کنترل و نوردهی متعادل در عکاسی

مقدمه : در سیزدهمین مقاله از پرونده‌ی جامع کارگاه آموزش نورپردازی نیکون، این بار به سراغ مبحث کاربردی روش‌های نوردهی فراگیر در عکاسی پرتره خواهیم رفت. آشنایی با ساختارهای تجهیزات نورپردازی و همین‌طور روش‌های نوردهی متعادل در عکاسی می‌تواند به عکس‌های شما چهارچوبی استاندارد و مخاطب پسند بدهد. به‌طور کلی چشم مخاطب در مشاهده‌ی هر تصویر، به دنبال یافتن هارمونی و تعادل در آن است. نقش نوردهی و آشنایی شما با این تنظیمات می‌تواند به ارتقاء کیفیت عکس‌های نهایی شما منجر شود.

دیوید تجادا ( David Tejada ) استاد برجسته‌ی عکاسی و از همکاران معتبر نیکون، در معرفی و بررسی تجهیزات عکاسی و نورپردازی است. او این کارگاه آموزش نورپردازی را در مجموعه‌ی آموزشی نیکون برگزار کرده و اکنون در یک پشت صحنه‌ی جامع، ما را با شرایط چیدمان تجهیزات نورپردازی خود در ثبت هر کدام از این عکس‌ها، آشنا می‌کند. دیوید در این 12 عکس با ما از انواع افکت‌های عکاسی پرتره، کارکردهای تجهیزات نورپردازی و از همه مهمتر، روش‌های عملی و تجربی نورسنجی سخن به میان می‌آورد.

جهت مشاهده‌ی تمامی عکس‌های معرفی شده در این پرونده می‌توانید از لینک زیر استفاده کنید. هر کدام از این 12 عکس، حاوی نکات و آموزش‌های بسیار ساده و کاربردی است که حاصل 30 سال تجربه‌ی عکاسی دیوید تجادا است.

کارگاه آموزش نورپردازی دیوید تجادا

مطالعه مقاله
کارگاه آموزش نورپردازی نیکون

در کنار معرفی پشت‌صحنه‌ی 12 عکس این پرونده، دیوید تجادا در یادداشتی کوتاه، عکاسان مبتدی و نیمه‌حرفه‌ای را با روش‌های نورسنجی اولیه‌ی خود آشنا کرده است. مطالعه‌ی این مقاله می‌تواند به درک بهتر شما از نمونه‌های این پرونده کمک بسزایی کند.

عکاسی پرتره استودیویی

مطالعه مقاله
نورپردازی حرفه‌ای به کمک تجهیزات نورپردازی نیکون

اهمیت نوردهی متعادل در عکاسی

تقریبا تمامی تجهیزات فرم دهنده نور اعم از چتر آتلیه ، سافت باکس ، رفلکتورها ، شیدر و … مسئولیت نوردهی متعادل در عکاسی را برعهده دارند. همان‌گونه که از نام این تجهیزات پیدا است، فرم دهنده های نور به منظور جهت‌دهی، پخش کردن و یا کاهش و افزایش حجم نور به کار می‌آیند. هر کدام از این محصولات با توجه به نوع ساخت و سبک عکاسی شما، یک هدف واحد دارند و آن تعادل بخشی و فرم دهی مناسب به نور در جهت دستیابی به یک عکس چشم‌نواز است.

عکاسی پرتره حرفه ای

اهمیت نوردهی فراگیر در عکاسی پرتره و یا اساسا نوردهی متعادل در عکاسی به آن سبب جایگاهی ویژه دارد که هیچ عکسی بدون یک نوردهی مناسب نمی‌تواند حامل پیغام و فضای حسی مورد نظر عکاس باشد. در واقع حجم و نوع نور، اصلی‌ترین ابزار هر عکاس در انتقال پیام عکس است. آشنایی با روش‌های نوردهی متعادل در عکاسی می‌تواند در انواع سبک‌های عکاسی، کاربردی بوده و در احساس مخاطب در مشاهده‌ی این تصویر، اثرگذار باشد.

پشت صحنه عکاسی پرتره

در ثبت این پرتره از کدام تجهیزات نورپردازی و چگونه استفاده شده است؟

عکس پرتره‌ی این مقاله ( اولین عکس مقاله ) با دوربین عکاسی ، تجهیزات و تنظیمات زیر به ثبت رسیده است :

هنگامی که شما از یک چتر آتلیه در جهت انعکاس دقیق نور و نوردهی فراگیر در عکاسی پرتره استفاده می‌کنید، معمولا نور بازتاب شده بر روی بخش‌های دیگری از عکس همچون بک گراند آن نیز اثر می‌گذارد. تجهیزات فرم دهنده نور تا زمانی که به کارکردهای متنوع آن‌ها آشنا نشوید، می‌توانند نورهای مزاحم ایجاد کنند.

