تکنیک عکاسی HDR : ده اشتباه رایج در ثبت عکس های HDR و راهکارهای مقابله با آن – بخش 2

تکنیک عکاس HDR

در مجله وب‌سایت دیدنگار قصد داریم با ارائه‌ی چند مقاله‌ی جامع با عنوان تکنیک عکاسی HDR ، شما را با اصول ثبت عکس های HDR آشنا کنیم. در این مقاله نیز به 10 اشتباه رایج در عکاسی HDR خواهیم پرداخت.

در ادامه‌ی مقاله قبل با همین عنوان، اکنون به معرفی سایر اشتباهات رایج عکاسان در استفاده از تکنیک عکاسی HDR خواهیم پرداخت. ( از شماره 3 به بعد )

مطالعه بخش اول این مقاله
آموزش عکاسی HDR : معرفی 10 اشتباه رایج در عکاسی HDR و راهکارهای مقابله با آن

10 اشتباه رایج در عکاسی HDR

3. فراموش کردن سه پایه

ماهیت تکنیک عکاسی HDR یعنی ترکیب عکس‌هایی متفاوت در مسیر دست یابی به یک عکس نهایی. ایده‌آل ما در هنگام ثبت عکاس‌های متوالی HDR زمانی است که نه دوربین و نه اجزای صحنه هیچ حرکتی نداشته باشند.

در واقع تمامی نرم‌افزارهای مختص به تکنیک عکاسی HDR ، عکس‌ها را بر روی یکدیگر تنظیم و ادغام می‌کنند ( این اتفاق بوسیله‌ی الگوریتم‌هایی بوجود می‌آیند که تا حدی می‌توانند حرکت المان‌های صحنه را جبران نمایند ). تحرک و تغییر بیش از حد یک شات نسبت به دیگر عکس‌های ثبت شده در عکاسی HDR ، این فرآیند را دچار اختلال می‌کند.

نگه‌داشتن دوربین در دست، در صورتی که نتوانید آن را ثابت نگاه دارید، به عکاسی HDR شما آسیب وارد می‌کند.

یکی دیگر از دلایلی که نباید در هنگام استفاده از تکنیک عکاسی HDR دوربین را در دست نگاه داشت، این است که، نوردهی به بخش‌های پرنور صحنه در عکاسی HDR در جهت از بین بردن سایه‌های شدید، ممکن است تا چندین ثانیه به طول انجامد. هر گونه حرکت دست شما در این مدت می‌تواند عکس نهایی را همچون تصویر بالا دچار مات شدگی شدید کند. عکس‌هایی که مات شده‌اند، قابلیت ویرایش نداشته و چاره‌ای جز حذف کردن آنها، وجود ندارد. در نتیجه، سه پایه مهمترین اکسسوری شما در هنگام عکاسی HDR است. سه پایه به شما این اطمینان را می‌دهد که دوربین شما در هنگام ثبت یک عکس با زمان نوردهی بالا، کمترین حرکت ممکن را داشته باشد.

در صورتی که سه پایه ندارید، بهترین انتخاب، استفاده از مود عکاسی HDR دوربین است. در این حالت، تنظیمات بصورت اتوماتیک تغییر کرده و شما برای ثبت عکس HDR خود و مواجهه با حرکت‌های کوچک دوربین در هنگامی که آن را در دست‌تان نگاه داشته‌اید، تنها به قابلیت ثبوت تصویر دوربین خود اتکا می‌کنید.

در این حالت دقت کنید طولانی‌ترین سرعت شاتر شما به گونه‌ای باشد که، عکس نهایی دارای میزان قابل قبولی شفافیت و شارپ بودن باشد.

شاید برای شما مطالعه این مقاله نیز جالب باشد
فیلتر High Pass در فتوشاپ برای داشتن عکس‌هایی شارپ

4. تنها به تنظیمات دوربین خود اتکا نکنید.

در حالی که مود HDR دوربین‌ها بسیار کاربردی است؛ اما این مود در غالب مواقع به شما تصویری با فرمت JPEG می‌دهد. ویرایش کردن فایل‌های JPEG بمراتب سخت‌تر از فایل‌های RAW در تکنیک عکاسی HDR است. پس بجای طی کردن اتوماتیک تمامی فرآیند عکاسی HDR بوسیله‌ی دوربین می‌توانید تنها از حالت ( Shooting Mood For HDR ) استفاده کنید. این بدان معنا است که دوربین شما بصورت سریع و متوالی، چندین عکس با نوردهی‌های مختلف به ثبت برساند. در این حالت معمولا دوربین بین 3 تا 5 عکس با میزان‌های مختلف نوردهی به ثبت می‌رساند.

