عکاسی HDR چیست؟ مقدمه ای بر عکاسی اچ دی آر برای عکاسان تازه کار
تکنیک هادر این مقاله ابتدا به شما میگوییم عکاسی HDR چیست و در ادامه به چند سرفصل پایه در رابطه با عکاسی اچ دی آر میپردازیم.
دوربینهای عکاسی ابزاری فوقالعاده اما با برخی محدودیتها هستند. برخلاف چشم انسان، دوربینها توانایی برقراری تعادل و سازگاری بین سایهها و نقاط روشن یک صحنه را ندارند. در یک صحنه با کنتراست نوری بالا، سایهها در بخشهای تاریکتر تصویر، رگههایی ناخوشایند بوجود میآورند؛ و بخشهای نورانی با حبابهایی سفید رنگ، تصویر نهایی شما را تخریب میکنند. علت محبوبیت عکاسی HDR و غیر قابل جایگزین بودن این تکنیک کاربردی از همین روی است. عکاسی اچ دی آر با استفاده از تکنولوژی، این کمبود دوربینهای عکاسی را با روشهایی جبران کرده است.
حالا سوال اصلی این است که عکاسی اچ دی آر ، چگونه این فرآیند را انجام میدهد و اساسا عکاسی HDR چیست؟
در این مقاله با سادهترین بیان ممکن، شما را با نحوه گرفتن عکس HDR آشنا خواهیم کرد.
عکاسی HDR مخفف عبارت (High Dynamic Range) است.
با استفاده از تکنیک عکاسی HDR ، نقاط گمشده در سایهها و بخشهای پُرنور تصویر نمایان میگردد. این امکان از طریق ادغام چند عکس که در یک لحظهی کوتاه اما با نوردهیهای مختلف انجام شده است، میسر میگردد. در انتها تمامی این عکسها بصورت یک تصویر واحد به شما ارائه میشود. جهت آشنایی با نحوه گرفتن عکس HDR قبل از هر چیز، باید با ماهیت عملکرد دوربین در این روش آشنا شوید.
مشکل اینجا است که اگر بدرستی تکنیکهای عکاسی HDR را به کار نبندید، تصویر نهایی شما دارای ظاهری کاملا مصنوعی و شاید بمراتب بدتر از عکسی باشد که در آن از تکنیک عکاسی اچ دی آر استفاده نکردهاید. در نقطه مقابل اگر با آگاهی از تکنیکها و فرآیندهای عکاسی اچ دی آر اقدام به ثبت تصویر نمایید، این ابزار کاربردی فوقالعاده، در نمایش حداکثر جزئیات در یک صحنه با کنتراست بالا، قابلیتهای بدون رقیبی دارد.
کمی بیشتر با عکاسی HDR آشنا شوید.
داینامیک رِنج (Dynamic Range) اصطلاحی در عکاسی است که بیانگر اختلاف بین بخشهای تاریک و روشن یک عکس، میباشد. در صحنههایی با اختلاف زیاد بین شاخص نور و تاریکی ، سایهها تیره تر و سیاه ثبت میشوند و روشنیها یا همان هایلایتها به سفیدی مطلق میرسند. اینجا است که یک عکاس باید تصمیم بگیرد که چگونه و با چه میزان نوری، عکاسی کند ( در عکاسی HDR این تصمیم گیری بصورت اتوماتیک توسط دوربین انجام میشود ). یک عکاس میتواند نقطهی میانگین و تعادل را انتخاب کرده تا به یک میزان برابر، سایههای تاریک و بخشهای نورانی عکس را به تصویر بکشد. انتخاب دوم اما، توجه بیشتر و نوردهی به بخشهای روشنتر است که نتیجهی آن طبیعتا عکسی با بخشهای تاریک بیشتر است؛ و آخرین انتخاب نیز، نوردهی به بخشهایی از صحنه است که در حال حاضر در سایه هستند؛ نتیجهی این عملکرد نیز تصویری است، که غالب آن را بخشهای روشن تشکیل دادهاند.
همانطور که پیشتر گفتیم، دوربین شما بر خلاف چشمتان، قدرت ایجاد تعادل و هماهنگی بین بخشهای تاریک و روشن منظره را ندارد. این جمله متاسفانه به این معنا است که، برخی از مناظر چشمنوار که نفس بیننده را به شماره میاندازد، قطعا قرار نیست به عکسی بسیار زیبا نیز تبدیل شود؛ و آشنایی با نحوه گرفتن عکس HDR در این مناظر اهمیت خود را بیش از همیشه نشان میدهد.
