همه چیز درباره‌ی تکنیک پنینگ در عکاسی

عکاسی پنینگ

همه چیز در مورد تکنیک پنینگ

اگر حتی یک‌بار عکاسی کرده باشید، حتماً با مبحث سرعت شاتر آشنایی دارید و می­‌دانید که با اندکی کم یا زیاد کردن آن، چه تاثیری می­‌توان روی تصویری با سوژه متحرک ایجاد کرد!

در این مقاله می­‌خواهیم نگاهی به مبحث عکاسی از اجسام متحرک، یعنی ” تکنیک پنینگ ” داشته باشیم، پس اگر از طرفداران خلاقیت در عکاسی ‌هستید، این مقاله را از دست ندهید.

 نگاهی اجمالی به تکنیک پنینگ در عکاسی

پنینگ درواقع روشیست که می­‌تواند نتایج خارق‌العاده‌ای را برای تصاویر شما رقم بزند اما توجه داشته باشید که مانند بسیاری از تکنیک‌های عکاسی، برای ماهرشدن در این کار، باید ساعت‌ها تمرین کنید.

 

عکاسی پنینگ

 

ایده­‌ی اصلی پشت پنینگ ، این است که شما دوربین را همراه با سوژه متحرک، به‌حرکت درمی‌­آورید و به‌همین خاطر یک تصویر با سوژه‌­ی شارپ و پس‌زمینه­‌ی تقریبا مات و محو ثبت می­‌شود. این کار به تصویرتان حس حرکت و سرعت می­‌بخشد.

چه زمانی از تکنیک پنینگ استفاده کنیم؟

تکنیک پنینگ در عکاسی از اجسامی که با سرعت بالا حرکت می­‌کنند کاربرد دارد، همانند:

عکاسی از مسابقات دوندگی، ماشین و موتور سواری، دوچرخه و …

 

1_  پنینگ چیست؟

بهتر است اینگونه بگوییم که پنینگ چیزی جز حرکت و جریان نیست و به‌همین خاطر عکاس را به چالش عکاسی از یک جسم متحرک دعوت می‌کند.

در اکثر مواقع قرار است از یک صحنه­‌ی افقی عکاسی کنید که جسم، دونده، ماشین یا موتور سواری در آن حرکت می­‌کند ولی می­‌توان به‌صورت عمودی هم با تکنیک پنینگ عکاسی کرد؛ برای مثال یک ورزشکار را هنگام شیرجه زدن در آب نظر بگیرید.

مفهوم ساده کار با تکنیگ پنیگ

سرعت شاتر را تنظیم کنید تا صحنه متوقف شود، دوربینتان را با سوژه به‌حرکت دربیاورد و دکمه شاتر را فشار دهید.

 

تکنیک پنینگ

 

2-  نکاتی در مورد ثبت یک پنینگ موفق

 

2-1- پنینگ نیازمند دستان بدون لرزش و سرعت شاتر نسبتا پایین است

بسته به‌سرعت سوژه شما، سرعت شاتر می­‌تواند 1/200 ام ثانیه و یا کمتر باشد. برای مثال اگر جسم شما سرعت بالایی دارد، 1/200 ثانیه و اگر از یک دونده می­‌خواهید عکاسی کنید، 1/40 ثانیه انتخاب مناسبی می‌تواند باشد.

2-2- سرعت شاتر بیشتر به‌معنای ثبت تصویری با سوژه شارپ‌تر است

وقتی شما تازه شروع به‌یادگیری تکنیک پنینگ کرده­‌اید، بهتر است که در ابتدا از سرعت‌ شاتر بالا استفاده کنید

2-3- سوژه را در فاصله یکسان از دوربین‌تان نگه دارید

2-4- هرچه سرعت سوژه بالاتر باشد، عکاسی از آن سخت‌تر است

 

3_  انتخاب سرعت شاتر

اولین سوالی که شاید به ذهنتان برسد این است که برای عکاسی با تکنیگ پنینگ چه سرعت شاتری را باید انتخاب کنید؟

پاسخ: بستگی دارد سوژه‌تان باچه سرعتی حرکت کند و بخواهید چه مقدار از حرکتش را نشان دهید. باید توجه داشته باشید که سوژه شما نباید از فریم دوربین‌تان خارج شود تا نتوانید سوژه را فریز کنید.

