدادهای مهم بینالمللی که در حوزه عکاسی و ویدیو آرت برگزار میشود، جشنواره بینالمللی عکس 5 میباشد. هدف از برگزاری این جشنواره آن است که یک پل ارتباطی در زمینه فرهنگ و هنر بین ایران و دیگر کشورهای جهان ایجاد شده و راهی برای تبادل فرهنگ و اندیشه با دیگر کشورها باز شود.
زمان برگزاری این جشنواره بینالمللی عکاسی همزمان با زادروز کارگردان و عکاس محبوب ایرانی عباس کیارستمی در تاریخ اول تیر ماه (22 ژوئن) بوده و هنر عکاسی وی در ثبت یک درخت در روستایی در نزدیکی دماوند را نشان میدهد. در واقع یک درخت 500 ساله در روستای آرو در حومه دماوند وجود داشته که عباس کیارستمی، کارگردان و عکاس ایرانی، در فصلهای مختلف این درخت را سوژه عکاسی خود قرار میداده است. عکسهایی که این کارگردان شهیر از این تک درخت به ثبت رسانده است در موزه هنرهای معاصر نیویورک و همچنین گالریهای عکاسی مطرح جهان همچون گالری ژرژ پمپیدو در پاریس بهنمایش گذاشته شده است. این درخت 500 ساله به عنوان نماد و یادآوری از شخصیت و هنر عباس کیارستمی بوده و برگزاری جشنواره عکس 5 در حکم تجلیلی از این نماد فاخر و عکاس برجسته آن میباشد.
چرا نام این جشنواره، عکس پنج است؟
نامگذاری جشنواره عکس 5 به این نام، برگرفته از فیلم 5، یکی از ساختههای عباس کیارستمی میباشد. فیلم 5 که نام کامل آن “5 برداشت بلند تقدیم به ازو” میباشد، در سال 2003 ساخته شد و از لحاظ قاببندی و ریتم فیلم شباهتهای زیادی به فیلمهای ساخته شده توسط فیلمساز ژاپنی ازو دارد. فیلم 5 در واقع 5 نما را دربرمیگیرد که هر نما از زمانی در حدود 16 دقیقه برخوردار است. فیلمبرداری فیلم 5 در سواحل شهر خیخن در استان آستوریاس اسپانیا انجام شده است.
اگر بخواهیم شرح مختصری از فضای این فیلم داشته باشیم بد نیست تا دو پلان ابتدایی آن را بررسی کنیم. اولین سکانس 16 دقیقهای این فیلم یک سکانس بسیار ساده و بدون کات از تکه چوبی بوده که لب ساحل افتاده و موجهای دریا تلاش میکند تا این تکه چوب را به سمت خود بکشانند. دومین پلان تصویری از نردههای آبی رنگی بوده که در مقابل امواج قرار گرفته و نمادی از کنترل طبیعت به دست بشر باشد. عباس کیارستمی همواره نگاهی متفاوت به جهان پیرامون خود داشته و معتقد بوده که به جای به تصویر کشیدن کلیشههای زندگی در قاب فیلم، میتوان نگاهی ساده به طبیعت داشت و مفهوم و برداشت از فیلم را بر عهده مخاطب گذاشت.
جشنواره عکس 5 چه نوع عکسهایی را دربر میگیرد؟
اگر شرح فیلم 5 که در بالا به آن اشاره شد را مطالعه کرده باشید میتوانید به این نتیجه برسید که عکسهای پذیرفته شده در جشنواره عکس 5 با عکسهای کلیشهای هنر عکاسی که اولویت اصلی در آنها سوژه و کمپوزیسیون است تفاوت دارد. در این دوره از جشنواره عکس پنج تمرکز داوران بر عکسهایی بوده کمپوزیسیونها اهمیت خود را از دست داده و مفهوم، خلاقیت و فتومونتاژ حرف اصلی را در عکسها میزند.
جایزه جشنواره بینالمللی عکس 5 شامل آن دسته از عکسهایی بوده که در آن عکاس به وسیله بازی با دیافراگم، شاتر، تغییر زاویه دید، تغییر نوردهی و… تلاش میکنند تا عکسهای ثبت شده را هر چه بیشتر به انتزاع نزدیک کند. همانطور که اشاره شد این جشنواره علاوه بر عکس، هنر فتومونتاژ را نیز شامل میشود.
