7 دوربین تاثیر گذار تاریخ : دوربین‌هایی که که انقلابی در عکاسی ایجاد کرده و تاریخ را متحول کردند

در این مقاله قصد دارم 7 دوربین تاثیر گذار و انقلابی را در طول تاریخ برایتان معرفی کنم که توانستند تحول‌های بسیاری را در عرصه‌ی هنر و صنعت عکاسی به وجود بیاورند.

از اولین دوربین آبسکورا گرفته تا فیلم‌های 35 میلی متری و دوربین گوشی‌های هوشمند مدرن، اینها تمام ابزارهایی هستند که عکاسان از آن استفاده می‌کنند و در سالیان طولانی، راه درازی را طی کرده‌اند. اما هیچگاه پیشرفت این فناوری متوقف نشده است.

هر ساله چگونگی درک و استفاده از فناوری تصویربرداری به پیشرفت خود ادامه می‌دهد، و تولیدکنندگان در تلاش هستند تا محصولاتی را تولید کنند که برای عکاسان عملکرد بهتری را ارائه دهد. دوربین‌های جدید به طور مداوم پیشرفت می‌کنند، اما بیشتر این پیشرفت‌ها جزئی بوده و نتوانسته‌اند نامی از خود در تاریخ به جا بگذارند.

پیشنهاد نویسنده : سیستم فوکوس چگونه کار می‌کند ؟

در اینجا نگاهی به 7 دوربین تاثیر گذار تاریخ خواهم انداخت که بر عکس دوربین‌های جدید، انقلابی در صنعت عکاسی ایجاد کردند و امروزه همچنان به دلیل مشارکتشان در هنر و صنعت عکاسی از آن‌ها صحبت می‌شود.

پس با من تا انتهای این مقاله همراه باشید …

Leica I — 1925

در سال 1925، لایکا دوربینی را معرفی کرد که همه چیز را تغییر می‌داد. پیش از معرفی آن، صفحات شیشه‌ای حجیم رایج‌ترین روش ثبت تصویر بودند. اما پس از آن لایکا با یک ایده مبتکرانه توانست فیلم‌های 35 میلی متری را رایج کند. پس آن را از پهلو چرخاند و داخل یک دوربین کوچک که می‌شد روی دست نگه داشت قرار داد. Leica I اولین دوربین 35 میلی متری نبود، اما اولین دوربینی بود که این فرمت را ارتقا داده و با قرار دادنش در بدنه‌ای متفاوت، توانست جایگاه آن را ثابت کند. لایکا ابتدا دوربین‌هایی را به صنعت عکاسی معرفی کرد که بسیار کوچک بوده و در جیب جا می‌شدند. به لطف عملکرد این کمپانی در آن سال‌ها، اکنون فیلم‌های 35 میلی متری محبوب‌ترین قالب فیلم هستند. لایکا با این کار نام خود را تا ابد در کنار هنر عکاسی جاودانه کرد.

Nikon F — 1959

در آوریل 1959، نیکون اولین دوربین SLR ( تک لنز بازتابی ) را با نام Nikon F به جهانیان معرفی کرد. تمامی امکانات این دوربین، مانند منظره‌یاب پنتاپریسم (منشور پنج‌وجهی آینه‌ای)، آینه‌ی بازگشت فوری، و لنزهای مانت تعویض‌پذیر، پیش از آن در محصولات سایر شرکت‌ها نیز استفاده شده بودند. اما آنچه باعث متمایز شدن F شد این بود که همه‌ی این عناصر را به یک محصول واحد تبدیل کرد که بسیار برتر از آنچه صنعت قبلاً به خود دیده بود، بود. احتمالاً بزرگ‌ترین دلیل برای کیفیت نیکون F افسانه‌ای، طول عمر طولانی آن و امکان استفاده در شرایط بد آب و هوایی است. تولید نیکون F تا سال 1973 ادامه داشت و به طور گسترده‌ای مورد استقبال عکاس خبرنگاران در سراسر جهان قرار گرفت. از مشهورترین آن‌ها می‌توان از دان مک کولین، عکاس برجسته‌ی جنگ نام برد که در خلال جنگ ویتنام گلوله‌ای به دوربین نیکون F او اصابت کرد و جانش را نجات داد. در ضمن اوایل دهه 70 میلادی، نمونه‌ی اصلاح شده همین دوربین، در مأموریت ایستگاه فضایی اسکای لب نیز مورد استفاده قرار می‌گرفت.