عکاسی HDR دقیقا برای رفع این معضل بوجود آمد. زمانیکه عکاسان، یک عکس با قابلیت HDR را ثبت میکنند، در واقع آنها تنها یک عکس نمیگیرند! آنها از یکی از دو نوع عکاسی اچ دی آر بهره میبرند. روش اول که در اصطلاح عکاسی به آن براکتینگ (Bracketing) میگوییم و روش دوم، ثبت چندین عکس از یک منظره با نوردهیهای متفاوت است. بسیاری از دوربینهای DSLR پیشرفتهی امروز، دارای تنظیم عکاسی براکتینگ یا اچ دی آر ، بصورت جداگانه هستند. عکاسان میتوانند به کمک تنظیمات این بخش، با توجه به شرایط عکاسیشان، تصاویری با ویژگیهای مختلف به ثبت برسانند. در این روش، دوربین تعداد زیادی شات تصویر اما با نوردهی های مختلف، به ثبت میرساند. برخی عکاسان نیز همین فرآیند را بصورت دستی انجام میدهند و سپس نور عکسهای مختلف را در هم ادغام میکنند. در اکثر مواقع حداقل سه عکس و گاها تعداد بیشتری عکس در یکبار عکاسی HDR به ثبت میرسد. سپس این عکسها در هم ادغام شده تا تصویر نهایی عکاسی اچ دی آر ، دارای داینامیک رنج بمراتب بیشتری از یک عکس با همان دوربین باشد.
راهنمای عکاسی HDR : برای عکاسی اچ دی آر به چه چیزهایی نیاز داریم؟
برای بهره بردن از ویژگیهای فوقالعاده عکاسی HDR ، حتما نیاز نیست جدیدترین و بهترین دوربینها را داشته باشید؛ اما داشتن ابزارهای زیر میتواند به ارتقاء کیفیت عکسهای شما با استفاده از این تکنیک کمک کند :
- دوربینی با مود منوآل یا همان مود دستی (Manual) که ترجیحا DSLR یا بدون آینه (Mirror-less) باشد. دوربینهای دارای امکان نوردهی اتوماتیک برای عکاسی براکتینگ (Auto Exposure Bracketing) که به اختصار AEB نامیده میشود، میتوانند با همین تکنیک، چندین عکس را در نهایت به یک عکس تبدیل کنند.
- سه پایه. اگر دوربین شما در حین ثبت این شاتهای متمادی در عکاسی اچ دی آر ، کوچکترین لرزشی داشته باشد؛ امکان مطابقت دادن عکسهای گرفته شده در یک چهارچوب مشخص و ثابت، وجود ندارد. یک سه پایه مقاوم خیال شما را از این پایداری مورد نیاز، راحت میکند.
- در هنگامی که بصورت غیر اتوماتیک، اقدام به عکاسی HDR میکنید، نرمافزار فتوشاپ میتواند با امکانات خود، فرآیند هماهنگ کردن عکسها را آسانتر کند. البته نرمافزارهای دیگری نیز بصورت تخصصی و با فرآیندی گاها آسانتر، این عملیات را برای شما انجام میدهند که معروفترین آنها برای عکاسی HDR نرمافزار (Photomatix) است. ضمنا نرمافزار (Luminance HDR) در کنار امکانات فوقالعاده، دارای نسخهی آزمایشی نیز میباشد.
در فروشگاه اینترنتی دیدنگار میتوانید بهترین تجهیزات عکاسی را با قیمتی مناسب و با آسودگی خاطر از اصالت کالا، بهمراه خدمات پس از فروش جامع، خریداری نمایید.
راهنمای عکاسی HDR : گامهای عکاسی HDR
گام اول : فریمتان را انتخاب کنید و سه پایه را پایدار نگاه دارید.
مانند هر عکس دیگری، ابتدا منظرهی منحصر بفرد مورد نظرتان را انتخاب کنید. برای صحنههایی که دارای کنتراست بالایی هستند؛ قطعا عکاسی HDR بهترین گزینه است. بخاطر داشته باشید عکاسی اچ دی آر برای سوژههای در حال حرکت و بطور خلاصه برای عکاسی از هر منظرهای که در کوچکترین جزئیاتش نیز، دارای تحرک باشد، کاربردی نخواهد بود. پس از یافتن فریم عکستان، دوربین را بر روی سه پایه پایدار کنید و از ثابت بودن آن در طی فرآیند عکاسی HDR اطمینان حاصل کنید.
گام دوم : در مورد تعداد شاتهای برداشته شده از یک منظره، تصمیم صحیحی بگیرید.
