از تعادل رنگ در عکاسی چه می دانید؟

تعادل رنگ در عکاسی

تعادل رنگ در عکاسی یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌ها در این زمینه است؛ اما اغلب اهمیت آن از سوی عکاسان نادیده گرفته می‌شود و افرادی که جزو عکاسان آماتور و تازه‌کار و حتی حرفه‌ای هستند، باید بدانند که به منظور حفظ جنبه‌های زیبا‌یی‌شناسی باید درباره ترکیب رنگ‌ها در عکاسی اطلاعاتی کسب کنند. بنابراین علاوه بر نورپردازی باید نسبت به نحوه استفاده صحیح از رنگ‌ها در عکاسی دقت شود تا جلوه بصری مورد نظر در عکس‌ها و تصاویر ثبت شده خودنمایی کند.

هارمونی رنگ در عکاسی و یا تعادل رنگ در عکاسی موضوعی است که نیاز به آموزش صحیح دارد. در این متن تلاش می‌کنیم تا مواردی را برای شما بیان کنیم که بتوانید به درک درستی برسید. پس برای کسب نتایج مطلوب رنگ در عکاسی بهتر است با ما تا انتهای این مقاله همراه شوید.

تاثیر عنصر رنگ بر عکاسی

از نظر هنری، رنگ یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین بخش‌های یک عکس است که نسبت به سایر عناصر عکاسی، تأثیر شگرف و متفاوتی بر روی احساسات و علایق مخاطبان خود می‌گذارد. رنگ‌ها به طورکلی به دو دسته گرم شامل رنگ‌های قرمز، زرد و نارنجی و رنگ‌های سرد شامل رنگ‌های سبز، آبی و بنفش تقسیم می‌شوند. هر کدام از این دسته رنگ‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند، فقط باید در انتخاب تعادل رنگ‌ها در عکاسی دقت لازم را به عمل آورد تا نتیجه مطلوب حاصل شود.

بنابراین بهتر است که بدانید، رنگ‌های گرم انرژی بیشتر و احساسات قوی‌تری را منتقل می‌کنند و خیلی سریع توجه بیننده را به سمت خود جلب می‌کنند. از طرفی دیگر، رنگ‌های سرد احساسات آرامش‌بخش و ملایم‌تری دارند و اصولاً در مقایسه با رنگ‌های گرم جذابیت بالایی ندارند، نمونه این نوع رنگ‌ها را در رنگ طلوع و غروب خورشید شاهد هستید که با رنگ آبی آسمان هارمونی زیبایی ایجاد می‌کند.

حال در صورتی که بتوانید به درستی تعادل رنگ در عکاسی را ایجاد کنید، ممکن است هیچ کدام از این عواطف و احساسات را به مخاطب منتقل نکنید؛ اما آن حسی که به دنبال ایجاد آن هستید را بسازید. پس همانطور که رنگ‌ها به صورت مجزا دارای اهمیت هستند، ارتباط آنها با یکدیگر نیز مهم است و برای ایجاد هارمونی بین آنها باید بعد از عکاسی روی عکس‌ها کار کرد و با پوشش نقاط ضعف و قوت آنها تغییرات لازم را اعمال کرد.

کاربرد هارمونی و تعادل رنگ در عکاسی

یکی از دغدغه‌های همه عکاسان تنظیم تعادل رنگ در عکاسی برای ثبت تصاویر منحصر به فرد و خارق‌العاده با استفاده از ابزارهای ساده است. عدم تعادل در نور موجب می‌شود تا عکس‌ها رنگ واقعی خود را نداشته باشند و به نوعی مصنوعی جلوه داده شوند. البته با رشد تکنولوژی این دغدغه مقداری کمرنگ شده است؛ چرا که اکثر دوربین‌ها حالت تنظیم خودکار دارند و به سادگی تعادل رنگ در مرحله پردازش نهایی ایجاد خواهد شد. حتماً شما با نام وایت بالانس و یا طراز سفیدی آشنا شده‌اید که به رنگ در عکاسی نیز مرتبط است.

از طرفی دیگر اغلب عکاسان حرفه‌ای از تنظیمات دستی برای ایجاد تعادل رنگ در عکاسی استفاده می‌کنند و در این شاخصه نور حرف اول را می‌زند؛ چرا که نوع تابش نور می‌تواند در رنگ عکاسی و خروجی تصویر تأثیر مستقیم بگذارد.

روش‌های ایجاد تعادل رنگ در عکاسی

بهترین ابزار برای برقراری ارتباط بین افراد، عکس و ثبت تصاویر مربوط به لحظات مورد نظر آنها است. حال اگر ترکیب رنگ‌‌های مختلف در عکاسی با حساسیت و دقت لازم انجام بگیرد به شما احساسی از آرامش و راحتی منتقل می‌کند. به طور مثال بسیاری از افراد علاقمند به عکس‌های کنار ساحل دریا هستند، چرا که ترکیب رنگ آبی آسمان و دریا و شن‌های نارنجی هارمونی عجیبی ایجاد می‌کند و باعث می‌شود شما از این تضاد در رنگ‌ها به حس آرامش دست پیدا کنید.