پیشنهاد نویسنده : دروغ‌های سازندگان را در مورد زوم دوربین گوشی‌های هوشمند باور نکنید !

بقایای نیکون F همچنان در دوربین‌های مدرن قابل مشاهده است. این دوربین مانت F را معرفی کرد، یک لنز که امروزه در DSLR های نیکون نیز استفاده می‌شود.

اولین دوربین دیجیتال Kodak — 1975

در سال 1975 استیون ساسون، مهندس برق شرکت ایستمن کداک، اولین دوربین دیجیتال قابل حمل جهان را ساخت. ابداع او در حقیقت تکمیل ایده برایس بایر دانشمند دیگر کداک بود. شیوه‌ی ابداعی بایر همان روشی است که امروزه در حسگرهای فیلتر بایر مرسوم است و سه طیف اصلی رنگ قرمز، سبز و آبی را تشخیص می‌دهد. دوربین ساسون حدود هشت پوند وزن داشت و عکس‌هایی با رزولوشن 0.01 مگاپیکسلی ( 100 در 100 پیکسل ) می‌گرفت. این دوربین نمونه‌ی اولیه بود و هرگز برای عرضه به بازار نرسید. با این حال، یک عامل سازنده برای سایر شرکت‌ها بود که از این فناوری استفاده کرده و آن را برای عموم مردم جذاب کنند. اپل، که همیشه خود را بدعت گذار می‌داند، اولین شرکتی بود که در سال 1994 دوربین دیجیتالی سطح مصرف کننده با سنسور Bayer را در Apple QuickTake به بازار عرضه کرد. در مورد اولین DSLR اما، اعتبارش با عرضه‌ی FinePix S1 Pro در نوامبر 2001 به فوجی فیلم می‌رسد.

ناگفته نماند؛ هرچند تمامی شرکت‌های سازنده دوربین دیجیتال به نوعی مدیون کداک و گام انقلابی او در صنعت عکاسی هستند، اما خود این شرکت به دلیل اینکه درآمد کلانی از فروش فیلم دوربین عکاسی داشت، هیچ وقت روی این ابداع ارزشمند سرمایه‌گذاری نکرد و سرانجام در سال 2012 ورشکست شد.

Canon AE-1 — 1976

کانن AE-1 در سال 1976 در ژاپن عرضه شد و به دو دلیل اصلی یکی از این 7 دوربین انقلابی بود. یکی اینکه این اولین SLR ای بود که به ریزپردازنده مجهز شده و عملکردهایی مانند اکسپوژر اتوماتیک با اولویت شاتر را فراهم می‌آورد. دوم اینکه بسیار محبوب بود. به دلیل فشار تبلیغاتی زیاد، کانن بیش از یک میلیون واحد از این دوربین را فروخت، فروشی که هیچ تولید کننده‌ی دیگری در آن زمان نتوانست به آن برسد و یا حتی با آن رقابت کند. کانن AE-1 بی‌شک، دوربین پیشتاز عصر SLR بود و ساختار ماژولار و بدنه‌ی پلاستیکی آن، اجازه می‌داد تا این محصول برای عکاسان مبتدی، جذاب و مقرون‌ به صرفه باشد. در سال 1981 کانن از مدل جدید AE-1 Program رونمایی کرد که در واقع مدل به روز شده‌ی AE-1 بود. این مدل به حالت نوردهی کاملا خودکار مجهز شده بود که هر دو پارامتر سرعت دیافراگم و سرعت شاتر را به صورت خودکار تنظیم می‌کرد. AE-1 از مانت لنز FD کانن استفاده می‌کرد، که بعداً با ورود اولین دوربین EOS SLR در سال 1987، مانت EF جایگزین آن شد.