از نظر فنی برای عکاسی اچ دی آر شما میتوانید از دو تا ده ها عکس به ثبت برسانید. تصمیم گیری در رابطه با تعداد این عکسها ارتباطی مستقیم با شرایط صحنهی عکاسی شما دارد. صحنههایی با کنتراست بالاتر، نیازمند تعداد شاتهای تصویر بیشتری نیز میباشند. اما بخاطر داشته باشید، هر چه تعداد عکسهای ترکیب شده در عکاسی HDR بیشتر باشد، احتمال مصنوعی شدن یا به اصطلاح فنی اُور پراسید (Over Processed) شدن عکس نهایی نیز بیشتر میگردد. بصورت ایدهآل در عکاسی اچ دی آر ، شما باید حداقل سه شات تصویر داشته باشید. شات اول با نوردهی به بخشهای روشنتر، شات دوم نوردهی به بخشهای تاریکتر و شات آخر نوردهی متناسب و برابر به هر دوی این بخشها میباشد. البته اگر دوربین شما دارای امکان آتو براکتینگ یا همان AEB باشد، تنها کافی است این ویژگی را بر روی دوربین خود فعال کرده و تعداد عکسها را نیز تعیین نمایید.
گام سوم : شرایط نوردهی خود را تعیین کنید.
میزان باز و بسته بودن و ثبوت تنظیمات دیافراگم شما در عکاسی HDR که بصورت پیوسته صورت میگیرد، اهمیت ویژهای دارد. در صورتیکه نتوانید شرایط دیافراگم خود را در عکسهای مختلف ثابت نگاه دارید، شما تصاویری با میزان شفافیت (Sharpness) متفاوت ثبت خواهید کرد. در صورتی هم که از روش غیر اتوماتیک برای ثبت عکاسی HDR استفاده میکنید ( در صورتی که دوربین شما دارای امکان AEB نباشد ) دیافراگم شما میبایست ثابت بوده و در هر عکس، تنها سرعت شاتر را تغییر دهید. تنظیمات دیافراگمی را در عکاسی اچ دی آر انتخاب کنید که، مناسبترین حالت ممکن برای ثبت منظرهی پیش روی شما باشد. قطعا به یاد دارید که به میزانی که دریچه دیافراگم شما بستهتر باشد، تصاویری شارپتر ثبت خواهید کرد. غالب عکاسیهای اچ دی آر لند اسکیپ با تنظیمات دیافراگم f/11 و یا بیشتر به ثبت میرسند.
به هر گونه از عکاسی لند اسکیپ و عکاسی طبیعت که علاقهمند باشید، مجلهی عکاسی وبسایت دیدنگار، مقالهای منحصر بفرد و ارزشمند برای شما دارد. از تمامی علاقهمندان به دنیای عکاسی دعوت میکنیم این سری مقالات را مطالعه بفرمایند.
یکی از پیامدهای عکاسی HDR ، خطر بروز نویز در ایزوهای (ISO) بالا است. بنابراین در این عکاسی، تا حد امکان میزان ISO خود را پائین نگاه دارید. اگر میخواهید از حالت نورسنجی evaluative استفاده کنید، همچنین به تنظیمات وایت بالانس (White Balance) نیز توجه داشته باشید تا به حالت مورد نظر خود برسید. به علاوه بهتر است عکس های اچ دی آر خود را در فرمت RAW ذخیره نمائید.
پیشتر در مقالهای بصورت کامل به استانداردهای وایت بالانس در عکاسی، پرداختهایم. جهت اطلاعات تکمیلی در رابطه با این فاکتور اثرگذار در عکاسی، به شما توصیه میکنیم این مقاله را از دست ندهید.
گام چهارم : تنظیمات فوکوس در عکاسی اچ دی آر اهمیت دارد.
در عکاسی اچ دی آر ثبوت وضعیت فوکوس اهمیت ویژه ای دارد. در غیر این صورت شما به جای ثبت یک عکس اچ دی آر ، تصویری با ویژگی های فوکوس استکینگ (Focus Stacking) بدست خواهید آورد. انجام فوکوس دستی، ابزاری جدا نشدنی از دنیای عکاسی است، در عین حالی که کاربردهای فراوانی نیز در عکاسی لند اسکیپ دارد. اگر شما به شرایط فوکوس دستی آشنایی ندارید و قصد استفاده از امکان آتو فوکوس را دارید؛ در هنگام عکاسی HDR تنها این نکته را بخاطر داشته باشید، که شما باید در تمامی عکسها، تنها از یک فوکوس ثابت استفاده کنید. برای این کار بطور مثال میتوانید با فوکوس اتوماتیک، نقطهی فوکوس را انتخاب کرده و برای عکاسی اچ دی آر ، بلافاصله با استفاده از دکمه روی لنز، وضعیت فوکوس را به حالت دستی برگردانید و تا پایان عکاسی به هیچ وجه تغییری در حلقهی تنظیم فوکوس ایجاد نکنید. در دوربینهای DSLR شما میتوانید وضعیت فوکوس را قفل کنید. این امکان در عکاسی HDR بسیار کاربردی است.