اگر بخواهید حرکت سوژه را متوقف کنید، باید از سرعت شاتر را بالا ببرید و اگر سرعت شاتر را کم کنید، می­‌توانید حرکت سوژه را ثبت کنید. ولی دقیقاً چقدر کم؟

پیشنهاد ما این است که از 1/30 یا 1/20 ثانیه شروع و سرعت‌های بالاترو پایین‌تر را نیز امتحان کنید. آزمایش و تجربه، تاثیر زیادی بر انتخاب شما می­‌گذارد و این یک حقیقت است که هیچ جایگزینی برای اطلاعاتی که از طریق تجربه و عکاسی طولانی مدت به‌دست می‌آورید، وجود ندارد!

جدای از سرعت شاتر، این نکته را به‌خاطر بسپارید:

قبل از اینکه دکمه­‌ی شاتر را فشار دهید، با سوژه­‌ی خود شروع به حرکت کنید و تا زمانی که دکمه شاتر را فشار نداده‌اید حرکت خود را قطع نکنید.

 

تکنیک پنینگ

1  _  1/2000 ثانیه

 

تکنیک پنینگ

2  _   1/20 ثانیه

 

4_  حتما جسمی را شارپ نگه دارید

شما باید تلاش کنید تا عنصری در تصویرتان را شارپ نگه دارید. پنینگی که همه چیزش تار باشد، برای بیننده آزاردهنده است. اگر می­‌خواهید تمام صحنه را در یک لحظه منجمد کنید، با انتخاب سرعت شاتر 1/1000 ثانیه حرکت دونده را متوقف کنید. اگر با حرکت همزمان با سوژه و فوکوس روی چهره آن با سرعت شاتر 1/25 ثانیه دکمه شاتر را فشار دهید، تنها چهره دونده را به صورت شارپ ثبت می‌­کنید و بقیه قسمت‌های تصویر، از جمله پس‌زمینه و اعضای بدن او، محو و تیره خواهند شد و این نوعی حس حرکت به‌تصویر شما می­‌بخشد.

5_  استفاده از فلاش

برای اطمینان از شارپ شدن تصویر، از فلاش استفاده کنید و حالت سینک آن را روی rear sync curtain قرار دهید تا فلاش در انتهای نوردهی عمل کند. هنگام استفاده از این تکنیک، سرعت شاتر را کم کنید تا نور فلاش با محو شدگی ناشی از حرکت ترکیب شود و یک جریان نوری زیبا خلق کند!

 

تکنیک پنینگ

 

6_  نقطه فوکوس را انتخاب کنید

اصولاً تفاوتی ندارد که از حالت اتوفوکوس یا تنظیمات دیگری استفاده کنید، مهم این است که شما راحت باشید. با توجه به تجربه شخصی‌ام بهترین روش، در صورتی که سوژه­‌ی شما یک حرکت مستقیم در یک ناحیه مشخص را طی می‌کند، استفاده از تکنیک ناحیه فوکوس است.

این یک روش پایه عکاسی می‌باشد که در آن عکاس، قبل از ورود سوژه فوکوس می­‌کند و فوکوس را در آن ناحیه اصطلاحاً قفل می­‌کند، سپس با ورود سوژه به آن ناحیه دکمه شاتر را فشار می­‌دهد و عکس را ثبت می­‌کند.

برای استفاده از این روش، بنده از دکمه AF-ON روی دوربین نیکون استفاده می­‌کنم. با فشار دادن این دکمه نقطه فوکوس مشخص و بابرداشتن انگشت از روی آن، فوکوس روی آن نقطه قفل می­‌شود. این تکنیک به‌شما این امکان را می­‌دهد که سوژه را در هر نقطه از قاب که می­‌خواهید قرار دهید.

 

تکنیک پنینگ

 

با قفل کردن فوکوس روی سوژه، تنها دغدغه‌ای که دارید این است که به نرمی با سوژه حرکت کنید. البته برای سوژه‌هایی که به صورت غیرقابل پیش‌بینی حرکت می­‌کنند، بهتر است از حالت فوکوس AF-C یا همان continuous servo Autofocus استفاده کنید. این کار باعث می­‌شود که دوربین همواره سوژه را دنبال کند و فوکوس را روی سوژه قرار دهد.

7-  دوربین در دست یا روی سه پایه ؟

اگر سوژه­‌ی شما در یک مسیر قابل پیش‌بینی باشد، به احتمال زیاد استفاده از یک سه پایه انتخاب هوشمندانه‌ای می‌تواند باشد.