پیشنهاد نویسنده : آیا دوربین سامسونگ گلکسی S20 اولترا می‌تواند با دوربین‌های DSLR رقابت کند ؟

Apple iPhone — 2007

در سال 2007 وقتی اپل اولین آیفون تاریخ را معرفی کرد، دوربین استفاده شده در آن چیزی نبود که بتوان در موردش نوشت یا حتی آن را همیشه مورد استفاده قرار داد، حتی نمی‌توانست فیلم برداری کند. اما با پیشرفت این غول دنیای تکنولوژی، سخت افزار و سیستم پردازش تصاویر دوربین‌های موجود بر روی آیفون‌ها بهتر و بهتر شدند تا جایی که امروز که یکی از بهترین نمونه‌ها، یعنی آیفون 11 پرو مکس را مشاهده می‌کنید. اما این سخت افزار نبود که آیفون را به یک دوربین محبوب تبدیل کرد، بلکه نرم افزار آن بود. هنگامی که اپلیکیشن‌هایی مانند اینستاگرام به صحنه آمدند ( که در ابتدا فقط انحصاری iOS بود )، مردم ناگهان دیدند که می‌شود با یک گوشی هوشمند عکس گرفته و در همان لحظه آن را به اشتراک گذاشت و این توانست علاوه بر اینکه سرنوشت شبکه‌های مجازی را برای همیشه تغییر دهد، الهام بخش جوایز سالانه عکاسی آیفون نیز باشد، که مجموعه‌ای باورنکردنی از آثار را از سراسر جهان به نمایش می‌گذارد.

ناگفته نماند که این تنها افراد عادی نیستند که با کمک آیفون موفق به عکاسی شده‌اند. مایکل کریستوفر، عکاس خبرنگار مشهور، اخبار مربوط به جنگ لیبی را در سال 2011 با کمک یک آیفون پوشش داد. این روزها نیز آیفون‌ها به طور گسترده‌ای در ژانر عکاسی خیابانی مورد استفاده قرار می‌گیرند و استفاده از نام برند آیفون در عکاسی، نزد اهالی فن با نام آیفونوگرافی ( در کنار موبایلگرافی ) شناخته می‌شود.

Canon EOS 5D Mark II — 2008

یکی دیگر از این 7 دوربین انقلابی بی شک Canon EOS 5D Mark II بوده است. برای بیش از یک دهه، سری EOS 5D کانن، مدل اصلی دوربین‌های حرفه‌ای این کمپانی بوده است اما توفیق هیچ کدام از آن‎‌ها، با موفقیت افسانه‌ای مدل 5D Mark II در سال 2008 قابل مقایسه نیست. این اولین باری بود که کانن از حالت فیلم برداری در یک دوربین DSLR استفاده می‌کرد و این دوربین را قادر ساخته بود تا با رزولوشن فول اچ دی 1080p و نرخ 30 فریم در ثانیه به ضبط ویدئو بپردازد ( البته بعدا با یک یک به‌روزرسانی سیستم عامل امکان پشتیبانی از نرخ سینمایی 24 فریم در ثانیه نیز به این دوربین اضافه شد ). ترکیب کیفیت فول اچ ‌دی با حسگر بزرگ فول فریم Mark II و قابلیت تعویض پذیری لنزها موجب شد تا ضبط ویدئو با کیفیت سینمایی از همیشه مقرون به صرفه‌تر باشد. این موضوع، نه‌تنها‌ استقبال گسترده فیلم سازان مستقل از این دوربین را به همراه داشت، بلکه باعث رونق بسیاری از کسب و کارهای دیگر مانند شرکت‌های تولید تجهیزات جانبی نیز شد. استقبال سینماگران از EOS 5D Mark II کانن تا جایی پیش رفت که این کمپانی چند سال پس از آن تصمیم گرفت تا خط تولید دوربین‌های سینمایی اختصاصی خود را نیز راه اندازی کند.