در ادامه روش‌هایی که به ایجاد هارمونی و تعادل رنگ در عکاسی منجر می‌شود را ارائه خواهیم داد.

رنگ‌های مونوکروماتیک

نخستین روش برای ایجاد تعادل رنگ در عکاسی استفاده از رنگ‌های مونوکروماتیک است. این نوع رنگ‌ها بسیار ساده هستند و برای خلق چنین رنگی باید یک رنگ دلخواه را از بین چرخه رنگ‌ها (رنگ‌های اصلی و فرعی) انتخاب کرد و سپس با اضافه کردن رنگ‌ سیاه یا سفید بتوانید طیف‌های از رنگ‌های تیره تا روشن را از رنگ دلخواه خود به دست بیاورید.

هارمونی رنگ در عکاسی | رنگ‌های مشابه

یکی دیگر از روش‌های ایجاد هارمونی رنگ در عکاسی ، استفاده از رنگ‌های مشابه است. در این حالت بین رنگ‌هایی که در چرخه رنگ در کنار هم قرار دارند، ترکیبی ایجاد کنید. اگر در یک تصویر تمام رنگ‌های شما مشابه به یکدیگر شوند، ممکن است تصویر مقداری مات و دلگیر جلوه کند. پس رنگ‌ها را به شکلی کنار هم قرار دهید تا جلوه زیبایی به تصویر شما هدیه دهد.

تعادل رنگ در عکاسی | رنگ‌های مکمل

این روش از تعادل رنگ در عکاسی برخلاف رنگ‌های مشابه است، به طوری‌ که با استفاده از رنگ‌هایی است که در چرخه رنگی در مقابل هم قرار دارند. ایجاد هارمونی و تعادل در بین این رنگ‌ها مقداری سخت است؛ اما در صورت تحقق تصاویر سرزنده و پراکنتراست خلق خواهد شد.

رنگ‌های سه گانه

در این روش جهت ایجاد تعادل رنگ، باید یک رنگ خاص را از روی چرخه رنگی انتخاب کنید و سپس دو رنگ بعدی را با فاصله مساوی از رنگ نخست در کنار هم داشته باشید تا در نهایت شاهد خلق تصاویری پرکنتراست و بانشاط باشیم.

رنگ در عکاسی

چگونه تعادل رنگ را در دوربین عکاسی تنظیم کنیم؟

همانطور که می‌دانید، عکس گرفتن و ثبت لحظات خاطره‌انگیز یکی از سرگرمی‌هایی است که بسیاری از افراد در مناسبت‌های مختلف در جمع دوستان و خانواده‌های خود و یا در سفرهای تفریحی و توریستی این کار را انجام می‌دهند. اما گاهی به دلیل تنظیم نبودن ابزار تعادل رنگ دوربین، عکس‌هایی که زیر نور لامپ گرفته‌ می‌شوند کیفیت لازم را ندارند و به رنگ زرد یا نارنجی در می‌آیند و از نظر بصری جلوه خوبی ندارند. در ادامه شما را با دمای رنگ و تنظیمات تعادل رنگ سفید دوربین آشنا خواهیم کرد.

اگر دقت کرده باشید عکس‌هایی که در آفتاب و زیر نور طبیعی گرفته می‌شوند چون تمام طیف رنگی موجود است، تعادل رنگ به درستی ثبت می‌شود؛ اما اگر عکسی در زیر نور غیرطبیعی مثل لامپ تنگستن گرفته شود، حتماً باید تعادل رنگ را در دوربین خود تنظیم کنید چرا که در غیر این صورت عکس شما با رنگ‌های متمایل به نارنجی یا آبی ثبت خواهد شد.

روش‌های تنظیمات پیش‌ فرض برای تعادل رنگ در عکاسی

دوربین‌های عکاسی اغلب رنگ‌ها را بر حسب نورهای قرمز، سبز و آبی که به حسگر منتقل می‌شود، اندازه‌گیری می‌کنند. اما چون انواع منابع نور، دمای رنگ متفاوتی را از خود تولید می‌کنند، ما باید دوربین را به گونه‌ای تنظیم کنیم که بتواند تعادل رنگ برای انواع نورهای مختلف را ایجاد کند که در ادامه به نحوه تنظیم آنها اشاره خواهیم کرد:

  • حالت خودکار (Auto): در صورتی که دوربین در شرایط مختلف تابش نور قرار بگیرد، تعادل رنگ نیز به صورت اتوماتیک تنظیم می‌شود.
  • حالت تنگستن (Tungsten): این نوع حالت برای عکس گرفتن در محیط داخلی منازل زیر نور لامپ‌های حبابی یا تنگستن استفاده می‌شود و اغلب برای عکاسی کاربرد بیشتری دارد.
  • حالت فلورسنت (Fluorescnet): این حالت برای گرفتن عکس‌های روشن و گرم مناسب است.
  • نور روز (Daylight): این حالت برای عکاسی در بیرون منازل و تنظیم دوربین در شرایط نور طبیعی روز کاربرد دارد که البته اکثر دوربین‌ها این قابلیت را ندارند.
  • ابری (Cloudy): این نوع تنظیم برای عکاسی در یک روز ابری، مناسب است.
  • فلاش(Flash): نور فلاش دوربین برای ایجاد تعادل رنگ در عکاسی بسیار اثربخش است و حالت عکس‌ها کمی گرم‌تر جلوه می‌کند.
  • سایه (Shade): عکاسی در حالتی که نور در سایه وجود دارد بهتر از زمانی است که نور آفتاب به طور مستقیم می‌تابد.

روش‌ تنظیم دستی برای هارمونی رنگ در عکاسی

با استفاده از حالات پیش فرضی که در بالا به آنها اشاره شد، می‌توان به راحتی و دقت بالا تعادل رنگ در عکاسی ایجاد کرد؛ اما در بعضی از دوربین‌ها امکان تنظیم دستی (manual) نیز وجود دارد که در مدل‌های مختلف دوربین‌ها نحوه تنظیم با یکدیگر متفاوت است و باید از قسمت راهنمای آن کمک گرفت.

مثلث نوردهی

ویرایش رنگ‌ در عکس بعد از عکاسی

بعد از این که عکس‌ها را ثبت کردید، نوبت به ویرایش رنگ آنها می‌رسد تا به حالت متعادل نزدیک شوند و یا از نظری بصری طبق علایق شخصی رنگ‌ها تغییر داده شوند. اغلب ویرایش عکس‌ها به صورت دقیق و حرفه‌ای انجام می‌شود تا امکان ذخیره کردن عکس‌های خام یا RAW قبل از ویرایش وجود داشته باشد.

بنابراین برای عکاسی به صورت حرفه‌ای باید تصاویر را با حجم و جزییات بیشتر ذخیره کنید تا بتوانید با حوصله آنها را ویرایش کنید. تصاویری با فرمت JPG یا JPEG و HEIC حاصل ویرایش عکس خام و حذف کردن بخشی از جزییات از آن است و حجم عکس نیز کمتر شده است. پس اگر بخواهید تعادل رنگ را پس از عکاسی تغییر دهید، بهتر است فرمت عکس را روی RAW یا خام قرار دهید تا حجم و کیفیت آن تغییر نکند.

آموزش تعادل رنگ در عکاسی

همانطور که در مطالب بالا گفته شد، تعادل رنگ از مهم‌ترین عناصر اصلی در عکاسی است و کمتر متوجه عکاسان اعم از حرفه‌ای و آماتور قرار می‌گیرد. بر این اساس، رنگ یکی از اصول اساسی در هنر عکاسی است و به طور مستقیم احساسات مختلف را به مخاطب منتقل می‌کند. پس در ایجاد تعادل رنگ در عکاسی باید دقت لازم را داشته باشید تا با شناخت اصول رنگ‌شناسی بتوانید رنگ‌هایی را انتخاب کنید که به چشم دیگران خوب جلوه کند و آنها را بتواند به سمت خود جذب کند.

آموزش تعادل رنگ در عکاسی و یا در واقع یادگیری هارمونی در عکس بهتر است به صورت حرفه‌ای و زیر نظر متخصصین زیبایی‌شناسی انجام شود تا به مطلوب‌ترین نتیجه برسید و تصاویر ماندگار ثبت کنید. تنظیمات ابزارهای تعادل رنگ بر روی دوربین عکاسی در انواع مختلف متفاوت است و روش واحدی ندارد و باید بعد از تمرین تمام حالات را تست کرد. بنابراین در کنار یادگیری به تمرین نیز نیاز دارید. آموزشگاه عکاسی دیدنگار در تهران می‌تواند فضایی برای شما ایجاد کند که به سرعت پس از گذراندن دوره‌های آموزشی وارد بازار کار شوید و به درآمد برسید.

شما چطور تعادل رنگ در عکاسی را رعایت می‌کنید؟ آیا به مباحث زیبایی‌شناسی در تصویر علاقمند هستید؟ به نظرتان بهترین روش برای ایجاد هارمونی در عکس چیست؟ حتماً نظرات و پیشنهادات و از همه مهم‌تر تجربیات خود را با ما و سایر خوانندگان این متن به اشتراک بگذارید تا بهترین‌ها را به شما ارائه دهیم.

پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را بخوانید

عمق میدان در عکاسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.