گام پنجم : حالا زمان گرفتن شاتهای عکاسی HDR است.
پس از رعایت چهار گام گذشته، حالا نوبت گرفتن شاتهای عکاسی HDR فرا میرسد. در صورتیکه از ریموت بهره نمیبرید، سلف تایمر (self-timer) گزینهی مناسبی است. علت استفاده از این امکانها، به حداقل رساندن لرزش دوربین در هنگام برخورد دست است. در صورتی که AEB را فعال کرده باشید، دوربین شما بلافاصله چندین عکس به ثبت میرساند. اگر هم فاقد این امکان هستید باید به صورت دستی از یک صحنه چند عکس با سرعت شاتر مختلف تهیه کنید. همانطور که قبلا گفتیم، تعداد عکسها وابسته به شرایط و ویژگیهای منظرهی شما است. بصورت فنی در عکاسی اچ دی آر ، شما باید دو عکس برای نوردهی به بخشهای تاریک و روشن و تعدادی هم در میانهی این دو رنج داشته باشید.
گام آخر : ادغام تصاویر در عکاسی HDR
حالا که تصاویر براکتینگ خود را برای عکاسی HDR به ثبت رساندید، زمان آن فرا رسیده است که قدم به آخرین گام، یعنی ایجاد توازن و هماهنگی بین عکسها بگذارید. مراحل دقیق این فرآیند، وابستگی مستقیمی با نرمافزار انتخابی شما دارد. دو نرمافزار فتو ماتیکس و لومیانس که پیشتر به شما معرفی کردیم، دقیقا برای عکاسی HDR تولید شدهاند. نرمافزار فتوشاپ نیز بخشی اختصاصی برای عکاسی اچ دی آر دارد. برای دستیابی به این بخش در نرم افزار فتوشاپ ، به آدرس زیر مراجعه کنید :
File > Automate > Merge to HDR
در این بخش باید عکسهای مربوط به عکاسی HDR تان را انتخاب کرده تا نرمافزار، فرآیند تبدیل آنها را به یک عکس، آغاز کند.
جمع بندی راهنمای نحوه گرفتن عکس HDR :
همانطور که دیدید، برعکس تصور رایج، نحوه گرفتن عکس HDR آنقدرها هم پیچیده و سخت نیست. زمانیکه شما فرآیند این عکاسی را درک کنید و بدانید عکاسی اچ دی آر به سادهترین بیان یعنی، ترکیب چند عکس با نوردهی مختلف، دیگر میتوانید با توجه به شرایط صحنه و خلاقیت خودتان، از این تکنیک بهره ببرید. البته همچون سایر تکنیکهای عکاسی، پس از آشنایی با مقدمات، با تمرین و تکرار و توجه به سایر جزئیات فنی، میتوانید عکسهایی بمراتب بهتر نیز به ثبت برسانید. برخی از این موارد همچون تکنیکهای ادیت حرفهایتر و ثبت عکسهایی بیشتر، در نهایت میتواند به گسترش دامنهی عکاسی HDR شما کمک کند.
پس در اولین فرصت دوربین و سه پایه خود را بردارید و دنیای عکاسی اچ دی آر را از دریچه لنز خودتان تجربه کنید.
با مجله دیدنگار همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالاتتان را دریافت کنید
مقاله عکاسی HDR چیست؟ مقدمه ای بر عکاسی اچ دی آر برای عکاسان تازه کار برای شما مفید بود؟
اگر در زمینه عکاسی فعالیت میکنید، تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید
⭐️ مشاهده فروشگاه اینترنتی دوربین و لوازم عکاسی دیدنگار ⭐️
خیلی مطلب مفید و جذابی بود،ممنون
ممنون از سما دیدنگار بر اساس اصل و مرام حرفه ای تلاش دارد تا اطلاعات مفیدی را در اختیار علاقمندان و عکاسان عزیز قرار دهد امیدوارم بتوانیم فایده مند باشیم
متشکرم.مفید و کاربردی بود.