به‌علت اینکه رخدادهای ورزشی و هیجانی اصولاً غیرقابل پیش‌بینی‌اند، نگه‌داشتن دوربین در دست، شاید بهترین گزینه برای افراد مبتدی باشد. برای این کار باید دست‌ها و بازو‌هایتان محکم و ثابت باشند، زانوها اندکی خم شده و برای دنبال‌کردن سوژه از چرخش بدن خود استفاده کنید ( یعنی به‌جای اینکه دست‌های خود را حرکت دهید، باید کمر خود را بچرخانید ).

8-  فاصله

هرچه سوژه از شما دورتر باشد، دنبال‌کردن آن راحت‌تر است و بهتر می‌­توان در حین پنینگ با سوژه بود. ولی اگر سوژه نزدیک باشد، پس زمینه بیشتر به چشم می‌آید و حس سرعت بیشتری به تصویر می­‌بخشد.

انتخاب فاصله مناسب برای عکاسی، قطعا روی انتخاب لنز توسط شما تاثیر خواهد گذاشت. اگر می­‌خواهید یک عکس پنینگ از دونده‌ای که در یک مسیر درحال حرکت است بگیرید، بهتراست اندکی از او دور شده و با یک لنز mm 70 -200 از او تصویربرداری کنید تا بتوانید حرکت او را با دوربین دنبال کنید.

 

تکنیک پنینگ

 

9_  تمرین

همیشه بهترین راه موفقیت، تمرین تکنیک‌هاست!

سرعت شاتر، عکاسی با سه پایه، لرزش خودکار دوربین و …. را امتحان کنید و در ابتدا از سوژه‌های ساده شروع کنید؛ مثلاً ماشینی که در بزرگراه حرکت می­‌کند یا فردی که درحال دویدن است و …

تکنیک پنینگ برای بسیاری از عکاسان حرفه‌ای یک سرگرمی برای به رخ کشیدن توانایی‌هایشان در شبکه‌های مجازیست، شما هم می‌توانید با کمی تمرین و بازی با سرعت شاتر به یک متخصص تبدیل شوید!

آموزش پنینگ در عکاسی

تا اینجای متن حتماً با زیر و بم این تکنیک آشنا شدید و به یک تعریف مشخص رسیده‌اید. همانطور که اشاره کردیم، تمرین هر یک از تکنیک‌های عکاسی مهارت شما را در مورد آن موضوع بالا می‌برد. البته ناگفته نماند در مرحله اول فرا گرفتن اصول اولیه به درست‌ترین شیوه و به طور صحیح لازمه درک عمیق موضوع در ذهن شما است و چه بهتر که این آموزش را در بهترین آموزشگاه عکاسی تهران بگذرانید. علاوه بر بهره بردن از آموزش‌های تخصصی در آموزشگاه دیدنگار، می‌توانید به آتلیه مجهز دسترسی داشته باشید و به سرعت وارد بازار کار شده و به درآمد برسید.

تکنیک پنینگ یکی از جذاب‌ترین تکنیک‌های مرسوم بین عکاسان ورزشی و حیات وحش است. حتماً نمونه‌های تصاویری با این تکنیک را در آرشیو محبوب‌ترین هنرمندان جهان دیده‌اید. فراموش نکنید که هرگز از تمرین دست نکشید، چراکه رسیدن به یک تصویر ایده‌آل با این تکنیک نیازمند بارها عکاسی و تنظیمات مختلف در شرایط گوناگون است. بنابراین دلسرد نشوید و با علاقه در این مسیر پیش بروید.

 

اگر در زمینه عکاسی با تکنیک پنینگ فعالیت کرده‌اید، نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.

⭐️ مشاهده فروشگاه اینترنتی دوربین و لوازم عکاسی دیدنگار ⭐️

دیدگاهی در مورد “همه چیز درباره‌ی تکنیک پنینگ در عکاسی

  1. فرزانه (زهرا) پاشایی گفت:

    با سلام
    آیا نیاز به نیروی محتوانویس برای سایتتون دارین؟ اگه بله لطفا در وانس آپ به من پیام بدین
    ۰۹۳۷۴۷۰۶۵۰۱

  2. ناشناس گفت:

    بسیار جامع و مفید بود. ??

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.