در دوربین سونی ( Sony RX-10 ) و در ( Drive Mood ) ، دوربین می‌تواند همچون تصویر بالا، 5 عکس که هر کدام 0.7EV با یکدیگر فاصله دارند را بصورت اتوماتیک به ثبت برساند.

در این مودهای Auto ، دوربین براحتی می‌تواند یک عکس HDR نهایی تولید کرده و یا اینکه تنها عکس‌های مورد نیاز برای عکس HDR نهایی را با نوردهی‌های متفاوت در تعداد مورد نظر شما به ثبت برساند.

اگر بصورت معمول از تکنیک عکاسی HDR استفاده می‌کنید به شما توصیه می‌کنیم، نحوه استفاده از تکنیک براکتینگ (Bracketing) را فرا بگیرید. در این حالت تمامی فرآیند و جزئیات عکاسی HDR و تعدد و شرایط عکس‌های آن کاملا در کنترل شما خواهد بود.

ما در دو مقاله مجزا بصورت کامل ترفندها و راهکارهای استفاده از تکنیک براکتینگ را برای شما شرح داده‌ایم.

شاید برای شما مطالعه این مقالات نیز نیاز باشد
آموزش براکتینگ و تنظیمات براکتینگ برای عکاسی HDR
عکاسی HDR چیست؟ مقدمه ای بر عکاسی اچ دی آر برای عکاسان تازه کار

5. در هنگام براکتینگ برای عکاسی HDR ، نباید در میزان ایزو ( ISO ) و تنظیمات دیافراگم خود تغییری ایجاد کنید.

عبارت ( توالی عکس های HDR ) بدان معنا است که شما عکس‌هایی متعدد با نوردهی مختلف، اما از زاویه و شرایطی یکسان به ثبت برسانید. همانطور که می‌دانید نوردهی وابسته به تنظیمات دیافراگم لنز، سرعت شاتر و میزان ایزو می‌باشد.

تغییر میزان ایزو، تصاویری با داینامیک رنج ( Dynamic Range ) و میزان نویز متفاوت به ثبت می‌رساند. همچنین تغییر تنظیمات دیافراگم، عمق میدان شما را در توالی عکس‌های HDR تغییر خواهد داد.

بهترین روش برای ثبت عکس‌های متوالی HDR ( البته با نوردهی‌های متفاوت ) ، تنها تغییر سرعت شاتر دوربین است.

6. در عکاسی HDR از آتوفوکوس ( Autofocus ) استفاده نکنید.

یکی دیگر از اشتباهات رایج در عکاسی HDR که در این مقاله‌ی آموزش عکاسی HDR به آن پرداخته‌ایم؛ استفاده‌ی عکاسان از حالت آتوفوکوس است. بوسیله‌ی آتوفوکوس، دوربین، بجای شما تصمیم می‌گیرد که بر روی کدام بخش از صحنه فوکوس کند و این امر در توالی عکس های HDR ، از عکسی به عکس دیگر متغییر خواهد بود.

برای پایداری و هارمونی بیشتر عکس‌ها در هنگام استفاده از تکنیک عکاسی HDR بهتر است، از فوکوس دستی استفاده کرده و یا وضعیت آتوفوکوس خود را قفل کنید.

7. با ویرایش بیش از حد، عکس های HDR خود را مصنوعی نکنید.

در این مقاله‌ی آموزش عکاسی HDR ، می‌بایست این بخش را شاید خیلی زودتر برای شما بیان می‌کردیم. بطور قطع، رایج‌ترین اشتباه در لیست 10 اشتباه رایج در عکاسی HDR ، ویرایش و دست‌کاری بیش از حد عکس های HDR به گونه‌ای است که تصویر نهایی به هیچ وجه، نه طبیعی و نه زیبا به نظر می‌آید.

در تکنیک عکاسی HDR در اصطلاح به این گونه عکس‌ها اُور کوکد ( Overcooked ) می‌گوید. متاسفانه عکس های HDR فراوانی که به این علت تخریب شده‌اند، در تعداد زیاد، هر روز تولید شده و وجود همین عکس‌های معیوب، اصلی‌ترین دلیلی است که برخی فکر می‌کنند، تکنیک عکاسی HDR کاربردی نیست.

یک نمونه‌ی کلاسیک از تصویری که بوسیله‌ی تکنیک عکاسی اچ دی آر ، Overcooked و مصنوعی شده است.