جایزه جشنواره عکس پنج
همانطور که گفته شد جشنواره عکس 5 در حکم یادبودی برای شخصیت و هنر عباس کیارستمی میباشد. بر همین اساس جایزه اصلی این جشنواره عکاسی مجسمهای از دستهای عباس کیارستمی بوده که یک دوربین طلایی را در دست گرفته است. این جایزه به نفر اول چهارمین دوره جشنواره عکس پنج که در تاریخ 22 ژوئن یعنی زادروز عباس کیارستمی برگزار میشود تعلق میگیرد.
عکاسان زیادی از کشورهای مختلف جهان از جمله ایتالیا، ژاپن، فرانسه، ترکیه و… آثار خود را برای شرکت در این جشنواره ارسال کردهاند. بر همین اساس تلاش شده تا جایزه در نظر گرفته شده برای نفر اول، نمادی از کشور ایران باشد. سازمانها، گالریها و شرکتهای زیادی هر ساله در برگزاری این جشنواره بینالمللی همکاری میکنند. بر همین اساس علاوه بر جایزه اصلی جشنواره که همان نماد دوربین طلا میباشد، جوایز دیگری نیز از جانب این سازمانها و شرکتها به نفر اول تعلق میگیرد. از جمله جوایز چهارمین دوره از جشنواره عکس 5 که در تاریخ 22 ژوئن برگزار میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- جایزه نفر اول عکاسی شامل مجسمه دوربین طلا در دستان عباس کیارستمی، همراه با لوح تقدیر بینالمللی و یک پرینتر فوری فوجی instax به همراه یک دسته کاغذ عکس میباشد.
- برای نفر اول ویدئو آرت نیز علاوه بر جایزه اصلی یعنی مجسمه دوربین طلا، یک لوح تقدیر بینالمللی و یک پرینتر فوری فوجی instax و کاغذ عکس در نظر گرفته شده است.
- جایزه ویژه عباس کیارستمی که به عنوان جایزه نگاه نو شناخته میشود نیز همانند جایزه نفرات اول عکاسی و ویدیو آرت بوده و شامل نماد دوربین طلا، لوح تقدیر بینالمللی و پرینتر فوری فوجی instax به همراه یک بسته کاغذ عکس میباشد.
علاوه بر این جوایز شرکتها و سازمانهای که در این جشنواره همکاری کردهاند نیز جوایزی را برای نفرات اول در نظر گرفتهاند.
- جایزه ویژه گالری گلستان به نفر اول یک لوح تقدیر بینالمللی به علاوه جایزه نقدی میباشد.
- مجتمع فنی نیز برای نفر اول یک جایزه نقدی، یک دوره رایگان مجتمع فنی و یک مدرک بینالمللی در نظر گرفته است.
همکاری شرکت دیدنگار با دوره چهارم جشنواره عکس 5
مجموعه دیدنگار یکی از معتبرترین مجموعههایی بوده که در زمینه عرضه انواع دوربینهای عکاسی و فیلمبرداری و همچنین تجهیزات عکاسی فعالیت میکند. این مجموعه فعالیت خود را از سال 1389 آغاز کرده و رفته رفته علاوه بر فروش دوربین عکاسی و فیلمبرداری، به حوزه فروش تجهیزات و لوازم عکاسی، لوازم نورپردازی و تجهیزات آتلیهای نیز وارد شده است.
مجموعه دیدنگار در زمینه آموزش تخصصی عکاسی و فیلمبرداری به علاقهمندان، به صورت حضوری و آنلاین نیز فعال بوده و از آتلیهای کاملا تخصصی نیز برخوردار میباشد. مجموعه دیدنگار قصد دارد در چهارمین دوره جشنواره معتبر عکس پنج با دیگر برگزارکنندگان جشنواره اعم از موزه هنرهای معاصر، موسسه فرهنگی هنری پیشرو پارسیان امرداد و شرکت فوجیفیلم در کنار گالریها و شرکتهای دیگر همکاری داشته باشد.
هیئت داوران چهارمین دوره جشنواره عکس پنج
همزمان با ارائه فراخوان چهارمین دوره جشنواره بینالمللی عکس 5 هیئت داوران این جشنواره نیز مشخص شدند. جشنواره بینالمللی عکس پنج بر آن است تا هر ساله از مطرحترین عکاسان و فیلمبرداران جهان در هیئت داوران خود استفاده کند. همانطور که رئیس هیئت داوران سومین دوره از جشنواره عکس 5 ژان میشل فرودون یکی از عکاسان مطرح دنیا بود، امسال نیز ناکافوجی یکی از مشهورترین عکاسان ژاپنی به عنوان رئیس هیئت داوران جشنواره انتخاب شده است.