پیشنهاد نویسنده : چرا اندازه سنسور دوربین بسیار مهم است ؟

قابلیت فیلم برداری اکنون یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های هر دوربین DSLR یا بدون آینه‌ای به حساب می‌آید. کانن دیگر ستاره‌ی این نمایش نیست، اما EOS 5D Mark II توانست انقلابی را در این زمینه ایجاد کند که اثرات آن تا به امروز هم باقی مانده است. با گذشت بیش از 10 سال و با وجود حسگر بزرگ 21 مگاپیکسلی، هنوز هم این دوربین یک گزینه‌ی بسیار مناسب برای فیلم برداری محسوب می‌شود.

Sony A7 — 2013

اگرچه سونی A7 اولین دوربین بدون آینه نبود ( این عنوان به Epson RD1 می‌رسد ) اما در بحث جدید مقابله‌ی دوربین‌های DSLR با بدون آینه‌ها، یکی از این 7 دوربین انقلابی و به نوعی تغییر دهنده‌ی بازی بود. این اولین دوربین بدون آینه با سنسور فول فریم یا 35 میلی متری بود، درست برابر با همان ابعادی که در دوربین‌های حرفه‌ای DSLR تا پیش از آن استفاده می‌شد. این نخستین باری بود که بسیاری از عکاسان حرفه‌ای می‌توانستند به بدون آینه‌ها به عنوان جایگزینی مناسب برای DSLR های بزرگ نگاه کنند. یک سنسور 24 مگاپیکسلی در دوربینی جمع و جور که وزن آن 474 گرم بود و در مقابل آب وهوای بد مقاومت بسیار خوبی داشت، حرکت بسیار بزرگی به حساب می‌آمد. به دلیل کیفیت ساخت و کیفیت تصویر این دوربین، صنعت عکاسی با دوربین‌های بدون آینه شروع به پیشرفت کرد تا جایی که امروزه به نوعی رقابت را از دوربین‌های DSLR ربوده است، چیزی که تا قبل از A7 آن‌ سونی کاملا مسخره، مضحک و نشدنی به نظر می‌رسید.

به دلیل همین اقبال کاربران به دوربین‌های بدون آینه بود که کانن و نیکون هر دو، در سال 2018 خط تولید دوربین‌های بدون آینه‌ی خود را راه اندازی کردند؛ البته به قیمت واگذارکردن سهم بزرگی از بازار به سونی که بی‌تردید، بهای گزافی برای این دو شرکت در بر داشته است.

تکامل بعدی …

دنیای عکاسی دائما در حال تغییر است، و ما شاهدیم که بسیاری از فناوری‌های جدید در سال‌های اخیر ظهور کرده‌اند؛ اما هیچ کدام واقعاً تغییر بزرگی را ایجاد نکرده‌اند. به‌عنوان مثال دوربین لایترو Illum با قابلیت فوکوس مجدد پس از ثبت عکس، سروصدای زیادی به راه انداخت اما با وجود تمام این تمام این بازارگرمی، مورد استقبال قرار نگرفت. دوربین‌های 360 درجه مانند GoPro Max نیز چشم انداز تازه و سرگرم کننده‌ای برای عکس‌ها و فیلم‌ها را به ارمغان آوردند، اما این فناوری هنوز جذابیتی که باید را پیدا نکرده است. با پیشرفت فناوری عکاسی دیجیتال، پیشرفت‌های بعدی فناوری ممکن است به عنوان گام‌هایی کوچک و نه جهش‌های عظیم و انقلابی حضور داشته باشند. مشابه بسیاری از پیشرفت‌های فعلی در عرصه‌ی عکاسی، شاید تکامل بزرگ بعدی عکاسی نیز به جای گامی عظیم، به قدم‌هایی کوچک نیازمند باشد. اقداماتی مانند اصلاح مداوم فرایندهای پیچیده عکاسی یا بازنگری در مسیری که ما را به این جایگاه از فناوری رسانده است.

امیدوارم مقاله ” 7 دوربین تاثیر گذار تاریخ : دوربین‌هایی که که انقلابی در عکاسی ایجاد کرده و تاریخ را متحول کردند “ برایتان مفید بوده باشد. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. همچنین اگر پرسشی وجود داشت، آن را در بخش نظرات همین پست مطرح کنید تا پاسخ دهم. موفق باشید !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.