بخاطر داشته باشید، عکاسی HDR یک تکنیک است و نه یک استایل و سبک عکاسی. این بدان معنا است که همیشه لازم نیست عکس های HDR شما همچون تصویر بالا پر نویز و پررنگ باشند. در حال حاضر تعداد زیادی نرم‌افزار که اختصاصا برای استفاده از تکنیک عکاسی HDR طراحی شده‌اند وجود دارد. اما مشکل غالب آنها که البته در بسیاری از مواقع به نحوه‌ی عملکرد عکاس بازمی‌گردد، عکس‌هایی است که در اصطلاح اور پراسِس ( Over Processed ) شده‌اند.

برای شروع، استفاده از آنها می‌تواند مفید باشد؛ اما به مرور باید بوسیله‌ی استفاده‌ی ترکیبی از آنها، به عکسی نهایی دست یابید که تا حد امکان، ظاهری طبیعی داشته باشد.

بطور مثال، همانطور که در عکس بالا مشاهده می‌کنید، در نرم‌افزار فتوماتیکس ( Photomatix Pro ) حالت‌های مختلفی برای خروجی عکس HDR شما وجود دارد. این نرم‌افزار اختصاصا برای تکنیک عکاسی HDR تولید گردیده است.

یک عکس HDR خوب، قطعا عکسی خواهد بود که ظاهری طبیعی دارد. بخاطر داشته باشید استفاده از تکنیک عکاسی HDR ، تاثیری نامحسوس اما موثر بر روی عکس نهایی شما دارد.

عکس پایین و بالا را با هم مقایسه کنید. در تصویر پایین، استفاده از تکنیک عکاسی HDR به من این اجازه را داده است که علاوه بر ثبت جزئیات آسمان پرنور در اطراف عمارت، بتوانم جزئیات درخت‌ها و تصویر پیش زمینه‌ی خود را نیز بصورت طبیعی به ثبت برسانم.

این عکس نسبت به عکس قبلی، تعادلی بیشتر و ظاهری طبیعی‌تر دارد.

8. با استفاده از تکنیک عکاسی HDR ، تصویر نهائی خود را فلت و بی روح نکنید.

در واقع یک عکس HDR شامل میزان زیادی از اطلاعات است که تا حدی که بخواهیم، می‌توانیم آنها را در یک صحنه استخراج کنیم. ضمنا بخش‌های تاریک‌تر تصویر بقدری می‌توانند روشن شوند که کوچکترین جزئیات آنها نیز به چشم بیاید. اما این بدان معنا نیست که شما از تمام این امکان، می‌بایست در تمامی عکس های HDR خود استفاده کنید.

بخاطر داشته باشید میزان جزئیاتی که در یک صحنه به تصویر کشیده می‌شود، تنها یکی از جنبه‌های یک عکس خوب است؛ اما قطعا یکی دیگر از جنبه‌های یک عکس خوب، وجود کنتراست کافی در صحنه است.

فلت کردن ( Flattening ) کامل تصویر با کاهش میزان کنتراست حقیقی صحنه از روشن‌ترین بخش‌های آن، تا تاریک‌ترین بخش‌های منظره، قطعا سازنده‌ی یک عکس زیبا و خوب نخواهد بود. این امر نیز موجب می‌شود تصویر نهایی شما ظاهر طبیعی خود را از دست داده و دیگر قابل درک و جذاب نباشد.

در هنگام استفاده از تکنیک عکاسی HDR زمانیکه که همچون تصویر بالا، کنتراست صحنه را تا حد زیادی کاهش دهیم، تصویر نهایی به شدت غیرطبیعی و فلت به نظر می‌آید.

علت ارائه‌ی این مقاله با عنوان ( آموزش عکاسی HDR  : ده اشتباه رایج در عکاسی HDR ) استفاده‌ی صحیح از این تکنیک کاربردی در عکاسی است. پس بهتر است اجازه دهید کمی از کنتراست طبیعی صحنه باقی بماند، تا عکس نهایی شما بمراتب، جذاب‌تر باشد. مقایسه‌ی دو تصویر پایین و بالا، بخوبی بیانگر این اشتباه رایج در عکاسی HDR است.

با کاهش میزان ویرایش و حفظ کنتراست طبیعی صحنه، شما می‌توانید عکس های HDR بمراتب جذاب‌تر و طبیعی‌تری به ثبت برسانید.

9. وجود ابرهای سیاه در عکس HDR نهایی، یعنی جایی در تنظیمات خود اشتباه کرده‌اید.

از دیگر اشباهات رایج در عکاسی HDR می‌توان به زمانی اشاره کرد که پس از استفاده از تکنیک عکاسی HDR ، ابرهای شما به رنگ سیاه تمایل داشته باشند.

وجود ابرهای سیاه در یک بعدازظهر آفتابی همچون تصویر بالا، نشانی از این اشتباه رایج است. این تصویر مثال خوبی برای ویرایش اشتباه عکس های HDR است.

