مشکل کروماتیک ( Chromatic Aberration ) یا اعوجاج رنگی چیست؟

اعوجاج رنگی

خطای رایج اعوجاج رنگی ( انحراف رنگی ) و یا همان Chromatic Aberration

اعوجاج رنگی در عکس‌ها موضوعی است که، چالش بسیاری از بهترین عکس‌های برخی از عکاسان است. پدیده‌ای که در عکس‌های مختلف، خود را به اشکال گوناگون، نمایان می‌کند. اگر به تجربه‌ی عکاسی طبیعت یا لند اسکیپ خود بازگردید، عکس‌هایی را بخاطر خواهید آورد که بطور مثال در یک زمینه و بک گراند مملو از توده‌ی سبز علفزار، به دلایلی متوجه خط‌هایی عجیب در چمن‌زار شده‌اید. خط‌هایی که معمولا خود را با رنگ‌هایی کاملا متفاوت، همچون صورتی و زرد نمایان می‌کنند. گاهی هم پیش می‌آید که هاله‌ای رنگین ( معمولا به رنگ آبی ) دور سوژه‌ی اصلی شما را فرا گرفته است. آیا تابحال برای شما هم پیش آمده است که، ترکیب رنگی عجیب در بخشی از کامپوزیشن تصویر خود ( معمولا در حاشیه‌ها ) یافته باشید؟ و یا آن را همانطور که پیشتر گفتیم، به صورت خط‌هایی در بک گراند دیده باشید؟

اعوجاج رنگی بوجود آورنده‌ی این مشکل است که در اصطلاح عکاسی به آن ( Chromatic Aberration ) می‌گویند.

اعوجاج رنگی یا Chromatic Aberration چیست ؟

به ساده‌ترین بیان، اعوجاج رنگی زمانی اتفاق می‌افتد که نور، پس از گذر از لنز دوربین به گونه‌ای شکسته و تغییر مسیر می‌دهد که منطبق با فاصله کانونی دوربین شما نباشد. زمانیکه این اتفاق بیفتد، نور با کمی فاصله، قبل یا بعد از فاصله کانونی شما، قرار می‌گیرد و خود را به شکل این خطوط رنگی و یا هاله‌های اطراف سوژه نمایان می‌کند. اگر هنوز هم این موضوع برای شما شفاف نیست؛ به شما معنی فاصله کانونی را یادآوری می‌کنم. نقطه کانونی، نقطه‌ی مطلقی است که تمامی و انواع طول موج‌های نور در آن نقطه، به هم پیوسته و بصورت یکپارچه، از لنز دوربین شما عبور می‌کنند. زمانی که نور بصورت یکپارچه و در تمامی طول موج‌ها، در نقطه‌ی کانونی تجمیع نشود، اعوجاج رنگی بوجود می‌آید.

چگونه از اعوجاج رنگی و پدیده ( Chromatic Aberration ) جلوگیری کنیم؟

برای جلوگیری از مشکل اعوجاج رنگی ، چندین تکنیک و ترفند وجود دارد که با به خدمت گرفتن آنها می‌توانید تا حد زیادی و حتی بصورت کامل از پدید آمدن این مشکل، جلوگیری کنید.

1- برای جلوگیری از اعوجاج رنگی ، از عکاسی‌های دارای کنتراست بالا، بپرهیزید.

اعوجاج رنگی و بهم ریختگی رنگ‌ها در حاشیه فریم، در عکس‌های دارای کنتراست فوق‌العاده زیاد، بیشترین احتمال بوجود آمدن را دارند.

آیا در بک گراند تصویرتان، تابش شدید نور خورشید را دارید؟ این موضوع قطعا ریسک بوجود آمدن پدیده‌ی اعوجاج رنگی را افزایش می‌دهد.

آیا بک گراند عکس شما، کاملا زمینه‌ای سفید دارد؟ این موضوع هم یکی دیگر از شرایطی است، که ریسک اعوجاج رنگی را افزایش می‌دهد. ساده‌ترین راه جلوگیری از اعوجاج رنگی ، آگاهی شما به موقعیت‌هایی است که احتمال می‌دهید با آن مواجه شوید. اینگونه می‌دانید در کدام فریم‌هایتان می‌توانید از این موضوع جلوگیری کنید.

خطای رنگی

2- دوباره قاب‌بندی کنید.