اکافوجی تاکنون 13 بار به عنوان داور در جشنوارههای عکاسی مطرح بینالمللی حضور داشته اما این اولین حضور وی در یک جشنواره عکاسی ایرانی میباشد. دیگر اعضای هیئت داوران این جشنواره را عکاسانی از جمله آیاکو تاکایشی از کشور فرانسه، فرانک باکویت از کشور آلمان، علیرضا شادیزاده از ایران، لیلی گلستان از ایران، مجید طالبی از ایران، تاهیر از ترکیه، ماری زامیونا از ایتالیا، علیرضا کانجی از ایران، عادل هرویان از ایران و بهداد نجفی که مدیر عامل گالری راگادید است تشکیل میدهند.
از آنجایی که این جشنواره بینالمللی در ایران برگزار میشود عوامل برگزاری آن نیز از فعالان فرهنگی و هنری کشور ایران میباشند. از جمله عوامل برگزارکننده دوره چهارم جشنواره عکس 5 میتوان به مهدی شادیزاده در سمت دبیر جشنواره و شورای سیاستگذاری، لیلی گلستان در سمت شورای سیاستگذاری، علیرضا شادیزاده در سمت شورای سیاستگذاری، غزال سعادتی در سمت مدیر روابط عمومی و مشاوره رسانه و لیلی خسرو پناه در سمت مشاور هنری اشاره کرد.
فراخوان چهارمین دوره جشنواره عکس 5
چهارمین دوره جشنواره عکس پنج بر موضوع لنداسکیپ و طبیعت بیجان مانور میدهد. به عبارت دیگر عکسهایی که در این جشنواره انتخاب شده و به سنجش نهایی میروند، باید در عین سادگی قابل فهم بوده و به عبارت تخصصی در سبک مینیمالیسم و فرمالیسم باشند. عکاسانی که قصد دارند در این جشنواره شرکت کنند از تاریخ 20 اردیبهشت تا 20 خرداد ماه 1402 فرصت دارند تا آثار خود را به نشانی https://contest.didnegar.com/ ارسال کنند؛ در این آدرس بعد از ثبت نام و دریافت کد میتوانید فایلهای خود را بارگزاری کنید. داوری تصاویر ارسالی از 20 خرداد ماه آغاز شده و مراسم جایزه عکس 5 همزمان با زادروز و بزرگداشت عباس کیارستمی در یکم تیر ماه 1402 برگزار میشود.
شرایط ارسال آثار
علاقهمندان به شرکت در این فراخوان میتوانند تصاویر ثبت شده با دوربینهای حرفهای یا گوشی موبایل خود را جهت شرکت در جشنواره ارسال کنند. لازم به ذکر است که هر شرکتکننده میتواند حداکثر 5 اثر به شکل ویدئو آرت یا عکس ارسال کرده و تصاویر ارسالی باید در فرمت jpg باشند. حداقل و حداکثر حجم تصاویر ارسالی به ترتیب 1 مگابایت و 3 مگابایت بوده و رزولوشن تصاویر در حالت حداقلی باید 150 پیکسل باشد. جهت ارسال ویدیو آرت نیز کیفیت و نحوه ارائه بر عهده خالق اثر بوده و محدودیتی درباره آن وجود ندارد. آنچه اهمیت دارد این است که آثار ارسالی باید فاقد لوگو، حاشیه، امضا و نشانههای تصویری باشد.
آماده شرکت در جشنواره عکس پنج هستید؟
جشنواره عکس 5 یک جشنواره بینالمللی-ایرانی بوده که همزمان با زادروز عباس کیارستمی و برای تجلیل و بزرگداشت این عکاس و فیلمساز ایرانی برگزار میگردد. تمامی عکاسان و فیلمسازان از سراسر جهان میتوانند در این جشنواره شرکت کرده و هنر عکاسی خود را محک بزنند.
شما تا به امروز در جشنوارههای بینالمللی شرکت کردهاید؟ تا چه حد به رقابت در سطح بینالمللی علاقهمند هستید؟ به نظرتان برنده شدن در این جشنواره منحصربفرد برای شما و سایر عکاسان هنری افتخارآفرین است؟ حتما از تجربیات خود با شرکت در فستیوالهای جهانی برای ما بنویسید و اگر سوالی در این زمینه داشتید از ما بپرسید. راستی اگر دوستانتان هم به شرکت در مسابقات عکاسی علاقه دارند، این مقاله را برایشان بفرستید.