قطعا در هوای ابری و بد، ابرهایی وجود خواهند داشت که بصورت طبیعی تیره هستند اما توده‌های ابر در آسمانی آبی در غالب مواقع سفید می‌باشند؛ و شما باید در عکس HDR خود، آنها را همان گونه که هستند به تصویر بکشید.

با یک ویرایش ساده اما اصولی، ابرها در تصویر بالا به وضعیت طبیعی و حقیقی خود نزدیک‌تر هستند.

10. پس از استفاده از تکنیک عکاسی HDR نباید در تصویر شما، هاله‌ای وجود داشته باشد.

تشکیل هاله یا حلقه‌های نور در لبه‌های المان‌های یک تصویر با کنتراست بالا، از اولین نشانه‌های این موضوع است که شما مجددا عکس خود را به اشتباه ویرایش کرده‌اید. بروز این مشکل بعلت تقویت بیش از حد کنتراست صحنه و یا به منظور دست یابی به شفافیت بیش از حد در المان‌های صحنه است. فراموش نکنید، بارها در این آموزش عکاسی HDR به شما اعلام کرده‌ایم که، یکی از اصلی‌ترین اشتباهات در لیست 10 اشتباه رایج در عکاسی HDR ، دست یابی به عکسی است که حالت غیرطبیعی دارد. متاسفانه این هاله‌ها در بسیاری از عکس های HDR که در اینترنت مشاهده می‌کنید وجود دارد، این موضوع موجب می‌گردد که آنها از نظر کیفیت عکاسی، بی‌ارزش باشند.

در عکس بالا، تقریبا تمامی اشتباهات رایج در عکاسی HDR و در فرآیند ویرایش آن به چشم می‌آید. ابرهایی تیره، وجود هاله‌های نور و همینطور تصویری که بصورت کلی، ظاهری کاملا مصنوعی پیدا کرده است.

با رعایت برخی از جزئیات و حفظ تعادل در به کار گیری ابزارهای تکنیک عکاسی HDR می‌توانید، عکسی بمراتب دلپذیرتر و فارغ از این هاله‌های مزاحم به ثبت برسانید.

همانطور که در این عکس مشاهده می‌کنید، هیچ کدام از اشتباهات و بویژه هاله‌ی نور مزاحم، دور کلیسا وجود ندارد.

جمع بندی آموزش عکاسی HDR  و 10 اشتباه رایج در عکاسی HDR

همانطور که دیدید در هنگام استفاده از تکنیک عکاسی HDR ، اشتباهات مرسوم فراوانی پیش می‌آید، که در این مقاله تلاش داشته‌ایم، با آَشنا کردن شما با برخی از آنها، بتوانیم به شما کمک کنیم تا حد امکان از تکرار آنها بپرهیزید. رعایت این نکات و اجتناب از این اشتباهات رایج در استفاده از تکنیک عکاسی HDR می‌تواند، به شما در ثبت عکس های HDR فوق‌العاده، کمک کند. متاسفانه بعلت استفاده‌ی اشتباه از این تکنیک کاربردی عکاسی، بسیاری از عکاسان این تکنیک را نادیده می‌گیرند. آنها تکنیک عکاسی HDR را معادل استایلی از عکاسی می‌دانند که، عکس‌های آن مصنوعی، سورئال ، یا پرنویز و دارای به‌هم ریختگی است.

اما حقیقت اینجا است که عکاسی HDR یک سبک و استایل عکاسی نیست، بلکه تکنیکی است ارزشمند که به کمک آن می‌توانید ارتقائی چشم گیر در کیفیت نهایی عکس خود، ایجاد کنید. تنها کافی است کمی تمرین کنید و با تکنیک عکاسی HDR آشنا باشید.

برای آشنایی بیشتر شما عکاسان و علاقه‌مندان به دنیای زیبای عکاسی، مقالاتی تکمیلی در رابطه با عکاسی HDR و همچنین استفاده از تکنیک براکتینگ ، در مجله‌ی وبسایت دیدنگار، قرار داده‌ایم. مطالعه‌ی این مقالات می‌تواند شما را با اصول پایه و راهکارهای استفاده از این تکنیک‌های ارزشمند در عکاسی آشنا کند.


با مجله دیدنگار همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالات رایج عکاسان را دریافت کنید

مقاله تکنیک عکاسی HDR : ده اشتباه رایج در ثبت عکس های HDR و راهکارهای مقابله با آن – بخش 2 برای شما مفید بود؟

اگر در زمینه عکاسی فعالیت می‌کنید، تجربیات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید

⭐️ مشاهده فروشگاه اینترنتی دوربین و لوازم عکاسی دیدنگار ⭐️

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.