عکاسی پرتره حرفه ای

در ثبت این عکس دیوید تلاش دارد تا به شاگردانش به‌صورت عملی نشان دهد که چگونه می‌توان نور یک چتر آتلیه را متعادل ساخته و از آن دقیقا همان نوری را به‌دست آورد که در ابتدای کار در نظر داشته است. چتر استفاده شده در پشت‌صحنه‌ی این پرتره، عرضی در حدود 150 سانتیمتر دارد که باز کردن کامل آن در کنار نوردهی به سوژه، بک گراند آن را نیز کاملا روشن می‌کند.

روشن شدن بک گراند این عکس، باعث از بین رفتن ماتی پس‌زمینه و همچنین افکت زیبای چراغ‌های میز بار می‌شود که در نهایت از میزان دلنشینی و جذابیت عکس نهایی خواهد کاست. دیوید برای رفع این مشکل، تنها چتر آتلیه خود را تا نیمه باز کرده و با همین ترفند ساده، از بازتاب‌های ناخواسته‌ی نور جلوگیری می‌کند. ضمنا او توصیه می‌کند استفاده از چترهای کانورتِبِل ( Convertible ) می‌تواند دست عکاس را در به‌دست آوردن نوردهی متعادل در عکاسی بازتر کند.

عکس پرتره حرفه ای

دیوید در ثبت این عکس از 3 فلاش اسپید لایت نیکون استفاده کرده است. منبع نور اول، اسپید لایت نیکون SB-800 بوده که در داخل چتر آتلیه تعبیه شده است. منبع نور دوم یک اسپید لایت SB-900 نیکون است که بر روی زمین قرار گرفته و مسئولیت آن، نوردهی به سقف و ایجاد بازتاب آن بر روی سوژه است. دیوید با اشاره به این فلاش می‌گوید که این منبع نور مسئولیت نوردهی فراگیر در عکاسی پرتره را برعهده دارد. به‌طور کلی یکی از مرسوم‌ترین روش‌های نوردهی متعادل در عکاسی، استفاده از نور بازتاب شده از سقف است.

اسپید لایت سوم در سمت چپ سوژه و در محل قرارگیری موقعیت دوربین قرار دارد. بر روی این اسپید لایت، یک شیدر تعبیه شده تا بتواند نوری محدود و قاب بندی شده به بالاتنه‌ی سوژه بتاباند. این منبع نور همچون دوربین، هم‌سطح شانه‌ی سوژه و در فاصله‌ی کمی از او قرار دارد. اسپید لایت نزدیک به دوربین هم از سری SB-900 می باشد.

عکاسی پرتره دراماتیک

آخرین گام و ابزار در دستیابی به نوردهی متعادل در عکاسی که مسئولیت تاریک کردن فضای عمومی عکس را نیز برعهده دارد، یک فون عکاسی پرتابل تیره رنگ و در ابعاد حدودی 1.5 در 3 متر است. همین صفحه‌ی بزرگ مشکی رنگ، تمام نورهای مزاحم را جذب و یا مسدود کرده است و در نتیجه نوردهی متعادل در عکاسی به‌خوبی در این نمونه نمایان می‌گردد. اهمیت رفلکتورها و یا فون‌های بزرگ در انواع سبک‌های عکاسی پرتره، انکار ناپذیر است و شما می‌بایست به‌خوبی با تاثیرات آن‌ها در تصویر نهایی آشنا شوید.

عکاسی پرتره در طبیعت

آخرین توصیه‌ی دیوید در نمایش پشت‌صحنه‌ی این پرتره، در رابطه با توجه عکاسان به نوردهی فراگیر و یکپارچه‌ی تجهیزات فرم دهنده نور است. او می‌گوید یک عکاس باید منبع نور خود را به‌گونه‌ای در سافت باکس و یا چتر آتلیه قرار دهد، که نوری فراگیر و یکپارچه، تمام فضای داخلی آن را پوشش دهد. توجه به این موضوع در نهایت منجر به ایجاد بازتاب نور منظمی شده که اولین گام در نوردهی فراگیر در عکاسی پرتره است.

از طریق مقالات آموزشی زیر می‌توانید با ترفندها و تکنیک‌های بیشتری در عکاسی پرتره آشنا شوید.

عکاسی پرتره دراماتیک تنها با یک فلاش

مطالعه مقاله
عکاسی پرتره دراماتیک تنها با یک فلاش

روایتگری در عکاسی پرتره

مطالعه مقاله
عکاسی روایی | روایتگری در عکاسی پرتره

آشنایی با تکنیک‌های نورپردازی در عکاسی پرتره

مطالعه مقاله
تکنیک‌ های نورپردازی در عکاسی پرتره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.