اگر اعوجاج رنگی و بروز پدیده Chromatic Aberration ، قاب‌بندی شما را نابود می‌کند و ضمنا با توجه به ایده‌ی عکاسی‌تان، امکان تغییر قاب‌بندی را دارید؛ راحت‌ترین انتخاب، تجدید نظر در قاب‌بندی است. اما اگر این امکان را ندارید، در عکاسی‌های فضای بسته می‌توانید با تغییر بک گراند سوژه، کنتراست کمتری بوجود آورده و در نتیجه میزان اعوجاج رنگی را به حداقل و یا صفر، تغییر دهید. هر چه میزان هم‌رنگی سوژه و بک گراند، بیشتر باشد و میزان مشابهت آنها بالاتر، احتمال مواجه شدن شما با اعوجاج رنگی کمتر است. به عکاسان طبیعت و لند اسکیپ نیز توصیه می‌کنیم، بهترین و ساده‌ترین راهکار برای مقابله با این پدیده، تغییر زمان عکاسی به وقتی است که خورشید، دارای تابش مستقیم و شدید نباشد.

به علاقه‌مندان عکاسی لند اسکیپ و عکاسی طبیعت ، توصیه می‌کنیم، حتما سری مقالات 15 ترفند عکاسی طبیعت و عکاسی لند اسکیپ ما را مطالعه نمایند.
برخی از ترفند های عکاسی طبیعت و لند اسکیپ

3- به هیچ وجه امکان تغییر فریم خود را ندارید؟ برای جلوگیری از اعوجاج رنگی ، چاره‌ای بجز عکاسی RAW نیست.

شاید خورشید در عکس شما باید دقیقا در بک گراند قرار داشته باشد. یا سوژه‌ی شما در عکاسی مادلینگ، باید دقیقا در مرکز یک پس زمینه سفید، لباسی قرمز پوشیده باشد. و حالا تصور کنید، هیچ امکانی برای تغییر بک گراند و یا تجدید نظر در رابطه با قاب‌بندی ندارید.

در این صورت ما اکیدا به شما توصیه می‌کنیم از مود عکاسی RAW استفاده کنید. ضمنا به احتمال زیاد، عکس‌های شما به کمی ویرایش و روتوش در نرم‌افزار فتوشاپ، نیاز خواهند داشت.

روش‌های رفع مشکل اعوجاج رنگی Chromatic Aberration در فتوشاپ یا لایت روم ( Light Room )

همانطور که گفتیم در حالت سومی که شما امکان تغییر بک گراند یا قاب‌بندی را ندارید، اعوجاج رنگی به احتمال زیاد بوجود خواهد آمد. در این حالت ابزارهای محدودی در فتوشاپ و لایت روم وجود دارد که بوسیله‌ی آنها را می‌توانید پدیده‌ی Chromatic Aberration را از بین ببرید.

اعوجاج رنگی

در نرم افزار لایت روم به ماژول (Develop) رفته و پنل (Lens Corrections) را انتخاب کنید. در پنل (Lens Corrections) گزینه Profile را انتخاب کنید. در این بخش گزینه (Enable Profile Corrections) را انتخاب کنید.

این سریع‌ترین روش اصلاح است.

در این بخش، گزینه‌ها و ابزارهای از پیش آماده‌ی فراوانی برای ویرایش و روتوش معمولی مشکلات لنزها وجود دارد. پس در این بخش سراغ گزینه‌ی ( Remove Chromatic Aberration ) بروید. این گزینه، زیر (Profile) قرار دارد. بوسیله این گزینه براحتی و مستقیما با یک تنظیمات از پیش آماده، مشکل اعوجاج رنگی تا حد زیادی برطرف خواهد شد.

جهت آشنایی بیشتر با نرم‌افزار فتوشاپ و یا لایت روم ، می‌توانید در دوره‌های آموزشی ما در آکادمی عکاسی دیدنگار ثبت نام کنید.


با مجله دیدنگار همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالاتتان را دریافت کنید

مقاله مشکل کروماتیک ( Chromatic Aberration ) یا اعوجاج رنگی برای شما مفید بود؟

اگر در زمینه عکاسی فعالیت می‌کنید، تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید

⭐️ مشاهده فروشگاه اینترنتی دوربین و لوازم عکاسی دیدنگار ⭐️

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.